Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Borja Hermoso ('El País') analitza a La Nau la situació del periodisme cultural

  • Fundació General UV
  • 17 de setembre de 2024
D'esquerra a dreta: Borja Hermoso, Ester Alba, Manuel de la Fuente i Álvaro Pons.
D'esquerra a dreta: Borja Hermoso, Ester Alba, Manuel de la Fuente i Álvaro Pons.

L'Aula de Cinema de la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat i la Fundació General, va organitzar la conferència 'Periodista cultural, profesión de riesgo', que va impartir el redactor en cap del diari 'El País' Borja Hermoso, dilluns 16 de setembre, al Centre Cultural La Nau.

Borja Hermoso va partir de la seua dilatada experiència a l’ofici per desmuntar el que anomena “el mite de la ventafocs en el periodisme cultural”. Segons explicà Hermoso, “aquesta etiqueta de ‘ventafocs’ suposa que molts col·legues de professió pensen que dedicar-se al periodisme cultural consisteix a passar-se la vida en un balneari”, quan la veritat és que “les pressions que suporten els periodistes per part del món cultural -amb la seua interminable desfilada d’egos, interessos, enveges i ajustaments de comptes- són d’igual o més calibre que les pròpies del periodisme polític”.

Davant d’aquesta situació, els riscos són considerables. La banalització de la informació, que relega el periodisme cultural a les àrees d’entreteniment i estil de vida, pot derivar que la professió “deixe d’existir tal com l’hem entesa fins a hui”, va afegir. “La crítica com a gènere (cinema, música, teatre i dansa, llibres i art) ja es troba en vies d’extinció”, va advertir a manera de conclusió, “i la informació cultural en els mitjans tradicionals és cada dia menys influent” .

Borja Hermoso es recolzà en exemples pràctics viscuts durant els anys d’ofici. Reporter, coordinador i editor en diferents mitjans (El Mundo o El País, entre d’altres), a més de redactor de la secció de cinema i encarregat de la cobertura dels principals festivals (com ara San Sebastián, Cannes o Berlín), el conferenciant va traçar un ampli panorama des de la seua posició com un dels periodistes culturals més destacats del país.

De les ones al paper
Borja Hermoso va nàixer a San Sebastián en 1963. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universidad de Navarra, el seu camí professional es va iniciar el 1983 a les ones de Radiocadena Española a Pamplona, mentre cursava els estudis universitaris. Entre 1986 i 1989 va formar part de l’equip del desaparegut Diario 16, primer a la secció de Cultura i després a la de Local. El 1989 va passar a integrar l’equip fundacional del diari El Mundo, on va ser cap de secció a l’àrea cultural, i el 2007 es va incorporar a El País com a redactor en cap de Cultura, càrrec que va ocupar fins el 2016. Posteriorment es va integrar en la revista El País Semanal, on alterna actualment la publicació d’entrevistes i reportatges amb tasques d’edició. És autor dels llibres La conversación infinita. Encuentros con la literatura y el pensamiento (Siruela, 2023) i No sé si me explico (Espasa, 2024), sobre la vida del cèlebre crític cinematogràfic Carlos Boyero

La conferència de Borja Hermoso Periodista cultural, profesión de riesgo inaugurà el curs d’activitats de l’Aula de Cinema de la UV, a càrrec del professor Manuel de la Fuente.

Llista d'enllaços: