UVculturaPatrimoni CulturalUniversitat de València Logo del portal

La Universitat proposa un itinerari per la València de Vives amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni

  • 8 d’octubre de 2020
Vives a la Plaça Margarita de Valldaura.
Vives a la Plaça Margarita de Valldaura.

La Universitat de València, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) que se celebren conjuntament arreu d’Europa per a acostar el patrimoni cultural a la ciutadania, proposa una activitat: un recorregut gratuït per la València de l’humanista Joan Lluís Vives (València, 1493- Bruges, 1540). Es realitzaran dos grups de visites: el divendres 16 (a les 18 h) i el dissabte 17 d’octubre (a les 12 h), a través de les quals s’homenatjarà la figura de Lluís Vives amb un passeig per la València de la seua joventut.

El recorregut, que tindrà una durada aproximada d’una hora i mitja, començarà la plaça de Margarita de Valldaura, al costat del carrer de la Pau, i finalitzarà al Centre Cultural La Nau. Serà indispensable que les persones interessades s’hi inscriguen prèviament mitjançant un correu electrònic a patrimoni.cultural@uv.es en què s’especifique el grup en el qual es desitja participar.

Lluís Vives va ser un dels primers alumnes que va estudiar en l’acabat de crear Estudi General. Fill d’una família de jueus conversos, els seus pares el van enviar a estudiar a París per a protegir-lo del clima d’intolerància antisemita que es vivia llavors. Amb aquest itinerari, la Universitat pretén donar a conéixer els diferents espais que van conformar l’antic barri jueu on Vives va viure els primers anys de la seua vida. A pesar que l’empremta jueva va ser esborrada de la ciutat i no se’n conserven testimoniatges visibles, aquest recorregut acostarà els seus participants al llegat humanista de tolerància i de respecte que Vives va deixar en els seus escrits.

Mitjançant aquesta activitat es tractarà d’aprofundir sobre el coneixement de la figura de Vives, utilitzar el patrimoni cultural com a eina educativa i difondre’l de manera inclusiva, així com contribuir al posicionament del llegat cultural de la ciutat dins d’una dimensió europea.

Les JEP: una acció conjunta per la cultura a la UE

Les JEP se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre, com una jornada de portes obertes al patrimoni cultural amb la finalitat d’acostar-lo a la ciutadania. Creades en el Consell d’Europa a França en 1985, les JEP es van convertir en una acció conjunta amb la Unió Europea en 1999. Des de llavors, s’han convertit en el major esdeveniment cultural europeu de caràcter participatiu, en el qual cada any més de 30 milions de ciutadans europeus visiten vora 50.000 monuments i llocs a través d’aquesta activitat que involucra els 50 Estats signataris del Conveni Cultural Europeu.

El lema proposat enguany pel Consell d’Europa és “Educació i Patrimoni”. Els testimoniatges materials i immaterials que el conformen són expressions de la cultura dels grups humans que els han generats. L’educació possibilita el reconeixement i respecte de la diversitat cultural i de les seues manifestacions.

Els objectius són múltiples. Entre ells, sensibilitzar la ciutadania sobre la riquesa i diversitat cultural d’Europa, fomentar el diàleg intercultural, combatre el racisme i la xenofòbia, a més d’afavorir la tolerància a Europa o sensibilitzar la societat, les administracions i els responsables polítics de la necessitat de protegir el patrimoni davant les noves amenaces.