Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Nau acull una conferència sobre la situació actual a Xile

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 17 de gener de 2020
Xile. Foto: Juan Manuel Núñez Méndez.
Xile. Foto: Juan Manuel Núñez Méndez.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va rebre aquest dijous, 16 de gener, a les 19 hores, Modesto Gayo, professor a l’Escola de Sociologia de la Universidad Diego Portales (Santiago de Xile). En aquesta conferència, titulada ‘Xile, l’alegria es va acabar’, el sociòleg va explicar la situació de convulsió social en què està immersa la seua terra, acostumada tradicionalment a ser diferent dels països del seu entorn –Bolívia, Equador, Colòmbia…– a causa dels seus grans assoliments econòmics i polítics. L’acte, que es va fer a l’Aula Magna de La Nau, va ser d’entrada lliure segons capacitat de la sala.

Abans d’arribar a la Universidad Diego Portales, Modesto Gayo va treballar com a Research Fellow al CRESC i al Departament de Sociologia de la Universitat de Manchester. Les seues àrees d’especialització i interés són la desigualtat cultural i la reproducció social, la sociologia de classe mitjana –amb una atenció especial al seu comportament polític– i les teories sobre el nacionalisme. És coautor de llibres com ara Culture, Class, Distinction (2009), Ideología, moralidades y reproducción social (2017) i Clase y cultura. Reproducción social, desigualdad y cambio en Chile (2020).

Des del passat mes d’octubre, Xile està immersa en una convulsió social. Dures i massives protestes denuncien la desmesurada bretxa social que hi ha al país hispanoamericà: segons que va revelar l’informe Panorama Social de América Latina, l’1 % més adinerat del país es va quedar el 26,5 % de la riquesa el 2017, mentre que el 50 % de les llars que obtenien menys ingressos va accedir només al 2,1 % de la riquesa neta del país. En “Xile, l’alegria es va acabar”, Gayo es va encarregar de descriure amb cruesa la realitat social, política i econòmica del seu país, i va defensar que hi ha una forta desigualtat entre classes i uns biaixos elitistes en la seua institucionalitat. El sociòleg va enumerar i explicar els desafiaments que planteja el tèrbol escenari actual, i va intentar trobar-hi una solució viable.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.