Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Formació de qualitat i vocació professional: claus per a l’exercici de la Psicologia i la Logopèdia

  • Fundació General UV
  • 3 de març de 2025
 

L’avanç de la Psicologia i la Logopèdia en les darreres dècades i, per extensió, la seua aplicació multidisciplinària en favor del benestar personal i social han estat claus per a la proliferació de les diferents eixides professionals dels egressats i les egressades de la Facultat de Psicologia i Logopèdia de la Universitat de València, amfitriona del darrer Fòrum d’Ocupació que se celebrà el passat divendres, 28 de febrer.

Aquesta va ser la qüestió de la qual va partir el discurs de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, en la benvinguda a l’encontre que va presidir davant l’estudiantat d’ambdós graus, acompanyada pel degà de la Facultat, Antonio Ferrer, i el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, Francisco José Santolaya, també president del Consell General de la Psicologia d’Espanya.

A més, hi van estar presents la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; el director general de la Fundació Lluís Alcanyís, José Manuel Almerich; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Ocupació i Pràctiques, Jesús Soret; l’equip deganal de la Facultat de Psicologia i Logopèdia; el director de la Clínica de Logopèdia UV, Vicent Rosell; i la degana del Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana, María Jesús Lluch, entre altres autoritats acadèmiques.

Davant un aforament complet, la rectora Maria Vicenta Mestre va destacar com les diferents vessants de la Psicologia, més enllà de les especialitzacions tradicionals, aplicada als Recursos Humans, a la Psicologia del Treball, als trastorns socials, en l’àmbit jurisdiccional o fins i tot a l’esport, han facilitat l’increment d’egressades i egressats a tot l’Estat espanyol, així com un ampli ventall d’eixides professionals.

“Els psicòlegs i les psicòlogues hem detectat els problemes i hem pogut aportar solucions, acompanyem a les persones des del naixement fins a la mort; és una professió vocacional que ens permet treballar en equips multidisciplinaris i donar suport en episodis de crisi”, com el de la dana del 29-O, en què la Universitat de València va realitzar 5.000 atencions psicològiques, va sostindre la rectora, qui va recordar a l’auditori que la UV és la segona millor universitat espanyola en els rànquings internacionals, la qual cosa es deu en gran mesura a la formació de qualitat i l’excel·lència dels seus estudis. “Heu d’estar segurs i segures de la vostra formació i que esteu preparats i preparades per a treballar en qualsevol de les vessants de la professió, també en la recerca universitària i científica. Defensem la nostra qualitat”, va resoldre.

Maria Vicenta Mestre va insistir així mateix en la missió de formació de la Universitat, la qual “només podem completar si vos acompanyem en el vostre camí cap a la inserció laboral”. Un treball que se’n du a terme des dels diferents serveis universitaris, entre aquests UVocupació i iniciatives com els Fòrums que pretenen connectar en viu les empreses i els futurs professionals, així com afegir al bagatge de l’estudiantat la màxima informació possible perquè puga traçar amb seguretat els passos cap a l’exercici de la professió.

Un tema que el degà de la Facultat, Antonio Ferrer, va posar de relleu animant igualment a la cerca activa d’ocupació per part de l’alumnat i que Francisco José Santolaya va subscriure afirmant que “l’esforç continuat sempre dona un bon resultat”.

Eixides professionals: Logopèdia
Amb la finalitat principal de connectar l’estudiantat (més de 300 inscrits) amb les empreses, les entitats i les administracions públiques que busquen futurs professionals altament qualificats, la Facultat de Psicologia i Logopèdia UV ha estat amfitriona per primera vegada del Fòrum d’Ocupació de la Universitat de València, impulsat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació a través d’UVocupació i la Fundació General UV.

Aquest Fòrum va reunir vora una vintena d’empreses i entitats durant una intensa jornada marcada per les eixides professionals dels futurs egressats i egressades.

Quant a les eixides de la Logopèdia, taules i col·loquis que van comptar, entre altres, amb la participació del Col·legi Oficial de Logopedes de la CV, van servir per a traslladar a l'estudiantat del grau les especialitats de la professió, com la clínica (amb solvència en la part privada), l'educacional, la sanitària i la judicial.

En aquest sentit, des del Col·legi Oficial es treballa per l'impuls de la professió en el sistema sanitari públic, ja que en l'actualitat l'accés és habitual en hospitals però no així en l'atenció primària -únicament en l'atenció primerenca i amb molt poques places-, expliquen.

Així mateix, el Col·legi s'enfronta a altres dos grans reptes per a la professió en l'àmbit públic, que són: l'apartat educacional, on es reivindica la necessitat d'introduir la figura del logopeda en els centres educatius, i el judicial, on ja existeix aquesta figura però que requereix de suport per a mantindre's.

Eixides professionals: Psicologia
Gemma, Eva i Marc són tres estudiants de quart curs del Grau en Psicologia que visitaren la fira d’ocupació amb diversos objectius: el cas de la primera era molt clar, volia informació sobre la branca clínica, la seua vocació; mentre Eva i Marc preferien dedicar-se a la Psicologia Social, amb la qual ja havien entrat en contacte a través de les pràctiques.

Aquesta era una de les opcions que oferia, per exemple, la Creu Roja, que es trobava promovent tant el voluntariat com les pràctiques professionals en l’entorn social, concretament, en l’atenció a persones sense llar la situació de les quals sol provocar una sèrie de trastorns o malalties mentals.

Per la seua banda, la Delegació de Defensa a la Comunitat Valenciana buscava psicòlogues i psicòlegs per a prestar atenció als mateixos militars o actuar en casos extraordinaris com va ocórrer després de la dana.

Aquests són només una mostra del que hi havia als estands que durant el matí completaren una jornada dissenyada i pensada íntegrament en les eixides professionals, tant en l’àmbit privat com en el públic, dels futurs titulats en els graus en Psicologia i Logopèdia mitjançant taules redones simultànies amb persones expertes.

Entre les organitzacions, per la seua banda, se’n podien trobar empreses dels sectors educatiu, social i hospitalari, organismes públics, sindicats, associacions i ONG, les quals buscaven establir contacte amb el talent universitari latent a la UV, facilitant-lo oportunitats laborals i informació personal i directa sobre els perfils més demandats actualment pel mercat de treball.

Llista d'enllaços: