Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La UV reforça les garanties en el compliment de l'accessibilitat web

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 18 de setembre de 2020
Image de la noticia

Les pàgines web són un servei universal. Des de qualsevol racó del món, en qualsevol condició, fent servir molts i diversos dispositius d’accés, una pàgina web haurà de poder ser visitada per totes aquelles persones que disposen de connexió a Internet.

L'accessibilitat és la capacitat de garantir que qualsevol persona accedisca i comprenga de manera efectiva la informació continguda en una pàgina web independentment de les seues capacitats tècniques, cognitives, físiques i culturals.

L'accessibilitat web es podria definir com un accés universal al web, independentment del tipus de hardware, software, xarxa, idioma, cultura, localització geogràfica i capacitats dels usuaris.

A més de facilitar una bona comunicació amb l'usuari, el web de la Universitat de València vetla perquè, al seu torn, cada usuari i cada usuària puga comunicar-se de la manera més òptima amb el web o les aplicacions mòbils per a proporcionar així un accés equitatiu a la informació amb igualtat d'oportunitats.

L'accessibilitat ve regulada pel Reial Decret 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils del sector públic. Aquesta normativa aporta les següents novetats:

  • Equipara els requisits d'accessibilitat espanyols a l'estàndard harmonitzat europeu.
  • Inclou en el seu àmbit normatiu, a les aplicacions mòbils desenvolupades per les Administracions Públiques i a les seues intranets o extranets.
  • L'obligatorietat de cada portal i aplicació mòbil, de disposar d'una declaració d'accessibilitat, d'un mecanisme per a reportar errors i sol·licitar a demanda continguts no accessibles, i a més, d'un mecanisme de reclamació.
  • La designació d'una Unitat Responsable d'Accessibilitat (URA) en cada entitat pública de totes les administracions de l'estat.
  • L'obligatorietat de realitzar un seguiment periòdic, per part de cada URA, del compliment de la implantació del RD en cada entitat pública.

Després d'un període de transició i adaptació des de l'aprovació i publicació d'aquest Reial Decret en 2018, el 20 de setembre de 2020 marca una fita important per a l'activació de les mesures més importants i d'obligat compliment.

L'aplicació del Reial Decret afecta a totes les administracions públiques no sols des del punt de vista tecnològic si no també des del punt de vista organitzatiu i administratiu considerant fonamental, a més del factor tecnològic, el paper que en aquest context exerceixen les unitats encarregades de la gestió i edició dels continguts en els diferents llocs web així com totes les unitats funcionals que són les proveïdores finals de la majoria d'aquests continguts.

És especialment important la designació i nomenament de les unitats responsables d'accessibilitat (URA) , que seran les responsables de garantir el compliment dels requisits d'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dins del seu àmbit competencial.

La Universitat de València ha designat a la Unitat Web i Màrqueting (UWM) com a Unitat Responsable d'Accessibilitat (URA), assignant-se-li la capacitat de coordinació i actuació sobre totes les àrees en les quals repercuteix especialment l'accessibilitat: àrees de publicacions; de generació i publicació de continguts en la web; d'assistència a ciutadans; de tecnologies de la informació i comunicacions; de premsa; de formació; etc.

Per tant, per primera vegada, s'instaura una figura de coordinació transversal en l'àmbit de l'accessibilitat.

La Unitat Web i Màrqueting posa a la disposició de les persones usuàries tota la informació referent a l'accessibilitat, les normatives que la regulen i de les seues actuacions en la cerca de la plena accessibilitat.

Així mateix, d'acord amb el Reial Decret, estableix i facilita els procediments de comunicació, queixes i reclamacions amb la finalitat que els usuaris i les usuàries puguen participar i col·laborar en la millora i en la consecució del compliment dels requisits establerts.

Així, doncs, la consulta d'aquests continguts sobre accesibilitat es pot fer des de qualsevol pàgina del domini www.uv.es mitjançant l'enllaç a "Accessibilitat" als peus de pàgina. Aquesta informació sobre accessibilitat a la UV es desplega amb les següents seccions: