Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Memòria d'Activitats 2018

La Nau acull una exposició que visibilitza com es percep la realitat des de l’esquizofrènia

‘Paradís del somnàmbul’. Miguel Borrego.
‘Paradís del somnàmbul’. Miguel Borrego.

Dilluns 2 de desembre, la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir la inauguració de l’exposició 'Paradís del somnàmbul. Miguel Borrego', que roman oberta al públic fins al diumenge 26 de gener. Aquest projecte multidisciplinari, que combina escultura amb pintura i dibuix, està comissariat per Alberto Ruiz de Samaniego i produït per Miguel Borrego.

‘Paradís del somnàmbul’ és una genuïna i personal proposta artística que parteix del coneixement i la trobada amb expressions artístiques d’un grup de persones que pateixen diferents trastorns psicòtics i esquizoafectius. Miguel Borrego, a través d’un diàleg portat de mutu acord amb alguns d’aquests “malalts mentals”, desenvolupa unes propostes plàstiques que habiliten la possible reconstrucció dels records dels pacients amb esquizofrènia a través del dibuix. Aquest és, doncs, un projecte experimental que intenta convocar aquesta metàfora del sentit i la seua impermanència, que sobreviu i s’articula en l’oblit i en els processos de desgast de la memòria.

A partir de dos eixos fonamentals, la malaltia i el record, Borrego confecciona més de 42 obres artístiques que, de forma multidisciplinària –a través del dibuix, la pintura i l’objecte escultòric– intenten rememorar aquelles experiències percebudes com a imatges, unes imatges que es troben entre la realitat i la fantasia. Així doncs, l’artista plasma com un “malalt mental” concep el món que l’envolta, un món que, segons els testimoniatges recollits per Borrego, pertanyen a una altra realitat.

Miguel Borrego, que porta exposant les seues obres des del 1999, ha guanyat diversos guardons com ara el XVIII Premi de Pintura de la Reial Acadèmia de Belles Arts de València (2017), el Primer Premi d’Escultura en la Biennal de Meliana (2017) o el Primer Premi en la XXVI Biennal de Pintura Vila de Paterna (2018). A més, la seua obra es troba en nombroses col·leccions privades i públiques, pertanyents a institucions com ara l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, el Museu de Sant Pius V, la Biblioteca Nacional de Madrid o l’Academia de España a Roma.

‘Paradís del somnàmbul’ s’emmarca dins el programa Nau Social, un projecte d’intervenció socioeducatiu que promou la participació i la inclusió social a través de l’art i la cultura com a instruments útils d’integració i cohesió social, generadors de diàleg, enriquiment personal, creativitat artística i coneixement.

La proposta expositiva de Borrego encaixa a la perfecció amb els valors i els objectius que defensa Nau Social, ja que, amb aquesta obra, l’artista ens acosta, des d’una perspectiva inclusiva i cohesionadora, a experiències narrades per testimoniatges amb una memòria fràgil i distorsionada.

Amb motiu de l’exposició s’ha realitzat un acurat catàleg amb les obres de l’artista Miguel Borrego i un estudi especialitzat sobre l’art contemporani i la seua relació amb l’esquizofrènia del catedràtic Alberto Ruiz de Samaniego.

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies