Fundació General UVUniversitat de ValènciaCinema Logo del portal

‘Nits de Cinema’ arranca amb un cicle dedicat a la nova generació de creadores i creadors del cinema espanyol

  • Fundació General UV
  • 27 de juny de 2022
Presentació 'Nits de Cinema'
Presentació 'Nits de Cinema'

Del 5 al 21 de juliol se celebrarà el cicle cinematogràfic estiuenc de la Universitat de València amb un total de 15 projeccions nocturnes al Claustre de La Nau. L’edició d’enguany compta amb tres cicles: ‘Noves Direccions’, ‘Al·lu(cine): Entre la raó i la desraó’ i ‘Mirades sobre Europa’, què compta amb la col·laboració del Programa Interact de la Unió Europea i la Generalitat Valenciana.

La Universitat de València, a través de l’Aula de Cinema, organitza el cicle ‘Nits de Cinema’ que tindrà lloc al Claustre del Centre Cultural de La Nau entre el 5 i el 21 de juliol. Un total de 15 pel·lícules es podran visualitzar en versió original subtitulada, totes elles amb presentació i un col·loqui a càrrec de cineastes valencians i experts i expertes en cinema. Les projeccions es faran a les 22 hores prèvia inscripció gratuïta i necessària en https://www.latenda.es/va/events. La presentació ha estat a càrrec de la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i la directora acadèmica de l'Aula de Cinema, Àurea Órtiz.

Enguany, ‘Nits de Cinema’ comptarà amb tres cicles: ‘Noves Direccions’ del 5 al 10 de juliol; ‘Al·lu(cine): Entre la raó i la desraó’ de l’11 al 14 de juliol; i ‘Mirades sobre Europa’ del 17 al 21 de juliol. Aquest últim cicle està organitzat juntament entre l’Aula de Cinema i el programa europeu Interact de la Universitat de València i la Generalitat Valenciana i que té com a objectiu fomentar la cooperació entre regions i països d’Europa.

Obri el primer cicle la guardonada Alcarràs de Carla Simón, guanyadora de l’Os d’Or en la darrera edició de la Berlinale. El cicle ‘Noves direccions’ permetrà descobrir a la nova generació de cineastes i productores del cinema espanyol i, així mateix, servirà de context per a debatre sobre  els reptes actuals de les produccions independents a l’Estat de la mà de les productores María Zamora (Elastica Films), Ariadna Dot (Lastor Media), Rafa Molés (Suica Films) i Alejandra Mora (Quatre Films) amb les que tindrem una taula rodona oberta al públic el dimarts 5 de juliol a les 19 hores a l’Aula Magna de La Nau.

‘Al·lu(cine): Entre la raó i la desraó’ s’emmarca dins de la macro exposició ‘La Nau del Bojos’ que es va presentar el passat mes de maig al Centre Cultural La Nau. El cicle permetrà veure com ha estat reflectida la salut mental al llarg de la història del cinema amb la col·laboració dels comissaris de l’exposició Cándido Polo i Ana Hernández.

En el context d’aquest mateix cicle tindrem la conferència Terroríficas: el papel de la mujer en el cine de terror oferida per Bloody Girls, dues expertes que divulguen i analitzen la representació de la dona en la història del cinema de terror. Serà el dijous 14 de juliol a les 19 hores a l’Aula Magna de La Nau.

Finalment, ‘Nits de Cinema’ es tancarà amb el cicle ‘Mirades sobre Europa’, on es projectaran un total de cinc pel·lícules que ens fan reflexionar entorn a què significa Europa, la realitat europea, la multiculturalitat i la cooperació entre països i regions.

Aquest cicle s'emmarca dins de les activitats divulgatives que es realitzen en tota Europa amb motiu del ‘Dia de la Cooperació Europea’ per a donar a conéixer a la ciutadania els beneficis socials de la cooperació entre fronteres i reduir les disparitats econòmiques i socials entre països.

A través de la selecció de cinc pel·lícules es vol difondre al públic diferents facetes de la cooperació europea i els seus assoliments, des de l'enteniment intercultural i el plurilingüisme, fins a l'emigració, el coneixement d'altres països, o la capacitat de posar-se en el lloc d'aquells que no són ni parlen com nosaltres. En aquest context, la cooperació entre regions i l'eliminació de les fronteres es tornen dos pilars essencials per a consolidar un vertader sentiment de ‘ciutadans del món’.

En paraules de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, volem que ‘Nits de Cinema’ siga una eina de formació que permeta reflexionar, a través del cinema, sobre el futur que volem’. ‘Donem veu al talent jove a través del cicle de ‘Noves Direccions’, però també examinem la salut mental, especialment la de les generacions més joves, que tant han patit durant la pandèmia. Tot açò, sense oblidar-nos del moment actual que està vivint Europa, situat en una cruïlla social i geopolítica sobre la que volem recapacitar’, senyala Ester Alba.

