Fundació General UVUniversitat de ValènciaCinema Logo del portal

La Universitat organitza un curs sobre llenguatge i anàlisi cinematogràfica

  • Fundació General UV
  • 15 de febrer de 2022
Una sala de cinema.
Una sala de cinema.

La Universitat de València, a través de l’Aula de Cinema UV, ha organitzat el curs ‘Llenguatge i anàlisi cinematogràfica’, que es desenvoluparà del 22 de febrer al 12 d’abril al Centre Cultural La Nau (carrer Universitat 2, València), a càrrec de l’escriptor, crític i historiador del cine Ramón Alfonso.

L’objectiu del curs, que s’impartirà en modalitat presencial a la Sala Gonzalo Montiel de La Nau, és guiar a l’alumnat en l’observació i l’anàlisi de diferents aspectes i mecanismes rellevants de la imatge de cinema, a fi de concretar part dels coneixements necessaris per a saber interpretar i considerar les dimensions d’un film i ajustar una mirada crítica.

La inscripció al curs, obert tant a la comunitat universitària com al públic general, es pot realitzar a través d’aquest enllaç.

Les classes pretenen ser pràctiques, adquirint un format de taller, i seran tots els dimarts, de 17 a 20 hores. En finalitzar la formació, l’alumnat obtindrà un certificat de realització del curs.

Continguts
El programa s’endinsarà, a partir del visionat de diferents escenes i de manera pràctica, en diversos aspectes tècnics de la narrativa audiovisual com ara l’enquadrament i la composició de la imatge, relacionats amb la posada en escena i prenent com a exemples produccions d’Ozu, Epstein, Welles o Hitchcok; el muntatge, que es treballarà a partir de les pel·lícules ‘El acorazado Potemkin’ d’Eisenstein o ‘El Padrino’ de Coppola, per exemple; la llum i el color, amb seqüències de l’escola de terror italiana i llargmetratges estatunidencs dels anys 50; el diàleg entre el so i la música, amb ‘Tiburón’ d’Spielberg o Tarantino com a referents; l’espai i els intèrprets, que inclou la tasca d’actors del classicisme i les propostes espacials singulars de Rohmer en ‘Perceval le Gallois’; la descomposició del film i la mutació de les imatges, a través del cinema experimental; i la crítica i la lectura de les imatges, sobre teoria i pensament del cinema.

Al llarg de les sessions, s’exploraran, a través del visionat i l’anàlisi de seqüències, diversos capítols de la història del cinema fent un recorregut dispar, i relacionant símbols i narratives diferents, fins a establir una visió de la personalitat de les imatges i el seu vincle amb els espectadors.

Professorat
Ramón Alfonso (València, 1977) és escriptor, crític i historiador cinematogràfic. Autor de diversos llibres, també ha col·laborat en obres col·lectives. Ha participat en revistes especialitzades i, en l’actualitat, col·labora en la revista ‘Dirigido por...’. Ha escrit textos per a nombroses edicions en DVD i Blu-ray de distribuïdores com Cameo i Avalon.

Organitza cicles de cinefòrum a l’Eliana, imparteix xarrades a diferents espais culturals valencians, ha coordinat cicles i cursos per al MuVIM, ha col·laborat amb la Filmoteca i, com a membre de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC), ha format part del Jurat de la Crítica en diversos certàmens. També és membre associat de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya i de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual. Ha comissariat exposicions, és soci fundador d’una associació cultural per a la difusió del cinema, també és programador i organitzador del festival de curtmetratges de Quart de Poblet.