Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

El IV Congrés “Paisatge, Turisme i Innovació” posa en valor el patrimoni territorial com a element per al desenvolupament turístic

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 12 de novembre de 2019
Image de la noticia

Gandia ha acollit aquest dimarts 12 de novembre el IV Congrés “Paisatge, Turisme i Innovació”, que s'ha centrat en posar en valor els 9 plans de turisme dirigits per investigadors de la Universitat de València. Des de les fortaleses medievals de l'interior, al Parc Natural del Túria o el Palau Ducal de Borja, els plans se centren en desenvolupar el potencial turístic d'espais, elements o símbols patrimonials del territori valencià.

Vora un centenar d'assistents, entre agents locals, responsables polítics i tècnics en turisme i patrimoni, s'han donat cita hui en el Centre de Gandia de la Universitat de València, que ha sigut la seu enguany de l'IV Congrés Paisatge, Turisme i Innovació. A partir de les intervencions dels directors i directores dels plans de turisme executats per la Universitat de València, s'ha generat un espai per a la reflexió i s'han analitzat les claus per a l'adequada promoció i avaluació d'aquests.

L'acte de clausura ha sigut presidit per l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; en la inauguració també ha estat present el director del Centre de Gandia, Emili Aura. Tant el IV Congrés com el programa de plans directors s'ha desenvolupat en el marc del conveni de col·laboració subscrit entre Turisme Comunitat Valenciana i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, que ha coordinat el congrés al costat de la professora Walesska Schlesinger, cap d’Iniciatives d'aquest Vicerectorat, ha subratllat “l'oportunitat de la col·laboració institucional, en la qual tots els actors –tant l'Administració pública, com l'empresariat, els tècnics locals, la societat local i les universitats– són necessaris per al desenvolupament turístic”. El vicerector ha assenyalat que, precisament fruit d'aquesta col·laboració “han sorgit aquests 9 plans directors basats en la singularitat territorial, el turisme cultural i la sostenibilitat que posen en valor el patrimoni cultural valencià, que és la base de gran part dels recursos territorials”.

Per la seua banda, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha destacat el canvi del relat turístic per a promocionar el patrimoni valencià i que aquest canvi s'ha realitzat de la mà de les administracions, la Universitat i la ciutadania. “Gandia és una ciutat turística que ha sabut anar més enllà del turisme de sol i platja posant en valor tota la riquesa patrimonial, històrica, cultural i gastronòmica que té” ha declarat Morant qui ha agraït a la Universitat de València i a Turisme Comunitat Valenciana que s'haja seleccionat el Palau Ducal com un dels espais per a desenvolupar un Pla Director sobre l'edifici. “El Palau Ducal tenia ja un pla Director que data de 2010 però que estava centrat en la rehabilitació i amb aquesta nova iniciativa li donarem un impuls de valorització turística que permeta incorporar noves formes de gestió que permeten donar-li un valor afegit” va finalitzar Morant.

El programa de plans directors sobre patrimoni cultural i planificació turística consta fins hui (2017-2019) de nou plans directors dirigits per especialistes de la Universitat de València. El professor d'Anàlisi Econòmica Gregorio García ha estat al capdavant del Pla de Turisme sobre fortaleses medievals; els professors José María Nácher (Economia Aplicada) i Clara Martínez (Direcció d'Empreses) han dirigit el del Parc Natural del Túria; Oreto García (Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga), el de les pintures rupestres; Joan Carles Membrado (Geografia), el de la ceràmica valenciana; Consuelo Mata (Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga), el dels jaciments ibers; Ferran Arasa (Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga), el de la Via Augusta; els catedràtics Amparo Cervera (Comercialització i Investigació de Mercats) i Emili Aura (Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga), el del Palau Ducal dels Borja de Gandia; Pilar Peñarrubia (Geografia), el del Museu Tèxtil d'Ontinyent; i Rosa Yagüe (Economia Aplicada), el del patrimoni industrial valencià.