Fundació GeneralUniversitat de ValènciaÀrea d'Activitats Musicals Logo del portal

(De) construint la música: anem de concert!

  • 30 de març de 2019
Orquestra
  • Professorat: Vicente Galbis López, Judit Gual Pallarés, Daniel Vidal Ribero, María Romero Rubio, Victoriano Goterris Carratalà i Beatriz Fernández Aucejo. 
  • Durada:  10 hores lectives 
  • Nombre de places: mínim 25, màxim 100 
  • Requisits: Un mínim del 80% d’assistència. Els alumnes han d’assistir a cada sessió completa i signar en tots els fulls de control d’assistència que es presenten al llarg del curs. 
  • Certificació: L´alumnat que complisca amb el requisit d’assistència rebrà una certificació  d´aprofitament del curs signada pel Vicerector de Cultura de la Universitat de València. 
  • Data i lloc de realització:
    • dissabte 30 de març de 2019 // Centre cultural La Nau (C/ Universitat, 2; 46003 València).
    • dissabte 13 d’abril de 2019 // Palau de la Música de València (Passeig Albereda, 30; 46023 València). 
  • Informació i Matrícula:
  • Formulari de preinscripció: http://go.uv.es/nu38ECk

    Àrea d’Activitats Musicals

    Fundació General de la Universitat de València
    C/ Amadeu de Savoia, 4-4a planta
    46010 València
    Telèfon 96 398 31 96 - www.uv.es/pam - pam@uv.es

Aquest curs forma part de la programació de Cursos de Formació Musical de l’Àrea d’Activitats Musicals de la FGUV. Podeu consultar la normativa de Política de Privadesa i condicions generals dels cursos al següent link: http://go.uv.es/p0ZpWDQ

Preu de matrícula:

  • Estudiants de la UV, membres del col·lectiu Alumni UV estudiants Nau Gran i estudiants d´Unisocietat: 8,00 €
  • Públic en general: 10,00 € 

El preu de matrícula inclou una entrada per al concert, que és personal i intransferible per a cadascun dels alumnes matriculats/cadascuna de les alumnes matriculades.

Programa

…………………………………………………………………………………………………………

Dissabte 30 de març de 2019. Centre Cultural La Nau (C/ Universitat, 2; 46003 València)

9:00 h. Recepció.

9:15 h. - 10.15 h. Ponència: «La figura de Béla Bartók en el context de la música de la primera meitat del segle XX».

Vicente Galbis López: És Professor Titular a la Universitat de València i pertany al Departament de Didàctica de l´Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri d´aquesta universitat. Imparteix matèries sobre Història de la Música (en el Grau d´Història de l´Art) i Didàctica de l´Audició (en el Màster en Professor/a d´Educació Secundària i en el Màster d´Investigació en Didàctiques Específiques).

10.20 h. - 11.20 h. Taller A–B–C. (Els assistents seran repartits en tres grups i realitzaran els següents tallers):

  • Taller A: Musique: psicologia de l’audició

    En aquest taller coneixerem els processos cognitius que participen en el procés d’audició. A més, treballarem aspectes que apareixen directament en el concert, com la part d’organologia i la composició i el treball orquestral de Béla Bartók. Un dels continguts del taller serà la participació activa per treballar la psicomotricitat aplicada a l’obra.  Tots aquests aspectes seran treballats des d’una perspectiva dinàmica i activa.

    Judit Gual Pallarés: Professora d’ensenyament secundari en l’especialitat de música. Llicenciada en Psicologia per la Universitat Jaume I i doctora en Psicologia de l’educació per la Universitat de València. Professora de música en l’especialitat d’oboè. Ha realitzat els estudis de Màster en Musicoteràpia. Premi 2010 de recursos educatius digitals amb Odisea musical. És membre del grup de música antiga Supramúsica i del cor de la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana. Actualment és assessora del CEFIRE específic artisticoexpressiu en l’àmbit de música i arts escèniques.

  • Taller B: Bartók. El pianista del folklore

    La pretensió d’aquesta comunicació és entendre, a partir d’exemples audiovisuals i gràfics, com el compositor Béla Bartók utilitza el folklore que ell mateix recollí viatjant per aldees d’Hongria i demés indrets, generant una investigació sistemàtica que donà peu al desenvolupament de l’etnomusicologia com a disciplina, i el converteix en element tècnic i organitzatiu al servei de les seues composicions, fet que el converteix en un compositor singular, com veurem, més enllà de la utilització i citació de temes folklòrics en obres musicals diverses.

