Universitat de ValènciaFundació Lluís Alcanyís Logo del portal

Dia Internacional dels Celíacs

  • 16 de maig de 2024
Image de la noticia

Hui se celebra el Dia Internacional de les persones celíaques, un dia que té com a objectiu visibilitzar i fer costat a les persones celíaques amb la intenció de normalitzar la vida d'este col·lectiu.

Fins a 2023, a Espanya se celebrava el 27 de maig. No obstant això, FACE (Federació d'Associacions de Celíacs a Espanya) s'ha unit a la resta d'associacions europees, estatunidenques i australianes per a celebrar el Dia de la Malaltia Celíaca el 16 de maig i, amb això, unir forces i aconseguir que la veu del col·lectiu celíac s'escolte amb més força a tot el món.

La Malaltia Celíaca (EC) és una patologia multisistèmica amb base autoimmune provocada pel gluten i prolaminas relacionades, en individus genèticament susceptibles, i es caracteritza per la presència d'una combinació variable de manifestacions clíniques dependents del gluten, anticossos específics de EC, haplotips HLA DQ2 o DQ8 i enteropatía.

A Espanya s'estima que una de cada 100 persones patix malaltia celíaca i al voltant del 85% dels afectats encara no ha sigut diagnosticat. Una realitat preocupant atés que esta falta de diagnòstic pot comportar el desenvolupament de nombroses patologies i símptomes.

Informació facilitada per FACE