Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Nau acull la presentació d’un llibre que analitza la relació que hi ha entre festa i urbanisme a la València dels segles XVI i XVII

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 26 de febrer de 2020
Detall de la coberta de la Crònica General de Pere Antoni Beuter, 1546. Biblioteca Valenciana.
Detall de la coberta de la Crònica General de Pere Antoni Beuter, 1546. Biblioteca Valenciana.

El Centre Cultural La Nau va acollir el dimarts, dia 25, la presentació del llibre 'Fiesta y urbanismo. Valencia en los siglos XVI i XVII', (Publicacions de la Universitat de València). L’acte va tenir lloc a l’Aula Magna, a les 19 hores. L’entrada va ser lliure fins a completar l’aforament de la sala.

El llibre, escrit per la doctora en Història de l’Art per la Universitat de València Desirée Juliana, és el resultat d’una profunda investigació de més de cinc anys que va culminar en la seua tesi doctoral. En aquesta publicació analitza la influència que va tenir la festa com a element transformador de la ciutat de València des de l’any 1500 fins al 1700, data que coincideix amb un fet important marcat pel canvi dinàstic de la casa d’Àustria després de la defunció de Carles II.

L’autora relata la importància dels canvis produïts durant aquest període en la morfologia urbana valenciana, que posseïa encara un fort component islàmic, les causes de les transformacions, així com la possible continuació amb les actuacions efectuades per l’oficialitat des d’època medieval. D’altra banda, aprofundeix els principals festejos extraordinaris com els enllaços de la monarquia de la casa d’Àustria, les entrades reials, els natalicis, les beatificacions, les canonitzacions, les victòries militars, etc., la seua evolució, els principals itineraris processionals i l’aparat efímer desplegat per engalanar València durant aquests actes. Així mateix, destaca el material inèdit descobert en la documentació consultada en l’Arxiu Històric Municipal de València. Tots aquests exemples es poden consultar en aquesta obra de 340 pàgines que reuneix una àmplia documentació gràfica.

L’acte tindrà les intervencions d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Luis Arciniega García, director de la Càtedra Demetrio Ribes, i l’autora del llibre Desirée Juliana.

Desirée Juliana és doctora en Història de l’Art per la Universitat de València amb menció internacional. Va obtenir una beca predoctoral per la Universitat de València   dins del programa V Segles i una altra per la Fundació Oriol-Urquijo. Ha sigut investigadora de la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, on ha treballat temes sobre la història del transport i les seues infraestructures, l’obra pública i l’enginyeria. Així mateix, ha participat en diversos R+D amb investigacions sobre la història de l’arquitectura, l’urbanisme i el món festiu. Entre les seues publicacions s’ha de destacar Construcción y escenografía festiva urbana tras la conquista cristiana en Valencia (2019), Visiones del pasado a través de la arquitectura efímera valenciana (2018) i La muralla de Valencia hace 150 años (2015).