Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La UV col·labora amb Palestina a través del concert de Marwán en Serenates

  • Servei de Cultura Universitària
  • 2 de juliol de 2024
 

El compromís institucional que la UV ha expressat amb Palestina –la primera universitat de l’Estat en demanar la fi de la guerra de Gaza– es materialitza també a través de la música. El cantautor d'origen palestí, Marwán, ha sigut el cap de cartell del festival Serenates, organitzat conjuntament per la UV i l’IVC, i el concert, celebrat el passat 26 de juny al Claustre de La Nau, es va convertir també en una reivindicació dels drets de la població palestina.

El nom que dona disc a la gira, ‘Canciones para una urgencia, i amb el qual Marwán celebra les seues dues dècades en la música, al·ludeix a aquesta realitat i durant el concert va interpretar ‘Nana para una urgencia’, una oda composta el passat mes d’octubre amb què el cantautor denuncia la “violació constant de drets suportada per la població palestina”. Durant el concert, “el fill del refugiat palestí” va recordar que els drets d’autor d’aquest tema estan destinats a la resposta humanitària de l’UNRWA a Gaza i que hi ha diferents formes d’ajudar: “Comprar una cançó costa un euro”.

‘Nana para una urgencia "és una nana a Palestina. Un cant suau a una terra que mai no ha estat adormida, però a la qual, en els últims mesos, el so de les bombes ha volgut silenciar”, assenyala el cantant que escriu poemes, o el poeta que escriu cançons, perquè Marwán es mou entre aquests dos registres.

A Serenates, Marwán va recordar que el seu pare, refugiat en els camps palestins, va vindre a estudiar a Espanya gràcies a una beca de l’UNRWA, l’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina, i durant el concert va condemnar “el genocidi” que està patint el seu poble.

Nascut a Madrid en 1979, Marwán ha sigut nomenat ‘Músic per la Pau’ en el Parlament Europeu, i ha donat el seu suport, juntament amb altres personalitats de la música i la cultura, al moviment universitari contra la guerra al Pròxim Orient. A més, al llarg de la seua carrera ha fet més d’un centenar de concerts benèfics per aquesta causa.

A principis de juny, durant la presentació del festival Serenates, coproduït per la UV i l’IVC, la rectora de la UV, Maria Vicenta Mestre –present en el concert de Marwán, juntament amb altres personalitats com Sergio Arlandis, director general de Cultura (GVA)– va manifestar el compromís de la institució també a través de la cultura i la música: “En un temps de guerres, tant al cor d’Europa com al Pròxim Orient, enguany el nostre Festival compta amb una veu compromesa, Marwán”, un compromís que la institució acadèmica ha expressat des del passat mes d’octubre.