Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

L’exposició ‘Dones del Congo’ d’Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia, ara en format virtual

  • Fundació General UV
  • 19 de febrer de 2021
Captura d'un moment de la visita virtual a l'exposició 'Dones del Congo'.
Captura d'un moment de la visita virtual a l'exposició 'Dones del Congo'.

La Fundació General de la Universitat de València, a través de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia (CMG), ha realitzat la reproducció virtual de l’exposició ‘Dones del Congo. El camí cap a l’esperança’ d’Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia 2016. Així, l’accés gratuït a la mostra que es va exhibir a la sala Martínez Guerricabeitia de La Nau ara està a tan sols un clic de l’usuari a través del web de la CMG.

D’aquesta manera, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia enceta una nova etapa d’adaptació a la situació sanitària actual causada per la pandèmia de la covid-19 i obri un espai en línia dins del seu web que acollirà les exposicions en format virtual, sent la mostra d’Isabel Muñoz el primer d’aquests esdeveniments.

Reproduïda mitjançant la plataforma Artsteps, la visita virtual manté el recorregut per les 34 fotografies i retrats en blanc i negre que penjaren de les parets de la Martínez Guerricabeitia de La Nau de l’1 d’octubre de 2020 fins al passat 10 de gener, i disposa, així mateix, del contingut audiovisual que es va projectar durant l’exhibició presencial de l’exposició.

Igualment, la visita es pot realitzar des de qualsevol dispositiu mòbil descarregant-se l’app Artstep, la qual ofereix un itinerari online d’alta qualitat.

‘Dones del Congo’ és una iniciativa que parteix de la fotògrafa catalana Isabel Muñoz, reconeguda a més amb dos World Press Photo, guardonada a PhotoEspaña i distingida amb la Medalla al Mèrit de les Belles Arts. Muñoz, juntament amb la periodista congolesa Caddy Adzuba, Premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia 2014, va treballar en aquesta àmplia col·lecció fotogràfica, acompanyada pels textos de la redactora, amb la finalitat de narrar l’horror de les dones congoleses, sotmeses a la violència sexual en un entorn de guerra, fam i pobresa constant.

El projecte expositiu es va exhibir per primera vegada l’any 2015 a la seu de l’Institut Francés de Kinshasa. Després, el va acollir Casa África a Madrid, i l’any 2020 tornà a Espanya, concretament a València, de la mà de la Universitat i Fundación Mainel pel seu trenté aniversari, i en el marc de la sèrie ‘Trobades amb la col·lecció’ de la CMG que va comptar amb la col·laboració de Heineken España i Coca-Cola.

En la col·lecció fotogràfica ‘Dones del Congo’, que ara es pot gaudir de manera virtual gràcies a la iniciativa de la CMG, es veu la dignitat de les dones supervivents a aquella violència, patida especialment a la zona oriental de la República Democràtica del Congo. Són imatges que, segons relata la mateixa Isabel Muñoz, conten les històries de dones valentes i per fi alliberades, amb l’objectiu de servir com a exemple de lluita contra l’abús en temps de guerra.

Llista d'enllaços: