Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

250 menuts i les seues famílies acomiaden La Nau dels Xiquets i les Xiquetes

  • Fundació General UV
  • 26 de juliol de 2019
L'equip de monitores i monitors dirigeixen una activitat amb els menuts durant la cloenda.
L'equip de monitores i monitors dirigeixen una activitat amb els menuts durant la cloenda.

Prop de 250 participants en La Nau dels Xiquets i les Xiquetes s’han reunit aquest divendres, 26 de juliol, per a acomiadar l’edició 2019 de l’escola d’estiu de la Universitat de València. La cloenda ha tingut lloc durant un emotiu acte que s’ha celebrat a la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna, amb la presència del vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria.

Amb el fil conductor de ‘L’aigua, un regal ple de vida’, els 250 xiquets i xiquetes, amb edats compreses entre els 5 i els 12 anys, han aprés que l’aigua és un element essencial per a l’existència, que la seua presència o absència determina els diferents ecosistemes i paisatges, i també que la seua qualitat sempre comporta conseqüències per a l’entorn ambiental, social i, per descomptat, per al cos humà.

De fet, el vicerector Antonio Ariño ha aprofitat la seua intervenció en l’acte per a recitar amb totes les xiquetes i els xiquets uns versos del poema ‘Agua, ¿dónde vas?’ de Federico García Lorca.

“En definitiva, l’aigua és el nostre tresor més preat, un regal que ens dóna la natura, i com a tal, l’hem de gestionar. És fonamental prendre consciència de tot el que l’aigua aporta a les nostres vides, i fer-ne un ús sostenible”, assenyala la coordinadora de l’escola, Teresa Puchol.

Han estat nombroses les activitats realitzades al llarg de quatre setmanes, durant les quals les menudes i els menuts han cultivat hortalisses d’estiu, com ara bledes, que han regat amb l’aigua sobrant de les cantimplores al final del matí; han cuinat “artificis” –elaboracions que juguen visualment amb el comensal–, com ha estat el cas d’uns ous fregits amb creïlles, un plat que en realitat era iogurt, bresquilla i poma; i han construït un molí d’aigua.

Altres jocs i activitats, comunes a totes les edats, de les quals han pogut gaudir al llarg del mes han estat banys a la piscina, pràctiques esportives, tallers de cuina, ludoteca, cor de cant i temps lliure organitzat, per exemple.

Les excursions són un altre capítol imprescindible en aquesta escola d’estiu. Enguany, les xiquetes i els xiquets han visitat el Parc Natural de l’Albufera, han realitzat la ruta dels Molins d’Alboraig, han participat en una trobada a La Canyada del Conill i, el més refrescant, han nadat a la piscina del Parc El Vedat.

Cloendes de cant coral
D’altra banda, la pròxima setmana se celebraran les ‘Cloendes de Cor’ de La Nau dels Xiquets i les Xiquetes a cadascú dels campus de la Universitat. En aquests actes, els i les participants cantaran per a les seues famílies fent així una demostració del que han aprés durant el taller de cant.

L’escola de Blasco Ibáñez farà la seua cloenda dilluns, dia 29, a les 14:30 hores, a la Sala Multiusos de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; la del Campus de Burjassot-Paterna serà dimarts 30, també a les 14:30 hores, a la Sala Charles Darwin; i la de Tarongers, dimecres 31, a les 13:30 hores, a la terrassa de la Biblioteca d’Educació ‘María Moliner’.

La Nau Jove
El mateix fil conductor de La Nau dels Xiquets i les Xiquetes ha protagonitzat La Nau Jove, l’escola d’estiu de la Universitat de València per a joves entre 13 i 16 anys, que celebrarà el seu acte de cloenda el pròxim 31 de juliol, a les 13 hores, al Saló d’Actes de la Biblioteca de Ciències Socials ‘Gregori Maians’, al Campus dels Tarongers.

Aquesta edició ha comptat amb un centenar de participants (s’han hagut d’ampliar 10 places sobre les previstes inicialment) i han pres un primer contacte amb la llengua xinesa a través de l’Institut Confuci de la UV, que l’any passat ja va oferir un taller de cultura xinesa; en l’apartat esportiu, han practicat softbol, joc en equip de pilota, i funky, un ball de carrer que barreja passos de jazz, breakdance, ritmes afro i dansa contemporània; i han participat en el programa ‘Coneixem la Universitat de València’ amb visites al Taller d’Audiovisuals (TAU), on realitzaren un programa de ràdio; a l’Aula del Cel de l’Observatori Astronòmic, un projecte educatiu per a l’ensenyament i la didàctica de l’astronomia; i al Col·legi Major Rector Peset.

Per als joves tampoc no han faltat les excursions, que han viatjat a l’Observatori del Canvi Climàtic, han practicat paddle surf al Perellonet, han fet senderisme al paratge de la Peña María a Xestalgar i han realitzat una estada a l’alberg Assut d’Antella amb activitats d’aventura com ara rocòdrom, rutes en BTT, jocs d’orientació i piragües.