Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

La Universitat i la Biblioteca Valenciana organitzen un homenatge per a clausurar l’exposició sobre la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia

  • Fundació General UV
  • 24 de maig de 2018
Els germans Martínez Guerricabeitia.
Els germans Martínez Guerricabeitia.

La Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València i la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu van organitzar un acte de clausura-homenatge de l’exposició ‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’, que va tindre lloc al Monestir de Sant Miquel dels Reis, el passat 23 de maig.

Participaren en l’acte el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. A més, va intervindre el professor José Luis Villacañas, comissari de l’exposició junt amb Miguel Corella, José Martín i Francisco Sebastián, i director del catàleg que acompanya la mostra. Finalment, es realitzà una visita a l’exposició, guiada pels mateixos comissaris.

‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’ és una coproducció de la Fundació General de la Universitat de València i la Generalitat Valenciana que ha volgut divulgar la tasca cultural i de resistència que van dur a terme els germans Martínez Guerricabeitia als totalitarismes del segle XX. Encara que l’acte de cloenda oficial va ser el 23 de maig, l’exposició es pot visitar fins el pròxim dia 27.

L’exposició mostra més de 200 peces entre publicacions, cartells, quadres i fins i tot els expedients penals dels germans, José i Jesús, que van denunciar la vulneració dels drets humans i van despertar la consciència social en un país i en un món tenallats pels extrems ideològics. Sempre van anar a contracorrent de les idees dominants en cada moment i van preservar una mirada crítica basada en fortes aspiracions utòpiques. 

‘Fidelitats a contracorrent’ revisa la biografia dels Martínez Guerricabeitia des de la seua infància, incidint en la influència cultural i moral que va exercir son pare, un autodidacta, a la biblioteca particular del qual no faltaven els tractats de Marx i de Pedro Kropotkin. Així, s’hi exposa una àmplia col·lecció de llibres i quaderns de l’editorial Ruedo Ibérico, fundada per José en 1961 a París, els continguts contraris al franquisme de la qual arribaven a Espanya de manera clandestina. 

Altres materials que s’hi poden veure són els arxius personals i la correspondència que van mantindre José i Jesús amb intel·lectuals del seu moment. A més, es projecta un audiovisual amb les vinyetes i caricatures que es van publicar en les pàgines de Ruedo Ibérico amb les signatures de dibuixants com Vasco, Gess, Cattolica i César.

Llista d'enllaços: