Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

‘Col·leccionisme i mecenatge. Jesús Martínez Guerricabeitia’ al Centre Cultural Bancaixa

Fundació Bancaixa va va acolir l’exposició ‘Col·leccionisme i mecenatge. Jesús Martínez Guerricabeitia’, que fins el 28 d’agost de 2016. Organitzada amb la col·laboració de la Universitat de València, a través de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, reunia una selecció de 108 obres d´art contemporani.

Aquesta mostra se sumà a l’exposició ‘A lo caos’, que es pot visitar fins el 17 de setembre. La mostra, que forma part del Festival 10 Sentidos, inclou una selecció dels millors treballs de disseny realitzats per La Casa de Carlota (estudi de disseny creatiu en el qual treballen persones amb discapacitat intel·lectual), a més de les obres específiques que set artistes de diferents disciplines (Esther Señor i Carmen Cifrián en fotografia, Juan Olivares en escultura, Juan Sánchez en pintura, Moisés Mahiques en dibuix, i Sonia Rajos i Silvana Andrés en arquitectura) han realitzat ‘ex professo’ per a aquesta exposició a València amb un grup de 20 persones amb diferents capacitats. La Fundación DKV Integralia, DKV Seguros, La Casa de Carlota, Fundació Bancaixa i el Festival 10 Sentidos participen en la posada en marxa de l’exposició.

Homenatge al col·leccionista i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia
L’exposició ‘Col·leccionisme i mecenatge. Jesús Martínez Guerricabeitia’, inaugurada en el marc de la XIII Biennal Martínez Guerricabeitia, ret homenatge al col·leccionista i mecenes valencià, que va donar a la Universitat de València la seua col·lecció d’art contemporani, una de les més importants gestionades per una universitat pública a Espanya.

Comissariada per Francisco Sebastián Nicolau, artista plàstic i vocal al Patronat Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València, convertit ara en Col·lecció Martínez Guerricabeitia, l’exposició mostra com a fil conductor de les obres el compromís i la reflexió, repassant temes que van des dels clarament reivindicatius respecte als drets de llibertat i democràcia, posant l’accent en la denúncia dels abusos del poder especialment durant els últims anys del franquisme, fins als temes més candents en l’actualitat: llibertat d’expressió, participació política, crisi del capitalisme, globalització, emigració, ecologia, etcètera.

Les obres, datades des de 1965 a 2014, procedeixen d’una selecció de les integrades en la donació inicial a la Universitat de València, així com de les 12 biennals celebrades. La nòmina d’autors que conformen l’exposició és molt àmplia: Barjola, Verdes, Renau, Juan Genovés, Canogar, Equipo Crónica, Equipo Realidad, Anzo, Ortega, Ibarrola, Vostell, Spadari, Erró, Heras, Armengol, Fernando Somoza, Monjalés, Jardiel, Seguí, Mensa, Arroyo, Calduch, Pacheco, Darío Villalba, Martín Caballero, Azorín, Francesc Torres, Javier Calvo, Antoni Miró, Juan Delcampo, Ugalde, Solbes, Sarri, Ricardo B. Sánchez, Chema Cobo, Ramírez Blanco, Pérez Villalta, Pablo Alonso, Carmen Calvo, Javier Baldeón, Curro González, Alicia Vela, Rogelio López Cuenca, José María Báez, José Gallego, Antonio Murado, Simeón Sáiz Ruiz, Darío Urzay, José Ramón Morquillas, Juan Ugalde, Chema López, Isidro Manils, Ángel Mateo Charris, Salomé Cuesta / Bárbaro Miyares, Manuel Bouzo, Enrique Zabala, Jordi Ribes, Xisco Mensua, Miki Leal i Mavi Escamilla.

A més, amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg en castellà i valencià on, juntament amb la reproducció de les obres, s’inclouen textos del comissari de l’exposició, Francisco Sebastián Nicolau, i de José Martín Martínez, professor d’Història de l’Art de la Universitat de València. En paral·lel a l’exposició, s’ofereixen tallers d’art gratuïts per a quatre tipus de col·lectius: escolars, persones majors, persones amb diversitat funcional i persones en risc d’exclusió social.

Totes les exposicions del Centre Cultural Bancaixa són d’entrada gratuïta i l’horari de visita és de dilluns a dissabte, de 10 a 14 i de 17 a 21 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores.