Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Nau presenta ‘REHOGAR’, una exposició que proposa la reutilització de materials per transformar la societat

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 15 de gener de 2020
Image de la noticia

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha inaugurat aquest dimarts, dia 14 de gener, a les 19.30 hores, l’exposició ‘REHOGAR. Disseny obert i reutilització. Xa edició’, que es podrà veure a la Sala Acadèmia fins al 4 de febrer. Aquesta mostra col·lectiva que se celebra des del 2009 entorn del disseny obert i la reutilització com a eines de transformació social, ha presentat un ampli ventall de propostes en què l’aprofitament dels recursos i el respecte per les persones i per l’entorn hi són qüestions determinants.

En la seua desena edició, REHOGAR proposa un recorregut per més de 40 peces que conformen un ecosistema de pràctiques, eines i productes, al mateix temps que planteja modificacions en els nostres actuals hàbits de consum i producció. Malgrat la diversitat de les  obres, totes tenen un comú denominador: han sigut desenvolupades per despertar la nostra sensibilitat i instigar el canvi en les nostres maneres d’habitar i relacionar-nos. A la seua manera, cadascuna de les propostes que REHOGAR exposa, obri i aferma camins cap a una major justícia social i ambiental.

‘REHOGAR. Disseny obert i reutilització’ s’erigeix com un projecte col·lectiu internacional conformat per obres que transmeten una consciència col·lectiva i global basada en la cultura d’’usar, cuidar i transformar’, enfront de la filosofia mercantilista d’’usar i llençar’. A més, por el seu 10è aniversari, aquesta iniciativa impulsada pel col·lectiu Makea Tu Vida ha decidit complementar l’exposició amb una sèrie d’activitats que tenen l’objectiu de difondre i explorar el seu marc teòric, conèixer de primera mà algunes de les propostes exhibides i generar espais de remescla i diversió que afavorisquen la creació i l’enfortiment de xarxes de col·laboració.

Dins d’aquest marc i de la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, la investigadora, historiadora del disseny i doctora per la Universitat de Barcelona, Raquel Pelta Resano, ha impartit una conferència titulada ‘Un futur millor. Disseny i utopia social’. Aquesta es va celebrar prèviament a la inauguració de la mostra, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. 

Així mateix, s’ofereixen visites guiades a l’exposició per a tots els públics els dies 18 de gener i 1 de febrer de 12.00 a 12.45 hores, i un taller destinat al públic infantil que tindrà lloc en finalitzar aquestes visites. Per a reservar plaça és necessari contactar amb visites.guiades@uv.es. A més, els col·legis i instituts que ho desitgen, també podran concertar visites guiades i tallers didàctics sobre REHOGAR en altres dates i horaris a través de la mateixa adreça de correu electrònic. Totes les activitats són gratuïtes fins a completar aforament i, com l’exposició, tenen com a objectiu mostrar les múltiples possibilitats que la reutilització i el reciclatge dels materials d’ús quotidià ens ofereixen.

‘REHOGAR. Disseny obert i reutilització’ tanca a La Nau una itinerància per diferents centres culturals i de producció de l’estat espanyol, entre els quals destaquen el Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats, Tabakalera Centre Internacional de Cultura Contemporània (Donostia), Medialab Prado (Madrid) i Central del Diseño – Matadero (Madrid).

Al llarg d’una dècada, REHOGAR, que s’ha convertit en tot un referent en el terreny del disseny obert i la reutilització de residus per a la construcció de nous objectes, ha exhibit més de 490 propostes nacionals i internacionals, teixint una sòlida xarxa de persones, professionals i comunitats que activen processos de transformació oberts i replicables des de nous paradigmes econòmics, socials i mediambientals.