    Daniel Vidal Ribero: Professor d’ensenyament secundari en l’especialitat de Música a l’IES 25 d’Abril d’Alfafar, llicenciat en Història i Ciències de la Música per la UAB. Fundador de l’Associació Valenciana de Musicologia i director de la seua revista Quadrivium, coautor del llibre d’ESO “Musicàlies” de l’editorial Bromera. Premi Enric Soler i Godes 2017 d’experiències pedagògiques a l’escola pel treball “Simfonies d’aula, experiències pedagògiques d’un professor de Música a la vora del Montgó”. Actualment assessor del CEFIRE de Gandia i en procés de redacció de la tesi doctoral “l’Aprenentatge informal de la Música: estudi d’estratègies derivades i la seua aplicació en un aula d’ESO”.

  • Taller C: Anem de concert!

    En aquest taller analitzarem què és un concert com a forma musical i experimentarem en directe què és un concert com a acte de comunicació artística, ressaltant la necessitat d´escolta activa per part del públic per a una comunicació eficient i comprensiva de la música.

    María Romero Rubio: Llicenciada en Psicologia per la Universitat de València, es dedica professionalment a la Gestió Cultural des de l’any 1998. És Cap de Gestió de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València i entre les seues tasques destaca la producció, gestió i difusió de les agrupacions musicals de la Universitat, així com la gestió de concerts i festivals de música per a la Universitat de València.

    Victoriano Goterris Carratalà, pianista: Nascut a Vila-real, realitza els seus estudis superiors de piano al Conservatori Superior “Mestre Rodrigo” de València i a la Acadèmia de Música Duet·to, sota la direcció de Luca Chiantore. Actualment es professor de piano al Conservatori Professional de Música “Francesc Peñarroja” de la Vall d’Uixò i també forma part com a Pianista-Repertorista Acompanyant dintre de l’Equip Tècnic del Cor de la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA).

11:20 h. - 12 h. Descans.

12.00 – 13.00 h. Tallers A-B-C.

13.00 – 14.00 h. Tallers A-B-C.

Dissabte 13 d’abril de 2019

19.30 h. Concert comentat: «Concert per a orquestra» de Béla Bartók al Palau de la Música, interpretat per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo. 

L’objectiu de l’activitat és oferir al públic assistent al concert, mitjançant comentaris i exemples musicals, una visió més plena del Concert per a orquestra de B. Bartók i una transmissió més conscient de l’objectiu de l’autor.

Beatriz Fernández Aucejo, directora: Nascuda a Paiporta (València), és diplomada en Magisteri Musical per la Universitat de Valencia, llicenciada en Clarinet pel Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, titulada professional en Piano pel Conservatori Professional de Música de Torrent, llicenciada en Direcció d’Orquestra de Vents per la Royal School of Music de Londres (LRSM) i llicenciada en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música Manuel Masotti Little de Múrcia. En l’actualitat és subdirectora de la Banda Municipal de Barcelona i directora de la Lira Castellonera de Villanueva de Castellón, i des de setembre de 2018 és Directora Titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) fou creada l’any 1995. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cada una de les famílies instrumentals. Des que es va fundar fins a l’any 2010 va estar dirigida per Cristóbal Soler, des de 2011 fins a agost de 2018 per Hilari García, i des de setembre de 2018 Beatriz Fernández Aucejo és la seua directora titular.

El seu repertori inclou obres que van des del Barroc fins a l’actualitat, passant pel gran repertori simfònic clàssic i romàntic i per les peces musicals més representatives del segle XX. En aquest camp, l’OFUV dedica una especial atenció als compositors valencians des de dues perspectives: la recuperació del patrimoni musical valencià (Martín i Soler, Gomis, Giner, Esplà, Palau...) i l’estrena d’obres d’autors contemporanis (Orts, Santos, Roncero, Coll, Fayos...).

L’OFUV és membre de de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO). Gràcies al seu impuls, es crea el 2015 SINERGIA (Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles), de la qual és membre. A més, el Taller de Lutheria Sergi Martí hi col·labora en el manteniment i la cura dels seus instruments de corda. Les activitats de l’OFUV es realitzen amb el patrocini de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València i del Santander.