Fundación General UVUniversidad de ValenciaColección Martínez Guerricabeitia Logo del portal

JOSEP RENAU (1907-1982): Compromiso y cultura

Foto Eduardo Alapont

 

 

 

Programa València Capital Cultural de la República (1937-2007)

 

 

 

Josep Renau és una figura clau per entendre el comportament de la cultura espanyola del segle XX. Fins a l’extrem que la seua biografia com a artista, responsable de política cultural i, sobretot, intel·lectual compromès amb tot allò que competeix el present en el disseny de l’esdevenidor, simbolitza un dels pols d’aquesta acarnissada dialèctica entre puresa i compromís que va marcar l’esdevenir de la nostra cultura contemporània.

 

La seua concepció de l’art i la cultura com a factors d’agitació, encara més, com a eines indispensables per transformar en una direcció de progrés les estructures que regeixen les relacions socials, fan d’ell un símbol alternatiu que es resisteix a entrar en cap mausoleu, perquè continua vigent com el gen més actiu entre tots aquells que van impulsar l’Edat de la Raó.

 

Activista polític, intel·lectual compromès més enllà dels principis generals, polemista infatigable i encertat, grafista, pintor, cartellista, fotomuntador, muralista… ens ha llegat (simbòlicament, però també de iure i de facto) una obra immensa l’excel·lència de la qual mereix una contemplació museística lúcida però, sobretot, una reinserció activa en la consciència i en l’imaginari col·lectius.

 

El centenari del seu naixement constitueix una perfecta excusa per revisar i fer conèixer ideològicament, intel·lectualment i estèticament la seua figura i el seu llegat. És per això que té lloc, aquest 2007, aquesta exposició antològica.

 

 

 

 

 

Foto Eduardo Alapont

 

 

 

 

 

L’EXPOSICIÓ

Aquesta exposició està organitzada i coproduïda per a Univesitat de València i la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC), i comissariada per Jaime Brihuega, que aplega més de dues centes obres, entre pintures, dibuixos, esbossos, fotomuntatges i cartells; a més d’abundant material documental i bibliogràfic (fotografies, cartes, revistes, catàlegs d’exposicions, llibres i altres documents).

 

Tot això es completa amb material divers sobre suport audiovisual, a través del qual podem accedir a filmacions de caràcter documental, audicions musicals i, també, a la projecció en gran format d’imatges dels murals realitzats per l’artista a Mèxic i Alemanya.

 

 

 

 

 

Foto Eduardo Alapont

 

 

 

 

 

La mostra s'estructura en cuatre seccions. En paral·lel, el discurs expositiu s’articula en quatre grans apartats adaptats convenientment als esmentats espais:

 

1) Temps de República: entre la formació i el compromís (1926-1931): Sala Martínez Guerricabeitia

2) Espanya en guerra (1936-1939): Sala Thesaurus

3) Creuant l'oceà: l'exili a Mèxic (1939-1958): Sala Estudi General

4) Imatges més enllà del mur: Renau a la República Democràtica Alemana (1958-1982): Centre Octubre

 

En cadascun d’aquests apartats es combinen les obres originals amb el material documental i les projeccions audiovisuals, tant d’obra associada a l’arquitectura i a l’espai urbà, com de textos de Renau que sintetitzen la seua postura intel·lectual. Aquesta exposició es presentarà al Museu d'Art Contemporani (Madrid), del 17 de gener al 30 de març de 2008.