Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Gemma Marfany ofereix una conferència a La Nau sobre el futur de la genètica

  • 23 de maig de 2019
Gemma Marfany
Gemma Marfany

Gemma Marfany, professora del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona i membre de l’Observatori de Bioètica i Dret de la UB, va oferir, el passat 22 de maig, la conferència ‘Humans 2.0: La genètica del segle XXI’ a l´Aula Magna del Centre Cultural La Nau.

L’acte s’emmarcà dins del cicle ‘Els grans reptes de la ciència’, organitzat per la revista ‘Mètode’ de la Universitat de València i l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives per a celebrar els 100 números de la publicació de divulgació científica.

Hui en dia, les tècniques d’edició genètica ja permeten modificar organismes a la carta. Amb aquestes ferramentes disponibles, alterarem l’ADN de l’espècie humana per a crear éssers humans optimitzats? Tenim els coneixements suficients per a escollir quines són les variants genètiques desitjables?

Gemma Marfany, que també dirigeix un grup de recerca que investiga les bases genètiques de malalties hereditàries minoritàries, ha participat en el monogràfic inclòs en el número 100 de la revista ‘Mètode’, una selecció d’articles que conviden a reflexionar sobre el paper de la ciència, en termes tècnics, socials i ètics, per a fer front als desafiaments que la crisi energètica, el canvi climàtic o el desenvolupament de la genètica plantegen a curt i mitjà termini. En el seu article, Marfany reflexiona sobre el possible paper dels éssers humans en el control de la nostra evolució de la mà dels coneixements que tenim actualment sobre l’ADN i les tècniques que hem desenvolupat per a modificar-lo.

La professora Marfany, a més, compta amb una extensa trajectòria de divulgació de la ciència. Ha publicat diversos llibres divulgatius sobre ADN forense i genètica de l’envelliment, i és col·laboradora habitual en diferents mitjans de comunicació. Actualment té una secció setmanal en el digital ‘El Nacional’, on publica articles de divulgació sobre avanços científics, i a partir del número 101 comptarà també amb una secció fixa a la revista ‘Mètode’ amb el títol ‘Gens i gents’.

El cicle ‘Els grans reptes de la ciència’ s’emmarca dins de la programació que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha organitzat amb motiu del seu 20é aniversari coincidint també amb el 520é aniversari de la Universitat de València. La següent conferència del cicle serà el 5 de juny a càrrec de Xurxo Mariño, que oferirà una xarrada sobre neurociència amb la qual es clourà el cicle.

A més, dins de les activitats per a celebrar els 100 números de la revista, la Sala Oberta de La Nau acull fins al pròxim 15 de setembre l’exposició ‘Mètode: 100 números de ciència’.

Més informació: Escola Europea de Pensament Lluís Vives