La Facultat d’Economia ha obert aquest dijous, 17 d’octubre, la temporada de Fòrums d’Ocupació a la Universitat de València amb el XXIII Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria, una trobada que ha reunit prop de 40 empreses i entitats, públiques i privades, a un hall replet d’estudiantat local i internacional en busca de contactes professionals. La jornada ha posat al seu abast també més de 40 oportunitats laborals que es poden consultar online en la pàgina del Fòrum.
A primera hora, els 40 estands ja estaven enllestits per a rebre l’estudiantat dels sis graus, tres dobles graus i 16 màsters oficials que ofereix la Facultat d’Economia de la Universitat de València, la qual presenta les millors dades d’inserció professional fins a la data. Així, d’acord amb l’últim Estudi d’Inserció de Graus d’UVocupació, la taxa d’ocupació de les titulacions ofertades per aquesta Facultat oscil·la entre el 91,3% i el 100%: la plena ocupació, en el cas del grau en International Business.
En aquest sentit, la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes, ha subratllat: “Som la millor Facultat d’Economia, nacional i internacional”, pionera en l’organització d’una fira d’ocupació que enguany assoleix la seua 23a edició i que per primera vegada s’inclou en el circuit de fòrums de la Universitat.
Així, Ángeles Solanes ha recordat l’efemèride en que s’emmarca aquesta cita, el 525é aniversari de la Universitat de València, una “universitat amb més de cinc segles, històrica, amb arrels, però no així antiga, sinó capdavantera”, que continua formant els professionals del futur en les últimes tendències científiques, tecnològiques, socials i humanístiques.
La vicerectora Ángeles Solanes ha inaugurat el Fòrum d’Economia en un acte acompanyada pel degà de la Facultat, Francisco Muñoz, i que ha estat conduït per la vicedegana d’Ocupabilitat i Pràctiques Externes, Elvira Cerver.
Hi han assistit també el vicerector d’Economia i Infraestructures, Justo Herrera; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Ocupació i Pràctiques, Jesús Soret; l’equip deganal de la Facultat; el professor José Manuel Pastor, exdegà de la Facultat d’Economia; així com directores i directors de departaments i màsters, i professorat.
En el seu discurs, Ángeles Solanes ha transmés “tranquil·litat” a l’estudiantat present en el fòrum perquè, tal i com indiquen els índexs d’ocupació, “sou joves universitaris àmpliament preparats per al mercat de treball que compteu amb el bagatge d’haver cursat els vostres estudis a aquesta Facultat d’Economia”, ha dit.
Francisco Muñoz, per la seua banda, ha aportat les dades generals d’inserció de les titulacions universitàries a Espanya, també a l’alça però encara per davall de les de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, la qual cosa ha considerat una “evolució molt positiva”, tenint en compte així mateix que les últimes oportunitats d’ocupació “estan arribant per activitats basades en el coneixement i en la intensificació del relleu generacional” i que els màsters són fonamentals per a millorar l’ocupabilitat donada la demanda de perfils altament qualificats.
Acostament cara a cara al mercat laboral
La jornada de fòrum s’ha completat amb una desena d’activitats paral·leles que incloïen conferències, xarrades, tallers, col·loquis i networking amb empreses, entre les quals:
- Fundació València Activa de l’Ajuntament de València
- Labora. Servei Valencià d’Ocupació i Formació
- Inserta Empleo de Fundación ONCE, per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat
- Caixa Popular, banca cooperativa valenciana, de proximitat i sostenible
- Associació Professional d’Assessors Fiscals de la Comunitat Valenciana, aportant el seu suport als i les joves que comencen el seu camí professional
- Col·legi d’Economistes de València, corporació representativa de la professió a la província de València
- Consum Cooperativa, amb un model d’empresa referent en el sector de la distribució
- Deloitte Legal, presta servei fiscal en les disciplines de Corporate Tax, International Tax, M&A Tax, Transfer Pricing, Contenciós Tributari i Impostos Indirectes
- Grant Thornton, empresa de serveis professionals d’Auditoria, Consultoria de Negoci, Tecnologia i Innovació i Assessorament Fiscal, Legal, Financer, Laboral i Outsourcing
- Luis Caruana & Asociados, empresa de prestació de serveis d’auditoria i assegurament econòmic (assurance)
- RSM, organització internacional de serveis d’Auditoria i Assurance, Fiscal, Legal, Consultoria i Corporate Finance, amb presència en més de 120 països
- Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana, institució estatutària independent encarregada de fiscalitzar els comptes de la Generalitat Valenciana, dels organismes que en depenen i de les corporacions locals
Aquestes i unes altres han rebut la visita de més de 1.500 estudiants que buscaven connectar cara a cara amb el món laboral en un punt de trobada on el paper principal de les empreses era la captació i el desenvolupament de talent universitari: des de l’oferta de pràctiques curriculars fins a la demanda de professionals altament qualificats.
Recentment arribats des de l’Equador, Daniel Castelló, estudiant del Màster en Finances Corporatives, i Emilia Torres, estudianta del Màster en Direcció d’Empreses (MBA), visitaven el Fòrum d’Economia per primera vegada interessats per “l’oferta dels mercats actuals i establir un acostament a les grans empreses presents” amb la finalitat d’iniciar “contactes i relacions amb empreses del nostre sector”, afirmaven.
D’altra banda, un grup d’estudiants valencians de segon curs del grau en International Business tornaven al fòrum per a informar-se de l’oferta laboral que els podria interessar en un futur. “Ara estem pendents del programa Erasmus per a cursar tercer fora d’Espanya, però en tornar necessitarem conéixer la demanda de les empreses”, assenyalaven Diego, Jorge, Lucas, Carlos i Ismael, que ja comencen a donar-li voltes a sectors com la consultoria o l’accés a grans multinacionals, o bé a millorar la seua qualificació a través d’algun màster.
Rocío, Vega, Celia i Laura són quatre estudiantes de primer d’ADE en anglés i el que més els ha sorprés del fòrum ha sigut “l’enorme varietat d’empreses” instal·lades al vestíbul, amb les quals han interactuat per a conéixer les possibles eixides professionals entre les que hauran de triar en un futur no molt llunyà.
Els Fòrums del curs 2024-25
Els Fòrums d’Ocupació de la Universitat de València tenen com a finalitat principal promoure l’ocupació de qualitat i oferir una ocasió única de posar en contacte directe amb les empreses a estudiantat i persones titulades de la Universitat de València.
Les primeres poden conéixer i prendre contacte amb perfils altament qualificats, posicionar-se com a empresa que cerca i valora el talent, i identificar-se com a empreses compromeses amb el desenvolupament de la nostra societat.
Els segons s’acostaran a la realitat i cultura empresarial del sector, obtindran informació crucial per a la seua presa de decisió respecte a la seua inserció laboral, i podran aprofitar una oportunitat d’una interacció directa amb els seus futurs ocupadors.
Per tot allò, la Universitat de València organitza, amb l’impuls del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació a través d’UVocupació, fòrums especialitzats per àrees de coneixement que enguany es materialitzaran en huit fires gràcies a la participació de 17 facultats i centres dels campus de Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot-Paterna.
Llista d'enllaços: