Universitat de ValènciaFundació General UValumniuv Logo del portal

Les Serenates més solidàries reuneixen prop de 5.000 persones durant 13 nits de música, escena i dansa

  • Fundació General UV
  • 10 de juliol de 2025
El claustre de l'edifici històric de la Universitat, de gom a gom en el festival del 2025. FOTOS: Eduardo Alapont.
El claustre de l'edifici històric de la Universitat, de gom a gom en el festival del 2025. FOTOS: Eduardo Alapont.

La 38a edició del festival Serenates 2025, coorganitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha conclòs 13 nits de concerts amb una assistència de públic de quasi 5.000 persones en la convocatòria més solidària de l’emblemàtic cicle de música, escena i dansa, que enguany ha estat dedicat a la recuperació de la cultura afectada per la dana del passat octubre.

D’acord amb les xifres facilitades pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, en 2025 destaca el seguiment del festival pel públic amb una assistència global de 4.615 persones i una mitjana de 355 espectadors i espectadores per nit, superant el 89% de l’aforament. A aquests resultats s’afegeix l’increment en la duració del festival, celebrat del 24 de juny al 6 de juliol, amb un augment de més del 24% en nombre de concerts fins a un total de 13.

Altres dades que ressalten són l’elevada participació d’artistes -amb 652, mentre el 92 % dels grups n’eren valencians-, així com la de joves intèrprets -el 55 % eren menors de 26 anys- i la de dones -amb un 55 %, complint un any més amb el criteri de paritat de gèneres-.

A punt de commemorar el seu 40é aniversari, el festival Serenates continua conreant èxits en les nits d’estiu des del claustre de l’edifici històric de la Universitat de València, un espai al cor de la capital que es configura com el marc idoni per a una proposta eclèctica d’espectacles que, any rere any, aposta per recuperar i valorar el patrimoni musical valencià, servir d’escenari a joves intèrprets i abordar una programació amb un marcat compromís social a través de la música i l’art.

En 2025, a més, Serenates ha viscut una edició especialment significativa pel seu caràcter solidari amb la música afectada per la dana: d’una banda, han participat en el festival artistes i agrupacions dels pobles que van patir les inundacions d’octubre com ara Eva Romero Quartet (26 de juny) de Sedajazz, les bandes municipals de Montroi i Catarroja (28 de juny), Amores Grup de Percussió amb l’espectacle Ubuntu (2 de juliol), i Els Tornejants i la Nova Muixeranga d’Algemesí (5 de juliol) que oferiren en obert a la plaça del Patriarca una impactant actuació.

En aquest darrer espectacle va participar de la Colla de Dolçaines i Percussió de la UV com a una de les formacions universitàries que han estat presents en Serenates.

El festival ha estat l’escenari de la producció pròpia Carmen suite, a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Hilari Garcia Gázquez, i el Grup de Dansa UV, amb coreografia de Toni Aparisi Sevilla, que va inaugurar el cicle el 24 de juny.

Aparisi ha estat l’ideòleg d’aquesta original proposta contemporània en què les ballarines posaren en escena la música d’Shchedrin acompanyades per una orquestra de cordes completa i un sorprenent conjunt de 47 instruments de percussió que van capturar la passió i l’erotisme de l’original de Bizet.

L’Orfeó Universitari de València, per la seua banda, amb direcció de Francesc Valldecabres i el suport musical de l’Orquestra de Cambra de Tortosa, va oferir el 29 de juny l’espectacle POLS. Bach Connections (IV), en record a les víctimes de totes les guerres del món.

El jazz va tindre el seu espai el 25 de juny amb una versió excel·lent del Concert sacre (Sacred concert) de Duke Ellington, dirigit per Jesús Santandreu i interpretat per l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València (CSMV), juntament amb el Cor de Cambra del Conservatori, el Cor Jove de la Comunitat Valenciana i el Cor de la Unió Musical Santa Cecília d’Onda, dos solistes i un ballarí fins a reunir 105 persones sobre l’escenari del claustre de La Nau.

Sobreïx així mateix la participació d’agrupacions professionals, entre aquestes, la de dues formacions valencianes de prestigi com són l’Orquestra de València que, en la col·laboració contínua del Palau de la Música de la ciutat amb el festival Serenates, ha tornat al claustre de la Universitat (27 de juny) per a rebre la International Tuba Euphonium Conference ITEC en un concert exclusiu amb el metall com a protagonista; i el Cor de la Generalitat Valenciana (4 de juliol), que presentà un evocador programa a cappella conjuminant ciència i cultura baix el títol Aqua, terra, aer, ignis: ELEMENTS.

En una clucada d’ull a estils musicals contemporanis i dins de la diversitat i l’eclecticisme de les Serenates, el festival va acollir, el 30 de juny, un concert a càrrec de l’aclamada cantaora Clara Montes qui, en el marc de la inauguració de l’exposició dedicada a Miguel de Molina, va oferir un luxós repertori en memòria d’aquesta gran figura de l’avantguarda cultural espanyola.

Serenates ha sigut una altra vegada l’entorn ideal per a un instrument tan bell com el piano. En l’edició actual, ha comptat amb la presència del famós pianista valencià Rubén Talón (3 de juliol) que va interpretar amb virtuosisme autors com ara Chopin, Liszt, Ravel i Satie.

En el festival hi ha hagut lloc també per al teatre amb la companyia Komos que va pujar a les taules amb l’obra de Sòfocles Èdip rei (1 de juliol), mentre la cloenda (6 de juliol) va anar a càrrec del grup Armonía Danza, qui va recordar la figura del poeta soldat del Renaixement a través del Marqués de Santillana amb una funció que combinava amb perfecte equilibri música, dansa i interpretació.

La producció del festival Serenates en 2025 ha comptat així mateix amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) amb el cartell que enguany ha presentat l’estudiant Alejandro Gran Rodríguez, en homenatge a la música i les flors com a símbols de la nostra terra.