Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Universitat de València celebra a Gandia el Concert d’Obertura de Curs, dedicat al 25 aniversari de l’Orquestra Filharmònica

  • UVGandia
  • 13 d’octubre de 2021
L'Orquestra Filharmònica al Teatre Serrano de Gandia.
L'Orquestra Filharmònica al Teatre Serrano de Gandia.

La Universitat de València celebrarà el proper dijous 21 d’octubre el Concert d’Obertura Curs 2021-2022 que servirà per commemorar el 25é aniversari de l’Orquestra Filharmònica (OFUV. El concert, a càrrec dels tres directors titulars de l’OFUV, Cristóbal Soler, Hilari Garcia i Beatriz Fernández, reunirà a antics membres i actuals de l’Orquestra.

La cita serà a les 19h del pròxim 21 d’octubre, l’Orquestra Filharmònica arriba a Gandia per a interpretar el que, probablement siga, el seu concert més especial. El programa estarà basat fonamentalment en el repertori tradicional de l’Orquestra i el concert es desenvolupà en tres parts, cadascuna d’elles dirigida pels directors que han estat al seu capdavant aquestos 25 anys. Obrirà la funció Cristóbal Soler, director fundador de l’OFUV, amb el Coriolà de Beethoven; seguidament s’interpretarà la peça escollida per Hilari Garcia Gázquez, la suite La nova Babilònia de Xostakóvitx; conclourà la vesprada musical la directora titular actual de l’OFUV, Beatriz Fernández Aucejo, amb Txaikovski i el seu Romeu i Julieta (obertura-fantasia). Les entrades del concert, que són gratuïtes, ja es poden reservar a través del següent enllaç.

Segons explica el director de l’Aula de Música de la Universitat de València, el professor Vicente Galbis el programa basa el seu disseny en dos “arcs cronològics”: d’una banda, constitueix l’esdeveniment principal de les activitats commemoratives pel 25 aniversari de l’OFUV i, d’una altra, les tres obres interpretades abasten tot un segle de música orquestral. Un segle que l’OFUV porta interpretant més de dues dècades: Beethoven, com a un dels pilars del seu repertori simfònic, i els dos compositors russos hereus de l’empremta del primer: Txaikovski i Xostakóvitx.

25 anys d’història musical

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va tocar les seues primeres notes l’any 1995. Des d’aleshores, ha realitzat 280 concerts en els que ha interpretat 330 obres, en una ferma aposta per la música i la cultura valenciana, donant un espai molt especial a autores, autors i obres musicals pròpies, així com tot el seu suport a la innovació mitjançant la interpretació sistemàtica d’obres de nova creació d’autoria valenciana. Durant els seus 25 anys de trajectòria, 1.240 músics s’han format en els faristols de l’OFUV, una orquestra jove la plantilla de la qual manté una mitjana d’edat de 20 anys. La formació activa en interpretació orquestral és una de les seues principals característiques, abordant durant tot aquest període més de 250 hores lectives en cada curs acadèmic.

En aquest sentit, sempre ha treballat en projectes didàctics per tal d’acostar la música a tots els públics des d’una visió dinàmica, atractiva i rigorosa, i a través de concerts didàctics i concerts-cursos formatius per a professorat, públic adult i escolars.

Una altra gran xifra que maneja aquesta jove orquestra és la mobilització de públic anual, sent més de 10.000 persones les que gaudeixen dels seus concerts cada any. Al llarg de la seua trajectòria, l’Orquestra ha actuat en les principals sales de ciutats espanyoles com Barcelona, Saragossa o Lleó, i en auditoris internacionals a Viena i Salzburg (Àustria), Belfort (França) i Ljubljana (Eslovènia).

L’OFUV, doncs, és un dels projectes culturals més vitals i amb major projecció de la Universitat de València, esdevenint així en model i ambaixadora cultural dels sabers.

Llista d'enllaços: