Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Isabel Burdiel analitza la biografia d'Emilia Pardo Bazán en La Nau

  • 25 de febrer de 2019
Isabel Burdiel
Isabel Burdiel

La catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València, Isabel Burdiel, imparteix aquesta vesprada la conferència ‘La nueva biografía. Emilia Pardo’, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau (19 hores) en el cicle ‘Dones creadores’ de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

En aquesta conferència, la historiadora abordarà les possibilitats d’anàlisi històrica que proporciona la biografia, així com els seus mètodes i noves propostes a través de l’estudi de la trajectòria biogràfica, literària i intel·lectual d’Emilia Pardo Bazán, una de les novel·listes més rellevants del segle XIX europeu i una figura fonamental per a entendre l’esfera pública cultural de l’últim terç del segle XIX i la primera dècada del segle XX. La seua obra, traduïda en el seu moment a diversos idiomes com l’anglés, el francés o el japonés, va contribuir d’una manera substancial a la renovació de la novel·la a Espanya i a convertir la condició i els drets de les dones en matèria de discussió oberta sobre el feminisme.

Isabel Burdiel és especialista en història política i cultural del liberalisme europeu i espanyol del segle XIX i des de 2004 és Honorary Research Fellow de la University of East Anglia (RU). En la seua trajectòria acadèmica s’ha interessat també per les relacions entre la literatura i la història, i per les possibilitats de la historia biogràfica, inquietuds per les quals va rebre el Premio Nacional de Historia l’any 2011 per l’obra ‘Isabel II. Una biografía’. Entre 2008 i 2015 va dirigir la Xarxa Europea sobre Teoria i Pràctica de la Biografia. A més, és autora de les dues primeres edicions crítiques en castellà del ‘Frankenstein’ de Mary Shelly i de la ‘Vindicación de los derechos de la mujer’ de Mary Wollstonecraft. Actualment acaba de publicar una biografia d’Emilia Pardo Bazán.

Aquest acte, d’entrada lliure fins a completar la capacitat de la sala, està emmarcat en el cicle ‘Dones creadores’, organitzat per l’Escola  Europea de Pensament Lluís Vives juntament amb el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València; i amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

Escola Europea de Pensament Lluís Vives

L’Escola  Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. Amb l’Escola també col·laboren altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència; Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut  Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats; i Caixa Popular.