Fundació GeneralUniversitat de ValènciaÀrea d'Activitats Musicals Logo del portal

Sole Giménez clausura la 35a edición del Festival Serenates amb un homenatge a les dones compositores i intèrprets

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 4 de juliol de 2022
Sole Giménez.
Sole Giménez.

Sole Giménez va clausurar aquesta especial edició del Festival Serenates la nit del dissabte 2 de juliol amb ‘Mujeres de música’, un concert amb molta ànima que va deixar La Nau plena i entregada a un recital preciosista i elegant. ‘Mujeres de música’ és un homenatge a totes les dones que han format part de la indústria musical al llarg de la història.

Sole Giménez va clausurar Serenates reivindicant el paper de la dona compositora, tan poc conegut i valorat, donant una nova vida a les obres de diferents dones autores amb la companyia del pianista Edgar Oliveiro, demostrant la gran complicitat del duo. Junts van interpretar 15 clàssics com ‘Amores’ (Mari Trini), ‘Muñequita linda’ (Nat King Cole), ‘Dos gardenias’ (Antonio Machín), ‘Ramito de violetas’ (Cecilia), o ‘La Flor de la canela’ (Chabuca Granda/María Dolores Pradera). La cantautora també va interpretar temes propis, com ara ‘Mi pequeño tesoro’, ‘Como hemos cambiado’, o ‘Alma de Blues’.

‘Mujeres de música’ és un projecte en el qual reivindica a totes les dones creadores que es van obrir pas en el camí de la música i de les quals, anys després, van recollir el testimoni. El treball inclou dos discos i una gira plens de cançons de diferents èpoques, països i estils, però amb un mateix nexe comú: el del talent femení, històricament injuriat i fins i tot silenciat.

L´acte va ser presidit per la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre i va comptar amb la presència de la regidora d´Acció Cultural, Maite Ibáñez i la diputada de l´Àrea de Benestar Social i Qualitat Democràtica, Pilar Sarrión, així com altres autoritats acadèmiques: les vicerectores Ester Alba (Cultura i Societat); Helena Rausell (Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives) i d'Ángeles Solanes (Transformació Docent i Formació Permanent) i el gerent de la Universitat, Juan Vicente Climent, entre d'altres.

Després de més de 35 anys de carrera, Sole Giménez és coneguda pel seu paper de lletrista, cantant i compositora del grup Presuntos Implicados i per l'autoria de grans èxits com ‘Mi pequeño tesoro’, ‘Como hemos cambiado’, o ‘Alma de Blues’. En 2004, comença a experimentar en solitari amb combinacions de sons jazz, pop i electrònic que li valdrien diferents premis com un Micrófono de Oro i una Medalla ‘Sant Carles’. Els seus treballs més recents es desenvolupen sota el nom de ‘Dones de música’, una iniciativa amb la qual fa homenatge grans figures femenines de la música espanyola i llatinoamericana i que compta amb la col·laboració d'artistes com Rozalén, Bely Basar-te o Alba Engel.

Durant la seua trajectòria, Serenates, coproduït per la Universitat de València i l'Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l'Ajuntament de València a través del Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) de València, i el projecte Women’s Legacy.

Enguany s'ha commemorat la 35a edició de la iniciativa que utilitza el Claustre com a marc d'un festival d'estiu nocturn especialment dedicat a música composta i interpretada per músics valencians, donant protagonisme als més joves. En aquesta ocasió, el Festival ha comptat amb actuacions de la comunitat universitària, com el Grup de Dansa o l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, o amb icones de la música nacional i internacional, com Sole Giménez o David Pastor, entre molts altres artistes i agrupacions.