Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Universitat presenta una exposició que documenta els cent cinquanta anys de l’educació dels jesuïtes a València

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 19 d’octubre de 2021
Presentació de l'exposició a La Nau.
Presentació de l'exposició a La Nau.

El Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i la Companyia de Jesús de València, presenta l’exposició ‘EDVCATIO. Innovació i ensenyament dels jesuïtes a València. 150 aniversari’, un recorregut històric sobre l’important paper en la societat valenciana dels col·legis dels jesuïtes, on es van formar personatges de prestigi com l’últim Premio Miguel de Cervantes, Francisco Brines, el cineasta Luis García Berlanga i el polític i impulsor de la Borsa de València, Joaquín Maldonado.

L’exposició que s’ha presentat aquest dimarts a La Nau en una roda de premsa, en la qual han intervingut Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València; Antonio Allende, delegat del Sector d’Educació de la Província d’Espanya de la Companyia de Jesús; Ignacio Dinnbier, president de la Fundación Pedro Arrupe, i Ana Torres Barchino, comissària de l’exposició i professora titular del Departament d’Expressió Gràfica Arquitectònica de la Universitat Politècnica de València. Amb l’exposició se celebra el segle i mig de la Companyia de Jesús a València. Es podrà veure fins al 9 de gener.

Compta amb la col·laboració de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la UPV, el Laboratori d’Anàlisi i Diagnòstic de l’Obra d’Art de la Facultat de Geografia i Història, l’Asociación de Antiguos Alumnos Colegio San José Jesuitas de València i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. L’exposició té l’objectiu de donar a conéixer el treball educatiu dels jesuïtes repassant el seu recorregut històric des de la fundació de l’antic Colegio de San José.

La mostra subratlla el caràcter humanístic de la Companyia de Jesús, el seu esperit educatiu i la preocupació pels coneixements que dona als estudiants al primer Colegio de San José, que amb el temps s’unificaria amb les actuals Escuelas Pías de San José, on donen tots els nivells educatius.

La comissària, Ana Torres, diu que la mostra és educativa, ja que aproxima al públic els avanços científics, tecnològics i socioculturals a través de totes les fotografies i instruments científics que s’han  recuperat al llarg dels anys.

Per a l’exposició, que ocupa la sala de majors dimensions de La Nau, la sala Acadèmia, s’han reunit més de cent vint fotografies i plans que permeten descobrir els usos acadèmics i el desenvolupament científic i tecnològic de la institució. A més, es mostra per primera vegada la col·lecció del naturalista pare Ignacio Sala, que la Companyia de Jesús de València cedí temporalment al Museu d’Història Natural de la Universitat de València, al campus de Burjassot, per assegurar la seua conservació i potenciar la seua difusió.

La vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, ha subratllat “el compromís social de la Universitat de València” a través d’una exposició que visualitza diversos aspectes: “El paper de la Universitat de València com a custòdia del patrimoni cultural, artístic i científic; les sinèrgies amb altres entitats educatives i la funció cultural de la institució amb la ciutadania valenciana, més enllà de la funció docent i investigadora, durant més de cinc segles d’història”. 

En l’exposició, segons diu la comissària, es podrà veure el sorprenent i innovador material didàctic que ajuda a conéixer la labor educativa dels jesuïtes a València, iniciada amb la fundació del Colegio de San Pablo, en 1552, represa a partir de 1870 amb el Colegio de San José, a la Gran Via de Ferran el Catòlic, i actualment per les Escuelas Pías de San José.

Durant més de tres anys, segons ha explicat Torres, s’ha fet una selecció de l’extens arxiu documental i gràfic conservat, que permet apreciar el particular mètode de formació dels  jesuïtes, basat en una educació interdisciplinària que respon a les necessitats socials de cada època. Una singular i particular ensenyança basada no sols en els valors religiosos, sinó també en el progrés i la innovació de les lletres, les ciències i la tecnologia.

En definitiva, un segle i mig d’ensenyança que ens permet contemplar la innovació pedagògica, el funcionament diari de la institució, la seua arquitectura, el seu ambient escolar i l’empremta i el model llegat pels jesuïtes.

Recentment, Docomomo Internacional (Comité Internacional de Documentació i Conservació d’Edificis, Llocs i Barris del Moviment Modern), ha reconegut Escuelas Pías de San José de València com a part del seu prestigiós registre patrimonial, del qual estava reconegut des de 1996, i ha destacat el valor de l’edifici en l’arquitectura moderna.