Per la seua part, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, com a responsables de la gestió del Programa Interact de la Unió Europea, ha destacat “la importància de difondre els valors europeistes entre tota la ciutadania, així com l’esperit obert, integrador, multicultural i acollidor d’una Europa sense fronteres i solidària, que és la característica fonamental d’aquest projecte polític”. D’aquesta forma, Arcadi Espanya ha convidat tota la ciutadania que participe en aquest cicle de cinema “de mirada oberta, llenguatge plurilingüe i vocació solidaria que ens parlarà dels valors de viure, ara més que mai, en un món en pau”.

Programació completa

‘Nits de Cinema’ comença el dimarts 5 de juliol amb la projecció d’Alcarràs (2022), dins del cicle ‘Noves Direccions’. Guardonada amb l’Os d’Or a la septuagèsima segona edició de la Berlinale, Alcarràs conta la vida de la família Solé, que es reuneixen per a realitzar junts la seua última collita després de huitanta anys cultivant la mateixa terra. En paraules de la seua directora Carla Simón, “es tracta d'una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc. Un drama sobre les perpètues tensions generacionals, la superació d'antigues tradicions i la importància de la unitat familiar en temps de crisi”. La presentació i col·loqui estarà a càrrec de María Zamora.

El cicle continua el dimecres 6 amb Libertad (2021), guardonada a la darrera edició del Goya amb els premis a Millor Direcció Novel (Clara Roquet) i millor actriu secundària (Nora Navas). Presentada per Ariadna Dot, responsable del col·loqui, Libertad parla sobre la família Vidal, qui passa les últimes vacances amb la iaia Ángela, que pateix Alzheimer avançat. Per primera vegada a la seua vida, Nora sent que no troba el seu lloc. Però tot canvia amb l’arribada de Libertad.

El dijous 7 és el torn de Mi vacío y yo (2022) d’Adrián Silvestre, qui presentarà i serà el responsable del col·loqui. En aquest documental acompanyem a Raphi, dona trans en la seua transició, així com en la seua vida quotidiana. Parla amb franquesa amb els seus col·legues, amics queer i els homes que coneix a través de les aplicacions. Malgrat tots els consells que rep, resulta que és principalment el temps i l'experiència qui l'ajudarà a acceptar el seu lloc en aquest món.

El cicle de ‘Noves Direccions’ prossegueix amb Las Niñas (2019), guanyadora dels premis a la Millor Pel·lícula, Guió, Direcció Novel (Pilar Palomero) i Fotografia als Goya de 2019. Ens endinsem en l'Espanya de l’Expo i les Olimpíades del 92 i en la vida de Celia, una xiqueta d'onze anys, qui estudia a un col·legi de monges a Saragossa i viu amb sa mare. Brisa, una companya nouvinguda de Barcelona, l'empeny cap a una nova etapa a la seua vida: l'adolescència. La presentació i el col·loqui estarà a càrrec de Las Entendidas.

La directora de La amiga de mi amiga (2022) , Zaida Carmona, i Alba Cros seran les presentadores i conductores del col·loqui. Es tracta d’una comèdia dramàtica d’amors lèsbics a cinc bandes. Amb la música pop i l'autoficció com a teló de fons i l'aparició d'una coneguda cantant que mai sabem si és del tot real, assistim a un joc que s'inicia quan Zaida, després d'una ruptura, torna a la ciutat.

Finalment, La hija de un ladrón (2019) serà l’última projecció del cicle ‘Noves Direccions’. Amb presentació i col·loqui a càrrec de Nuria Castellote, conta la història de Sara, qui ha estat sola tota la vida. Amb 22 anys i un nadó, el seu desig és formar una família normal. El seu pare, Manuel, després d'anys d'absència i de sortir de la presó, decideix reaparéixer a les seues vides. Sara sap que ell és el principal obstacle en els seus plans i pren una decisió difícil: allunyar-lo d'ella i del seu germà menut.

‘Nits de cinema’ continuarà amb el cicle ‘Al·lu (cine): Entre la raó i la desraó’ que s’obrirà amb la projecció de Luz que agoniza (Gaslight) (1944) el dijous 11 de juliol, amb la presentació i col·loqui a càrrec de Cándido Polo i Ana Hernández. A l'Anglaterra victoriana, una famosa cantant d'òpera és assassinada. La seua jove neboda, que vivia amb ella, és enviada a Itàlia i el cas queda sense resoldre. Allí es casa amb el pianista acompanyant del seu professor. Després de la lluna de mel, la parella s'estableix en l'antiga casa de la cantant assassinada, on la jove comença a sentir estranys i inexplicables sorolls mentre la llum de gas baixa d'intensitat.

