Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Adela Cortina i Jesús Conill parlen a La Nau sobre ‘la veritat’ en el cicle ‘Crisi o consens de valors?’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 12 de novembre de 2020
Cortina, Ariño i Conill a l'Aula Magna de La Nau
Cortina, Ariño i Conill a l'Aula Magna de La Nau

Dimecres, 11 de novembre, a les 18 hores, es va retransmetre en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau el segon debat del cicle ‘Crisi o consens de valors?’, dedicat a ‘la veritat’ i protagonitzat pels filòsofs Adela Cortina i Jesús Conill. Tots dos conversaren amb el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, en un nou lliurament d'aquest cicle que s'emmarca en el programa VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur, i que es va inaugurar el mes d'octubre passat amb un debat sobre ‘la dignitat’.

‘Crisi o consens de valors?’ és un cicle de quatre debats en els quals els catedràtics de la Universitat de València, Adela Cortina i Jesús Conill, dialoguen amb el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, sobre els valors ètics en temps de crisi. El seu principal objectiu és portar al fòrum de la discussió pública valors essencials com la dignitat, la veritat, la llibertat i la confiança, des dels quals hem d'afrontar els problemes locals i globals urgents del nostre temps: l'emergència climàtica, les desigualtats socials o la mateixa pandèmia de la covid-19, entre altres. En aquestes trobades, els protagonistes reflexionen sobre qüestions com: Què significa tenir en compte la dignitat de totes les persones davant la covid-19, si és que cal respectar-la? És prioritària la seguretat enfront de la llibertat? Credibilitat i legitimitat de les institucions és el mateix? Què significa la veritat i en quina mesura és imprescindible mantenir aquest valor en temps de postveritat?

Adela Cortina és catedràtica emèrita d'Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València i, des de la seua fundació en 1857, va ser la primera dona membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. És directora del màster i doctorat interuniversitaris ‘Ètica i Democràcia’ i de la Fundació ÉTNOR. Així mateix, és doctora honoris causa per dotze universitats nacionals i estrangeres, i ha format part del jurat del Premi Príncep i Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats i de Ciències Socials. És Premi Internacional d'Assaig Jovellanos 2007 i Premi Nacional d'Assaig 2014. Algunes de les seues obres més importants són Ética mínima, Ética sin moral, Ética aplicada y democracia radical, Ciudadanos del mundo, Por una ética del consumo, Ética de la razón cordial, Las fronteras de la persona, Justicia cordial, Neuroética y neuropolítica o ¿Para qué sirve realmente la ética?, obra publicada en Paidós i per la qual va ser guardonada amb el Premi Nacional d'Assaig en 2014. El seu llibre més recent és l'aclamat Aporofobia, el rechazo al pobre (Paidós, 2017), en el qual encunya aquest neologisme que fa referència a la por, rebuig o aversió envers els pobres i que va ser triada paraula de l'any 2017 per la Fundación del Español Urgente (Fundéu).

Jesús Conill és catedràtic de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València. En 1976 va ser catedràtic de Filosofia de l'INEM i va ampliar els seus estudis i investigació en les universitats de München , Bonn, Frankfurt a. M. (Alemanya), St. Gallen (Suïssa) i Notre Dame (USA). A més, és membre del patronat i assessor tècnic de la Fundación Ética de los Negocios y de las Organizaciones (ÉTNOR) i codirector del seminari permanent ‘Ètica econòmica i empresarial’ de la Fundació Étnor des de 1994. És membre fundador de l’Asociación Ética, Economía y Dirección (EBEN) España i membre del seminari d'investigació Xavier Zubiri, així com membre de la Junta de Govern de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País Valencià. També és autor de diversos llibres com El enigma del animal fantástico, El poder de la mentira, Nietzsche y la política de la transvaloración, Horizontes de economía ética, Ética hermenéutica i Intimidad corporal y persona humana, tots publicats en l’editorial Tecnos.

Per a seguir el debat ‘Crisi o consens de valors?: La veritat’, que serà retransmés en directe el dimecres 11 a les 18 hores en el Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau, només cal connectar-se a aquest canal el dia i hora indicats. El públic pot participar-hi en directe amb comentaris i preguntes a través del xat.

VALÈNCIA THINKS GLOBAL és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l'Observatori Cultural, que compta amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim. Totes les sessions es retransmeten en directe a través del Canal de YouTube de la Cultural La Nau i l'arxiu es pot recuperar posteriorment des del mateix canal.