Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Universitat clausura l'exposició ‘Sistema Humboldt. Pensar/Pintar’ amb una nova sessió de WebinarsLANAU impartida per l'investigador Miguel Ángel Puig-Samper

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 7 de setembre de 2020
Miguel Ángel Puig-Samper.
Miguel Ángel Puig-Samper.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València comença la seua programació de debats i conferències després de l'estiu amb un nou webinar sobre la figura de l'il·lustrat i explorador Alexander von Humboldt (1769-1859), protagonista de l'exposició ‘Sistema Humboldt. Pensar/Pintar. Nuria Rodríguez’. En aquesta ocasió, el convidat va ser l'historiador de la ciència i expert en Humboldt, Miguel Ángel Puig-Samper, autor del llibre recentment publicat 'Diario secreto de Humboldt en España: Paseo por la meseta y los volcanes'. El webinar va tenir lloc divendres 4 de setembre, a les 12 hores.

El Centre Cultural La Nau va reobrir les portes després del confinament per la pandèmia de la Covid-19 precisament amb l'exposició de l'artista valenciana Nuria Rodríguez ‘Sistema Humboldt. Pensar/Pintar’. La mostra, adaptada a la capacitat de la sala i amb les mesures higienicosanitàries perceptives, va acabar diumenge, 6 de setembre; el Vicerectorat de Cultura i Esport, com a colofó, proposa una nova sessió de WebinarsLANAU amb el títol ‘Diari secret de Humboldt a Espanya’. Totes les sessions de WebinarsLANAU són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia en http://www.uv.es/webinarslanau. Tots els webinars es poden recuperar amb posterioritat des del Canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

En aquest webinar, el doctor en Biologia i professor investigador del CSIC, Miguel Ángel Puig-Samper, conversarà amb el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, l'artista Nuria Rodríguez i el responsable d’exposicions  de la Nau, Norberto Piqueras, sobre el llibre Diario secreto de Humboldt en España: Paseo por la meseta y los volcanes, que Puig-Samper ha publicat recentment. L’autor explicarà el procés de creació de l'obra a través de la investigació històrica prèvia, l'itinerari i els seus assoliments, així com el procés de creació literària i els recursos utilitzats per a la narració.

Miguel Ángel Puig-Samper és doctor en Ciències Biològiques per la Universidad Complutense de Madrid i professor d'investigació en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Amb anterioritat, ha estat vicedirector de l'Institut d'Història i cap de la Unitat d'Història i Documentació del Reial Jardí Botànic de Madrid, responsable del seu Arxiu Històric i redactor en cap dels Anales d'aquesta institució. Acadèmic corresponent de la Real Academia de la Historia i corresponent estranger de l'Academia Colombiana de Historia i de l'Academia Mexicana de Ciencias, és expert en Alexander von Humboldt i en expedicions científiques, àmbit sobre el qual ha publicat nombrosos llibres i articles, dirigit projectes d'investigació i impartit nombroses conferències.

D’altra banda, l’exposició ‘Sistema Humboldt. Pensar/Pintar. Nuria Rodríguez’ commemora el 400 aniversari de la invenció del mètode científic definit per Francis Bacon i permet descobrir la fascinant figura d'Alexander von Humboldt, un geògraf, cartògraf, geòleg, vulcanòleg, sociòleg i botànic prussià que va iniciar els primers passos del que hui es coneix com a climatologia, estadística i economia política. La mostra, situada a la Sala Acadèmia, reuneix un centenar d'obres de producció artística, entre les quals hi ha una sèrie de pintures de gran format realitzades per Nuria Rodríguez, al costat de dibuixos, vídeos i objectes.

‘WebinarsLANAU: Converses ciència, evidencia i raó’ és una iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Cultura i Esport, a través de l'Observatori Cultural, que té la col·laboració de l'Ajuntament de València i pretén promoure la reflexió, la conversa i el debat a través de webinars  gratuïts per al públic, mitjançant els quals s'aborda la situació de diversos sectors culturals.