Eloísa está debajo de un almendro (1943) és la pel·lícula amb la qual continuarà el cicle. Áurea Ortiz presentarà i moderarà el col·loqui posterior per parlar d’una de les millors comèdies de la postguerra, una adaptació de Jardiel Poncela dirigida per Rafael Gil i protagonitzada pels millors actors dels anys quaranta: Amparo Rivelles, Rafael Durán, Guadalupe Muñoz Sampedro i Alberto Romea. Després dels seus estudis a l'estranger, Fernando torna a sa casa. Allí haurà de fer-se càrrec d'una misteriosa missió que, a través d'una carta, li encomana el seu difunt pare: trobar al culpable de la mort de la seua amant. En les seues investigacions, Fernando descobrirà tota mena d'estranys personatges més pròxims a la bogeria que el que ell hagués mai imaginat.

Cándido Polo i Ana Hernández seran els encarregats de la presentació i posterior col·loqui de Zauria(k) (2019). Aquest documental pretén generar una possibilitat de reflexió crítica i feminista al voltant del model hegemònic de la salut mental i les pràctiques psiquiàtriques, i ampliar un marc on poder posar la vulnerabilitat en el centre, com a lloc de resistència i lloc des d'on formular discursos sobre la salut.

El cicle ‘Al·lu (cine): Entre la raó i la desraó’ finalitzarà el dijous 14 de juliol amb American psycho (2000), què serà presentada i moderarà el col·loqui Bloody Girls. Patrick Bateman és un yuppie adinerat que durant el dia treballa a Wall Street en l'empresa del seu pare mentre que a les nits es dedica a activitats impossibles de concebre. A mesura que passen els anys, el seu odi pel món va augmentant cada vegada més.

La pel·licula danesa Italiano para principiantes (Italiensk for begyndere) (2000) serà la primera projecció del cicle ‘Mirades sobre Europa’ el Domingo 17 de julio. La presentació i el col·loqui estarà a càrrec de Paola Franco. Una càlida comèdia sobre sis personatges una miqueta singulars. Tots ells s'han apuntat a un curset d'italià, on l'ambient llatí ràpidament s'estén i els embolics evolucionen per a bé dels músculs del riure i dels sentiments.

El festìn de Babette (Babettes gæstebud) (1987) conta la història d’un remot llogaret de pescadors de la costa danesa a 1871, dominat per la tradició puritana, on dues germanes solteres recorden amb nostàlgia la seua llunyana joventut. L'aparició de Babette, que arriba des de París fugint del terror, canviarà les seues vides. Nacho Ruipérez presentarà i moderarà el col·loqui.

La reinterpretació del clàssic Los miserables (Les misérables) (2019) prosseguirà el cicle ‘Mirades sobre Europa’. Inspirant-se en els disturbis de 2005, el director Ladj Ly, nominat als Premis César i membre del col·lectiu Kourtrajmé, explora el 'Montfermeil' actual, el mateix lloc que Victor Hugo va usar com decorat per a una part de Les misérables en 1862. Han transcorregut més de 150 anys des de llavors, però les semblances entre els enfadats joves encaputxats de hui i Gavroche no poden ser més clars. Stéphane acaba d'unir-se a la Brigada de Lluita contra la Delinqüència de Montfermeil, un suburbi a l'est de París. Allí coneix als seus nous companys, Chris i Gwada, dos agents experimentats en les enormes tensions que existeixen entre els diferents grups organitzats pel control del barri. Presentació i col·loqui a càrrec de Laura García Andreu.

El dimecres 20 de juliol serà el torn de Le Havre (2011), què tindrà a Clara Gorria com presentadora i moderadora del col·loqui. Aquest drama finés retracta la vida de Marcel Marx, famós escriptor bohemi, qui s'ha exiliat voluntàriament i s'ha establert a la ciutat portuària de Le Havre (França), on viu satisfet treballant com a enllustrador perquè així es sent més prop de la gent. Després de renunciar a les seues ambicions literàries, la seua vida es desenvolupa sense sobresalts entre el seu bar preferit, el seu treball i la seua dona Arletty, quan de sobte el destí fa que es creue en el seu camí un xiquet immigrant originari d'Àfrica negra.

‘Nits de cinema’ es tancarà el dijous 21 de juliol amb Caras y lugares (Visages. Villages) (2017), documental francés què estarà presentat i moderat a càrrec d’Áurea Ortiz. Agnès va triar el cinema. JR, la fotografia. Junts s'uneixen en un viatge extraordinari i sorprenent pels pobles de França basat en l'atzar i la creativitat. En una furgoneta màgica que imprimeix fotografies de gran format, tots dos experimenten el contacte amb la gent i forgen una amistat basada en les seues diferències i el seu sentit de l'humor. Experiència i joventut en un recorregut humà i inoblidable.

Imatges: