Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Les agrupacions musicals de la Universitat celebren el Nadal més solidari

  • Fundació General UV
  • 28 de desembre de 2024
Concert de l'Orfeó Universitari de València al Palau de la Música de la ciutat. FOTO D'ARXIU.
Concert de l'Orfeó Universitari de València al Palau de la Música de la ciutat. FOTO D'ARXIU.

Que el Nadal del 2024 ha sigut el més especial en molts anys a València tenia dos raons importants: la primera, la dura i crua realitat que es presentava en bona part del territori setmanes després de la devastadora DANA del 29 d’octubre; la segona, la grandesa de la solidaritat que va despertar la voluntat de tot un poble per recuperar i reconstruir les vides i la cultura perdudes al pas de l’aigua i el fang.

I és en aquesta segona raó on les agrupacions musicals de la Universitat de València van bolcar els seus esforços, perquè aquest fóra un Nadal solidari i esperançador per a les famílies afectades a través de cinc concerts, del 12 al 27 de desembre, que serviren per a contribuir als Programes d’Ajuda i Recuperació post DANA.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, amb direcció d’Hilari Garcia Gázquez, va estrenar la programació el dia 12 al Teatre Serrano de Gandia, que continuà dissabte 14 al claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat amb l’actuació del Club Coral de la Nau Gran UV, dirigit per Mònica Perales, i que commemorà el seu 25é aniversari amb un repertori variat que incloïa música contemporània i nadales tradicionals.

Concert de Nadal del Club Coral de la Nau Gran 2024

El programa de Gandia va estar l'avantsala al Concert de Nadal que l’Orquestra Filharmònica va oferir al Palau de la Música de València, dimecres 18, amb ‘El trencanous’ de Txaikovski com a protagonista absolut de la primera part per tractar-se d’una obra de temàtica nadalenca. “Hem triat, en concret, la suite del ballet opus 71a perquè és una obra recurrent en aquestes dates, molt coneguda pel gran públic, amb peces fàcilment identificables que hem vist milers de vegades en el cinema o en la televisió”, apuntava Hilari Garcia.

La segona part va estar igualment dedicada a “l’esperit festiu i nadalenc” que caracteritza aquest concert. Començà amb ‘Els patinadors’ del francés Émile Waldteufel, “un dels valsos més típics” pel Nadal, i va seguir amb ‘El rellotge sincopat’ i ‘Passeig amb trineu’ de Leroy Anderson, “compositor americà de música lleugera que sol fer obres festives, entretingudes i, fins i tot, amb bromes”, explicava el director.

El “plat fort” va estar reservat per al final, moment en què totes les formacions corals infantils de València i les comarques veïnes que hi participaven pujaren a l’escenari de la Sala Iturbi per a interpretar una selecció de les ‘Cançons populars nadalenques’ de Pascual Martínez. “Són peces de diverses tradicions: francesa, castellana i valenciana. I, com sempre en el nostre Concert de Nadal, hi haurà sorpreses i regals en finalitzar”, avançava Hilari Garcia.

La "sorpresa" va ser el tancament de la funció nadalenca amb la reconegudíssima 'Marxa Radetzky' d'Strauss. No era Any Nou però igualment el públic se sumà a la celebració amb palmes i il·lusió.

El Concert de Nadal de l’Orquestra Filharmònica UV s'organitza des de fa més d’una dècada en col·laboració amb l’Escola Coral La Nau, el cor de xiquets i xiquetes de la Universitat de València, que enguany va compartir espai amb l’Escola Coral de l’Eliana, l’Orfeó Valencià Infantil, Pequeños Cantores de València i l’Escola Coral Veus Juntes de Quart de Poblet. “El que pretenem és que el concert siga una festa, una celebració i una trobada d’agrupacions en un únic lloc per a compartir les músiques que els compositors de totes les èpoques han fet per Nadal”, destacava Garcia, qui afegia el caràcter didàctic i formatiu que posseeix així mateix aquest esdeveniment els intèrprets del qual són músics joves, d’entre 4 i 5 anys fins als 22 i 23, perquè, afirmava: “La música clàssica també la fem i l’escoltem el jovent”.

El Concert de Nadal de la Universitat de València va ser interpretat per última vegada aquest any divendres 20, a la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna, especialment adreçat a la comunitat universitària.

Concert de Nadal de l'Orquestra Filharmònica a la Universitat de València 2024.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va ser creada per Cristóbal Soler l’any 1995 per a donar resposta i cohesió a les diverses ofertes d’agrupacions instrumentals formades per estudiants. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat. Després de la marxa de Cristóbal Soler, els seus directors titulars han sigut Beatriz Fernández Aucejo i Hilari Garcia Gázquez.

‘El món canta davant un bressol’, per l’Orfeó Universitari de València
Va cloure el cicle de Concerts de Nadal 2024 l’Orfeó Universitari de València (OUV) divendres 27, al Palau de la Música. Segons assenyalava el seu director, Francesc Valldecabres, l’Orfeó va fer coincidir l’edició número 65 del concert tradicional ‘El món canta davant un bressol’ amb el primer concert del cicle ‘Bach Connections’ que l’agrupació desenvoluparà durant el 2025 per a commemorar el 275 aniversari de la mort del compositor alemany amb concerts a València i Madrid. 

“En aquest concert, ho farà junt amb Música Trobada i un solista de luxe, el reconegudíssim sopranista Maayan Licht. El concert, amb la música de Bach com a pretext, realitzarà un recorregut nadalenc per algunes de les músiques de l’entorn germànic del moment, amb autors com Pachelbel, Buxtehude i Kuhnau, i, com no, l’obra central del concert: ‘El Messies’, el gran oratori händelià que en aquestes dates pren especial significació”, subratllava Valldecabres.

L’entrada va ser a benefici de l’ONG Psicòlogues i Psicòlegs sense Fronteres, que treballen diàriament amb les persones afectades per la DANA en les diferents poblacions valencianes.

A més d’aquest concert, l’OUV va viatjar a Alemanya per a oferir el ‘Messies’ de Händel el passat 7 de desembre a Göttingen, juntament amb l’Orchester Göttinger Musikfreunde; i el dia 15 actuà a Moixent amb el programa ‘A més d’Estellés’, que tancà l’Any Estellés promogut per la Diputació de València.

Llista d'enllaços: