Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Toni Aparisi, nou professor i coreògraf del Grup de Dansa de la Universitat de València

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 21 de juliol de 2019
Toni Aparisi. Foto Emilio Tenorio.
Toni Aparisi. Foto Emilio Tenorio.

Toni Aparisi, intèrpret, coreògraf i director d’obres de dansa contemporània, s’incorpora a l’elenc de professors del Grup de Dansa de la Universitat de València.

Nascut a València, la seua formació abasta un ampli ventall d’experiències artístiques que van des de l’art dramàtic, la performance, el ioga i diferents tècniques de dansa contemporània. Part important de la seua formació és el treball realitzat per a multitud de coreògrafs nacionals i internacionals, entre els quals destaquen Olga Poliakoff, Gerard Collins, Gracel Meneu, Vicente Saéz, Francesc Bravo i Santiago Sempere.

Treballa com a professor especialista al Conservatori Superior de Dansa de València, imparteix tallers de dansa i dansa-teatre en espais com la Sala Russafa o el Centre Teatral Escalante, dirigeix projectes artisticopedagògics en entitats com el Palau de la Música o l’Eva Bertomeu Centro de Danza, i també participa en projectes artístics i socials com les residències artístiques a centres escolars organitzades per l’Ajuntament de València.

Crea peces per a la seua companyia TransferMove i per a la companyia Anandansa, on balla i coreografia des de fa 20 anys. També realitza produccions per al Palau de la Música de València, el Centre Coreogràfic de València i de Galícia, la Compañía Arden i Capella de Ministrers, entre altres.

En el seu currículum destaquen tres premis Max: dos com a Millor Intèrpret (2007 i 2016) i un com a Millor Coreografia per ‘Pinoxxio’ al costat de Rosángeles Valls (2016). També ha sigut distingit amb quatre premis Abril al Millor Intèrpret masculí de dansa i el premi al Millor Intèrpret en els premis de Teatres de la Generalitat Valenciana el 2018, i ha guanyat el IV Certamen Coreogràfic de Madrid, juntament amb Catalina Vilana, i l’esment al Millor Intèrpret masculí en el mateix certamen. A més, ha obtingut una beca per a la Merce Cunningham Danse Company.