Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

Rebeca Plana reivindica el riu Xúquer en la nova exposició de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia a La Nau

  • Fundació General UV
  • 26 de novembre de 2019
 

La gran abstracció de l’artista valenciana Rebeca Plana ha arribat a la Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau, on es pot contemplar a través de l’exposició ‘Riu. Rebeca Plana’ fins el pròxim 23 de febrer. En la mostra, amb obra exclusiva per a aquest espai i grans formats, la pintora reivindica el riu Xúquer amb una visió particular del seu pas per la Ribera.

L’exposició, organitzada per la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València dins de la sèrie ‘Trobades’ amb la col·laboració de Banco Santander i Heineken España S.A., ha estat presentada en roda de premsa aquest dilluns a La Nau amb la presència del director d’activitats de la Col·lecció, José Pedro Martínez; el comissari de la mostra, Martí Domínguez; i l’artista, Rebeca Plana.

“En aquesta exposició Rebeca Plana reivindica el Xúquer de la Ribera, que passa a pocs metres del seu estudi i l’artista ix a caminar per la seua riba, a oxigenar-se i a recuperar-se del tancament”, assenyala Martí Domínguez, per a qui la pintora “és un esperit més d’aquest tram del riu”, doncs ha crescut al seu costat i el coneix bé, vivint-lo des de molt endins. “El riu destructor, el riu devastador”, apunta l’artista.

D'esquerra a dreta: Rebeca Plana, José Pedro Martínez i Martí Domínguez, en la roda de premsa.

“‘Riu. Rebeca Plana’ és la rebel·lió i la reivindicació de la pintura per la pintura perquè l’art no necessita ser explicat, sinó que s’ha de tocar, veure, olorar…, s’ha de percebre a través de tots els sentits”. Així defineix la pintora aquesta exposició, la qual considera també una “lluita” entre el llenç i ella mateixa, esdevenint una gran obra personal on es reflecteixen les seues emocions, la llum i la foscor, “com en un riu, com en la natura”, afegeix.

De fet, com Cézanne va pintar la muntanya Saint-Victoire de la seua Ais natal o com Michavila el lluent, Rebeca Plana “pinta el seu riu Xúquer, amb uns traços brutals, una força continguda i un gest enèrgic, la seua marca pictòrica, i això és el que més m’admira”, reconeix el comissari de l’exposició, que presenta una col·lecció de més de 40 obres de diferents formats, alguns molt grans com ‘La força de la natura’, “un llenç de 4,5 metres que condensa tot l’ofici de Rebeca i el seu gest artístic, una obra expressament pintada per a la Sala Martínez Guerricabeitia i sobre la qual bascula tota la mostra”, explica.

‘La força de la natura’, el quadre central, ens ensenya el món del bosc fluvial, clarianes i vegetació embrollada: “una metàfora de la vida mateixa de l’artista”, afirma Domínguez, la qual ha pintat per a ‘Riu. Rebeca Plana’ un total de 43 obres, 11 de les quals presenta en gran format i dos d’aquestes són tondos, mentre les altres 32 són obres en paper.

Obra de Rebeca Plana en paper per a l'exposició 'Riu".

Altres creacions que sobreïxen són el díptic ‘Elogi del Xúqer’, “pletòric de llum i color”, o ‘Tempesta’, “pintat durant una gota freda que va assolar les nostres terres”. Es tracta del resultat pictòric de les sensacions, els moments alegres i els instants de foscor, de l’artista. Martí Domínguez assenyala altres llenços que parlen de l’estat d’ànim de la seua autora: ‘Camí del riu’ o ‘Riu endins’ mostren moments de recolliment; els seus tondos també fixen instants dels seus passejos pel riu com ara ‘Riu-rau’ o ‘Lluent’, aquest últim són els reflexos de l’aigua, “vibracions cromàtiques”.

En definitiva, conclou Martí Domínguez, el que ens mostra Rebeca Plana és “un món propi, amb un gest absolutament personal i intransferible”.

'Elogi del Xúquer', 2019. Tècnica mixta sobre llenç, díptic, 180x280 cm. Autora: Rebeca Plana.

Per la seua banda, José Pedro Martínez s’ha referit a la nova aposta de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia sobre l’abstracció i l’art geomètric que, a través d’Yturralde o Michavila, per exemple, “han deixat una profunda petjada en l’escena artística valenciana”. Així, la proposta de Rebeca Plana concorda amb una filosofía d’acollida a “manifestacions artístiques de primer nivel”. A més, ha anunciat: “La Col·lecció Martínez Guerricabeitia té una clara voluntat de suport a l’art jove mitjançant la Biennal, que enguany arriba a la seua 14a edició, i aquesta nova línia de patrocini, que hem vist ja amb Mery Sales, ara amb Rebeca Plana i, a finals del 2020, amb Nico Munuera”.

L’artista
En ‘Riu. Rebeca Plana’ es pot observar el caràcter altament abstracte de la seua obra, a vegades fins i tot cal·ligràfic. Rebeca Plana, a més de jugar amb el significat de les paraules –“riu, Rebeca”, diu ella–, combina elements de composició estructurada amb un ambient salvatge i d’improvisació, i fa ús d’elements quotidians com a llenços-objectes que porta cap a l’expressionisme abstracte com ara un matalàs o portes de nevera.

En opinió de Martí Domínguez, l’obra de Rebeca Plana “es planteja un món en brut modern, humanista, fet a mà a propòsit, d’un aspecte efímer, perillós i, no obstant això, ben dissenyat, en definitiva, inesperat”.

I és que, com diu Rebeca, “mentre hi haja pinzells, hi haurà pintura; mentre hi haja aigua i pedra roja com la que trobem a la vora del riu, podrem fer pintura”.

Amb ‘Riu’, Rebeca Plana clou una porta per a obrir-ne una altra –la porta de l’abstracció pura–, doncs ja treballa en un nou projecte que durà la seua obra a l’estranger i en el qual manté l’abstracció però amb la incorporació d’elements figuratius, una tècnica que ja ens presenta discretament a La Nau.

'Canyes', 2019. Tècnica mixta sobre paper, 120x90 i 100x81 cm. Autora: Rebeca Plana.

Des que va acabar els seus estudis, Rebeca Plana ha participat en residències artístiques i ha rebut premis i beques com la beca Hàbitat Artístic (Ajuntament de Castelló - EACC), la beca de residència del Piramidón (Barcelona), la beca de la Fundació O Barco de Valdeorras (Ourense), la beca de residència del Museu Picasso (Màlaga), la beca de la Fundació Rodríguez Acosta, i premis com el Senyera de pintura de València, Ateneu Mercantil de València, o la Menció d’Honor en el premi BMW.

Ha realitzat exposicions individuals en museus i galeries com La Gallera (València), Fernando Latorre (Madrid) o Punto (València), i el Col·legi d’Espanya a París. Ha participat en diverses exposicions col·lectives a l’Ibercaja de Saragossa, Casa de Vacas de Madrid o la Fundació Antonio Pérez de Conca. També participa activament en fires d’art contemporani juntament amb les galeries que la representen com ara JustMad (Madrid), ARCO (Madrid) o Gent Art Fair (Bèlgica).

Visites guiades
D’altra banda i amb la finalitat d’acostar l’art contemporani a la societat, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, i el Vicerectorat de Cultura i Esport organitzen visites guiades gratuïtes. Només cal fer la reserva de la visita per correu electrònic (visites.guiades@uv.es) o per telèfon (963.864.922).

Llista d'enllaços: