La Rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, presidiran dilluns la inauguració institucional de la quaranta una edició de la UEG. La programació inclou un seguit d’activitats obertes a la ciutadania.
El pròxim dilluns 15 de juliol a les 19.30h el prestigiós periodista Manuel Vicent dictarà la lliçó inaugural de l’edició de 2024 de la Universitat d’Estiu de Gandia. Serà un acte obert al públic en general en el Jardí de la Casa de la Marquesa que estarà presidit per l’alcalde de Gandia i la rectora de la Universitat.
'Sobre el futur que ja fou ahir' és el títol de la conferència que impartirà Manuel Vicent. Vicent és escriptor i articulista valencià. Llicenciat en Dret i Filosofia i Lletres per la Universitat de València i també en Periodisme per l'Escola Oficial de Madrid. Vicent va començar la seva carrera en el periodisme en la revista Triunfo i com a columnista polític en el periòdic Madrid, treball que va continuar anys més tard en El País. Compagina la seva labor literària amb el seu treball com a galerista d'art. Algunes de les seves novel·les han estat portades al cinema i per elles ha obtingut nombrosos premis, entre ells el Nadal en 1987 i l'Alfaguara en 1966 i 1999.
Abans de la conferència inaugural, a les 18.30h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Art, Dolor i Compromís. Dones en la col·lecció Martínez Guerricabeitia’ que busca posar en valor el quefer de les dones que formen part d’aquesta col·lecció. A aquesta exposició es podrà veure obres de Manuela Ballester, Natividad Bermejo, Carmen Calvo, Victoria Cano o María Carbonell entre moltes altres. A més, s’aprofitarà aquesta inauguració per presentar el catàleg de l’exposició de l’any passat dedicada al 40 aniversari de la UEG.
Activitats obertes
Aquesta setmana s’iniciarà el cicle ‘Converses amb’ que tindrà lloc de dimarts 16 a divendres 19 a les 19.30h al Saló d’actes de la Casa de la Marquesa. El dimarts rebrem a l’escriptor i crític televisiu Bob Pop, en un acte presentat per Cristina Garcia Pascual. Responsable del l'Aula de Narratives de la UV; dimecres 17 el politòleg Pablo Simón conversarà amb la professora de Dret Constitucional Vicenta Tasa; dijous 18 la feminista Clara Serra parlarà amb la catedràtica d’Historia Moderna, Isabel Morant, i divendres 19 els escriptors Rosa Ribas i Alexandre Escrivà conversaran sobre novel·la negra amb el també escriptor Ximo Camps.
Mentre, les nits serà el moment de la música. Dimarts 16 actuarà Limbotheque mentre que dimecres 17 ho farà Va de Dones. El duo valencià Yo diabló tindrà el seu torn el dijous 18 mentre que divendres 19 tancarà el cicle Pep de la Tona, el nou projecte musical del cantant de l’extinta Gossa Sorda.
La programació cultural que envolta aquesta 41 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia es completa amb altre projectes expositiu que obrirà les portes dilluns 15: la sala Tossal acollirà l’exposició ‘Indignadas. No hi ha planeta B’ un projecte realitzat exprofeso per l’artista María María Acha-Kutscher i que se centra especialment en les dones: la seua història, les lluites per l'emancipació i la igualtat, i la construcció cultural de la feminitat.
Cal destacar que, dilluns a primera hora, s’iniciaran a la seu de la Universitat de València a Gandia alguns dels cursos que conformen l’oferta formativa d’aquesta edició la matrícula dels quals continua oberta.