Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

L'escriptora Esmeralda Berbel ofereix una conferència a La Nau

  • 27 de maig de 2019
Esmeralda Berbel
Esmeralda Berbel

La professora i escriptora Esmeralda Berbel va impartir el passat 23 maig un taller a La Nau i el dia 24 va oferir una conferència sobre escriptura creativa. Ambdues activitats, inscrites en la programació de l´Escola Europea de Pensament Lluís Vives, van tindre lloc a les Aules Seminari del Centre Cultural La Nau.

En el taller, l’escriptora Berbel proposà l’escriptura de peces narratives a partir de la lectura d’un fragment d’una novel·la o un conte, amb l’objectiu de tractar diferents tècniques de narració i compartir els aspectes més interessants de les creacions. A través de la comparació s’analitzaren les qualitats i l’originalitat personal així com el potencial per a poder millorar-ho.

En la conferència, Esmeralda Berbel va aprofundir en el material propi, en el contingut i en les històries que ens expliquen; en la creació de l’escriptura íntima i personal. Quin és el grau de ficció que interessa? Què cal escollir i com mostrar-ho?, són preguntes que per a la professora requereixen de valentia i d’escolta per a poder respondre-les. L’objectiu principal va ser el de transmetre amb precisió la importància i la dificultat de construir-se escrivint.

Esmeralda Berbel va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona (UB). És escriptora de nombroses novel·les, assajos, relats i contes, a més de docent en cursos d’escriptura creativa i cursos temàtics a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barceloní, a l’escola de teatre Laura Jou, Jessica Walker i a l’Escola de Cinema FX Animation. La seua labor literària ha sigut premiada per diverses associacions com ara els premis Ana María Matute, Montserrat Roig i Femení-Singular, entre uns altres.

Aquestes activitats s’emmarquen dins del cicle ‘Dones creadores’, organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives juntament amb el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València; i amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. Amb l’Escola també col·laboren altres actors de l’Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència; Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats; i Caixa Popular.