Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Nau de la Universitat de València llança una app gratuïta per fer visites accessibles

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 5 de març de 2020
Una dona consulta l'app al Claustre de La Nau.
Una dona consulta l'app al Claustre de La Nau.

La Universitat de València té un ferm compromís amb la inclusió i amb l’accessibilitat a les seues instal·lacions i als serveis que presta. En els últims anys ha intensificat notablement els seus esforços en aquest àmbit, en què destaca especialment el recent llançament de l’app ‘Cultura Accessible’, una aplicació d’accessibilitat universal amb la qual es pretén acostar el Centre Cultural La Nau a les persones amb diversitat funcional.

Les TIC constitueixen un aliat imprescindible a l’hora de potenciar les capacitats de les persones amb necessitats d’accessibilitat, en dotar-les d’autonomia, independència i accés als serveis i a la informació. Precisament en aquest marc se situa l’aplicació per a mòbils ‘Cultura Accessible’, desenvolupada per l’empresa valenciana Feedback Cultural, que proporciona audiodescripcions inclusives d’obres d’art i espais de les entitats culturals participants en el projecte –entre les quals hi ha el Centre Cultural La Nau–, fent-les accessibles als col·lectius de persones cegues i amb dificultats de visió, així com a les persones amb diversitat auditiva mitjançant l’ús de subtitulat i llengua de signes. Amb tot, i a diferència d’altres aplicacions semblants, el contingut d’aquesta eina està pensada per a persones amb diversitat funcional i sense, cosa que suposa un avantatge qualitatiu perquè no cal desenvolupar adaptacions a posteriori.

Descarrega 'Cultura Accesible'

Ja és possible descarregar l’app ‘Cultura Accesible’ de manera gratuïta a través de Play Store i Apple Store. La visita que ofereix al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València  consta de 14 entrades que inclouen una introducció a l’edifici, els espais culturals, els espais patrimonials (claustre, paranimf, pati rectoral, capella de la Sapiència, dependències rectorals…) i algunes obres representatives, entre les quals l’estàtua de Lluís Vives, els medallons del claustre, la taula de la Mare de Déu de la Sapiència, el retrat del rector Vicent Blasco o l’antiga caixa de cabals.

De cadascun dels 14 ítems ressenyats, n’hi ha disponible una versió en valencià i una altra en castellà. Cada entrada consta d’un vídeo amb una narració en àudio, llengua de signes i subtítols en la llengua corresponent. Per poder accedir als continguts, la persona usuària ha d’instal·lar l’aplicació en el seu telèfon mòbil i connectar el Bluetooth. En La Nau s’ha col·locat un sistema de beacons (balises electròniques) que activen de manera automàtica el contingut de cada punt d’informació en el moment en què la persona usuària se situa dins del seu radi d’acció. Així mateix, l’app permet accedir al contingut sense dependre dels beacons, i això fa possible utilitzar-la també fora del recinte per accedir a la informació abans o després de la visita presencial. A més del Centre Cultural La Nau, ‘Cultura Accesible’ permet realitzar visites guiades accessibles al Museu de la Universitat de València  d’Història Natural (MUVHN).

L’aplicació ha tingut el suport de la Fundació General de la Universitat de València i de la Regidoria d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València.