Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

L'exposició produïda per la Universitat de València 'Autoretrat o doble digital' arriba a l’ARQVA de Cartagena

  • Servei de Cultura Universitària
  • 6 de juny de 2024
El Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica (ARQVA) de Cartagena.
El Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica (ARQVA) de Cartagena.

El Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica (ARQVA) de Cartagena mostra fins al pròxim 22 de juny l'exposició 'Autoretrat o doble digital' dels artistes Clara Boj i Diego Díaz. L'exposició produïda per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, itinera ara aquest centre després d’inaugurar-se l’estiu passat al Centre Cultural La Nau.

'Autoretrat o doble digital' planteja una pregunta provocadora: en l'era del selfie, què significa realment un autoretrat? Jugant amb l'ambigüitat de la conjunció 'o', la mostra convida el públic a considerar si l'autoretrat i el doble digital són conceptes mútuament excloents o si, poden ser interpretats com a similars o fins i tot idèntics.

'Autoretrat' es refereix al subgènere pictòric que ens invita a contemplar la nostra imatge i la nostra identitat, expressant la nostra subjectivitat a través de trets físics i elements simbòlics. D'altra banda, 'Doble digital' representa el perfil digital d'una persona, construït a partir dels rastres digitals que deixa a la xarxa. Aquestes dades configuren una empremta digital que revela gustos, preferències, hàbits i comportaments.

L'exposició és el resultat d'una investigació que va començar el 2017. Durant set anys, Boj i Díaz han explorat els seus propis rastres digitals, examinant com s'emmagatzemen aquestes dades, qui les posseeix i quins usos se'ls pot donar.

Clara Boj i Diego Díaz col·laboren junts des de l'any 2000. Són reconeguts pel seu enfocament interdisciplinari a la intersecció de l'art, la ciència i la tecnologia. El seu treball ha estat exhibit internacionalment en prestigiosos centres d'art i festivals i han estat guardonats amb distincions com la Beca Alfons Roig i la Beca Leonardo per a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA.