Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Covid-19 i la crisi del Mediterrani: les dues grans prioritats per a Europa, a debat en un cicle de la Universitat

  • Fundació General UV
  • 14 de desembre de 2020
Una dona amb mascareta, dempeus enmig del carrer.
Una dona amb mascareta, dempeus enmig del carrer.

La Universitat de València va organitzar una nova edició del cicle ‘Desembre Europeu’, que es desenvolupà entre els dies 1 i 11 a diferents espais de la Universitat i també en plataformes online. Les crisis de la covid-19 i del Mediterrani van ser els dos grans temes que es van dur a debat per tal de reflexionar sobre el futur d’Europa com a espai comú d’intercanvi cultural i social.

La crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia mundial i les relacions amb els països del Sud són les dues prioritats per a la Unió Europea, i l'objectiu d'aquest cicle ha estat precisament debatre i analitzar amb la participació d’alguns dels seus protagonistes els motius que ens han dut a la situació crítica actual i el que s’espera d’Europa en un futur pròxim sobre aquests aspectes.

En aquest sentit, s’han programat diverses activitats, totes elles d’accés gratuït, que arrancaren dijous, 3 de desembre, amb el webinar ‘Covid-19: Estadístiques al servei d’Europa’, que va impartir Ana Maqueda Lafuente, de l’Oficina Estadística de la UE (Eurostat). Va ser el primer webinar que Eurostat realitza en castellà com a llengua vehicular, amb el suport de la Facultat d’Economia de la UV.

En aquesta sessió online, l’Oficina Eurostat donà resposta als desafiaments derivats de la crisi de la covid-19 als països europeus. Va oferir una visió panoràmica de les estadístiques que serveixen de base per a mesurar l’impacte de la crisi, proporcionant un context més ampli d’aquesta. S'hi van incloure, per tant, els últims llançaments en aquesta àrea com ara la utilització de dades interactives per a observar tendències, articles detallats o l’extracció de conjunts de dades rellevants.

Els Estats Generals d’Europa i el futur de la UE
Divendres 4, va tindre lloc la celebració de la tercera edició d’Els Estats Generals d’Europa que enguany se centraren en l’anàlisi del mapa europeu després de la pandèmia de la covid-19. L’activitat, íntegrament en línia, va comptar amb la participació dels eurodiputats valencians Esteban González Pons (PPE), que va intervindre en la primera sessió, de 10 a 12 hores, i Domènec Ruiz Devesa (PSE), que ho va fer en la segona, de 12:30 a 14 hores. Ambdós dirigents polítics, moderats pel catedràtic de la Universitat de València Javier Esparcia, van reflexionar sobre el paper dels Estats membres en la UE postpandèmia.

Sobre la construcció del futur d’Europa també tractà el webinar de dijous 10, però en aquesta ocasió, comptant amb “els nostres veïns del Mediterrani”. L’activitat en línia va anar a càrrec del personal de l’Antena del Programa ENI CBCMED (Cooperating across borders in the Mediterranean), que abordà la importància d’incloure els països del Mediterrani com a prioritat per al futur d’Europa. En el debat hi van intervindre diversos joves d’Egipte, Tunísia, Jordània, Palestina i Líban, i els participants posaren a prova els seus coneixements sobre la relació entre Europa i el Sud a través d’un ‘quiz’ en directe.

Amb el jovent com a protagonista així mateix es desenvolupà la sessió de ‘Café amb projectes’, una iniciativa del Centre de Documentació Europea de la Universitat de València, que enguany estudià el nou programa Erasmus+ 2021-2027 i la mobilitat dels joves, tot allò adaptat a la nova situació social i educativa que es presenta com a conseqüència de la pandèmia. La trobada va tindre lloc a l’Aula de Seminaris del Col·legi Major Rector Peset de la UV, divendres 11.

Cultura i Europa
La programació del Desembre Europeu 2020 es completà amb un nodrit programa cultural en paral·lel a les activitats acadèmiques que començà, dimarts dia 1, amb el concert ‘Sonates per a piano de Ludwig van Beethoven’ en el 250é aniversari del naixement del compositor alemany. En el marc dels Concerts de Tardor de l’Aula de Música de la Universitat de València, la funció va tindre lloc a la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau.

Per la seua banda, Escena Erasmus de la Universitat de València va estrenar a la capital ‘El show del nou món’, l’obra de la Gira 2020 que ha recorregut diverses comarques valencianes fins al 13 de desembre amb la cloenda de l’itinerari teatral a Ènguera. La representació es va fer al claustre de l’edifici històric de la Universitat.

Ràdio i literatura van ser altres dels canals per a difondre el debat sobre el futur d’Europa. Dissabte 5, Ràdio Clàssica de RNE va emetre el programa ‘Moments històrics d’Europa’, dirigit per Mercedes Menchero, on escoltàrem música de compositors contemporanis a cada personatge i moment dels quals es parlà com ara la figura de Robert Schumann, pare d’Europa; la Caiguda del Mur de Berlín; o l’entrada de Carles III a Madrid.

URL del programa

A través del canal YouTube de La Nau, es va seguir la retransmissió en línia de la presentació del llibre ‘Canto jo i la muntanya balla’, de l’escriptora Irene Solà, Premi de Literatura de la Unió Europea 2020, reconeguda així com a autora revelació d’Europa. En el seu llibre, Irene Solà narra una sèrie d’històries sobre els habitants d’una zona dels Pirineus, prop de la frontera entre Espanya i França, amb criatures mítiques, la guerra i fauna salvatge.

L’acte, que va conduir el professor Rafael Roca (UV), comptà amb la presència de l’escriptora dijous 10.

L’organització del Desembre Europeu 2020 ha anat a càrrec de la Universitat de València, la Fundació General de la UV i el suport de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, a més de múltiples entitats col·laboradores.

En les xarxes socials podreu trobar tota la informació sobre el cicle amb el hashtag #DesembreEuropeu2020

Llista d'enllaços: