Logo de la Universdad de Valencia Logo Fundación General Logo del portal

El Centre de Gandia de la Universitat de València és un espai universitari fruit, en origen, de la presència en Gandia amb motiu de l’organització de la Universitat d’Estiu i la posterior consolidació amb seu i projecte propi. El centre de Gandia té activitats relacionades amb la formació, la recerca, la transferència de resultats i la cultura.

Una de les principals activitats és la formació, mitjançant un itinerari per a persones majors de 50 anys, Unimajors. Així mateix, el Centre desenvolupa diversos postgraus propis de la Universitat de València, formació per a llicenciats i graduats. Alhora s’ofereix diversitat de cursos, conferències, jornades i altres accions formatives tant per a alumnes universitaris com per a professionals amb la intenció d’una formació permanent.

La recerca i la transferència de resultats són altres de les accions del Centre, producte de la vinculació amb l’ampli ventall d’àrees de coneixement de la Universitat de València, per tal d’acostar els projectes, la recerca i els resultats a l´entorn comarcal.

La Universitat també té una funció transmissora, difusora i generadora de cultura. En aquest sentit, són nombroses les activitats del Centre: concerts, exposicions, taules redones, presentacions de llibres i altres activitats culturals.

UVgandia és la presència de la Universitat de València a la comarca de La Safor, en una acció que transcendeix els límits comarcals. En aquesta línia, la relació amb l’entorn és peça clau entre els seus objectius. Es tracta de relacions tant amb les institucions públiques, fonamentalment ajuntaments, com amb la xarxa empresarial, les associacions de tot tipus, les organitzacions cíviques, etcètera.

ACTIVITATS 2019

15.1.- 36ena Universitat d´Estiu de Gandia

Del 15 al 19 de juliol va tindre lloc la 36 Universitat d’Estiu de Gandia (UEG), que es celebrà sota el lema ´Drets arreu del món´. La UEG és una oferta formativa i cultural que combina la formació, a través de cursos i seminaris, amb activitats culturals obertes a la ciutadania en general i que prenen forma de taules redones o actuacions teatrals i musicals.

La part formativa va comptar amb 11 cursos i set tallers que registraren una matrícula de vora 500 persones. Quant a la part d´activitats obertes, destaca la conferència inaugural impartida per Margarita Soler, Presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana que portava per títol “Democràcia i drets en un món global”. A més, s´organitzaren altres taules redones sobre educació, organització territorial a Espanya, els drets del planeta o el tàndem periodisme i corrupció. Sobre les activitats nocturnes, destaquen les actuacions del Teatre Escena Erasmus, Las Libelu, Pep el Botifarra o Júlia i Clara Andrés que comptaren, totes elles, amb un públic de vora 600 persones.

15.2.- Unimajors, la Universitat dels Majors

És un itinerari en el qual participa alumnat tant de La Safor com d’altres comarques veïnes. Està dirigit a les persones majors de 50 anys, amb inquietud per aprendre i moti- vació per la cultura.

S’implantà a Gandia el curs acadèmic 2007- 2008 mitjançant un itinerari d’Humanitats i Ciències Socials. En concret, es tracta d’un nivell bàsic de 600 hores distribuïdes en tres cursos i un nivell d’especialització de 400 hores amb  dos cursos. A banda, s’ofereix un curs denominat ´Espera activa´, per a les persones que queden en llista d’espera, i dos nivells de ´Seminari Permanent´ per a l´alumnat que finalitza l’itinerari. Cada curs acadèmic es composa de quatre assignatures troncals i una extensa oferta d’assignatures optatives: Cineclub, Geomajors, Artmajors, conferències d’art, tallers de memorització, cultura del vi, ioga, neurofelicitat i benestar, orfeó o anglès.

Al curs 2018-2019, l´itinerari va comptar amb 685 alumnes, mentre que les optatives tingueren 753 matrícules.

15.3.- XII Winter School Bernhard Wilpert

Des de fa set anys, el Centre de Gandia de la Universitat rep anualment l´alumnat del Màster Erasmus Mundus en Psicologia del Treball de la Universitat de València, dirigit pel professor José María Peiró, en la Winter School Bernhard Wilpert. En 2019, aquesta Escola d´Hivern es celebrà del 25 de febrer a l’1 de març per a finalitzar la formació del Màster. La XII Winter School Bernhard Wilpert va reunir 50 estudiants i estudiantes de 18 països del món i 10 professors i professores. El seu objectiu és el desenvolupament de competències professionals per al disseny d’intervencions en un context internacional.

Aquest màster s’imparteix pel consorci de cinc universitats europees (Barcelona, Bolonya, Coïmbra, París-Descartes i València) i amb la col·laboració de dues universitats no europees associades (Universitat de Brasília a Brasil i la Universitat de Guelph a Canadà).

15.4.- Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política

UVgandia té adscrita la Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política que realitza un congrés biennal i unes jornades anuals a Gandia, i té com a objectiu homenatjar la figura del prestigiós historiador valencià.

En 2019, en el marc de la Universitat d´Estiu de Gandia, s´organitzà la taula rodona “L’organització territorial en Espanya a debat” en la que participen: Carolina Bescansa, sociòloga i politòloga; Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i Salva Enguix, periodista de La Vanguardia. Assistiren 150 persones.

15.5.- Cursos, jornades i seminaris

- De l’11 al 15 de febrer té lloc la UNI- VERSITAT D’HIVERN. Es programen cinc cursos: “Europa: passat, present i futur” (17 matriculats); “Som el que hem menjat. Història de l’alimentació des del paleolític fins els nostres dies” (suspès); “Les falles. Història i cultura” (suspès); “Aprendre a gaudir l’òpera a través de l’audició” (37 matriculats) i “Les comunitats autònomes a Espanya: autonomia, centralització, independència” (suspès)

  • III Jornades de Xeraco. Curs de formació “Diversitats a l’escola”. 5, 6, 12 i 13 de març de 2019. Casa de la Cultura de Xeraco. Es matriculen 33 persones.
  • Curs de formació sobre la Llei del Menor. 5, 7 i 13 de març. Curs organitzat amb la Mancomu- nitat de Municipis de La Safor, el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i la Diputació de València. Es matriculen 43 persones.
  • Curs de formació sobre l’absentisme escolar. 26 i 28 març; 4 i 6 abril. Curs organitzat amb la Mancomunitat de Municipis de La Safor. Compta amb 28 matriculats.
  • Del 5 al 7 d’abril el CIG-UV acull les VI Jornades Literatura, Territori i Educació «Clàssics al carrer». Activitat organitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, el Servei de Política Lingüística de la UV i el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura s’organitzen Es matriculen 62 persones.
  • Del 25 de març al 5 d’abril es celebra els II Curs de Guies de Patrimoni Cultural de Gandia. Es matriculen 39 persones.
  • Del 10 al 12 de maig tenen lloc a Tavernes de la Valldigna les jornades sobre Bolomor i la tec- nologia neandertal. Estan coorganitzades per la Universitat de València, el Museu de Prehistòria de València i la Diputació de València.
  • Del 4 al 8 de novembre té lloc la II Setmana de la Ciència a Gandia. Es programen 6 tallers diaris. En total assisteixen 300 alumnes de primària, 350 de secundària i 290 de batxiller.
  • El 12 de novembre té lloc el IV Congrés Paisatge, Turisme i innovació: els plans de turisme com a instrument per al desenvolupament i la promoció del patrimoni valencià. Assisteixen 150 persones.

15.6.- Postgraus

Al llarg del curs 2018/2019 s’han impartit els següents postgraus:

ÀREA D’HUMANITATS. GESTIÓ DE DOCUMENTS

  • DIPLOMA EN GESTIÓ I PRESERVACIÓ DE DOCUMENTS ELECTRÒNICS. 4ªEDICIÓ amb 7 matriculats
  • CERTIFICAT EN DOCUMENTS DIGITALS I ARXIUS. 4ªEDICIÓ amb 9 matriculats
  • CERTIFICAT EN SISTEMES DE GESTIÓ DE DOCUMENTS. 4ªEDICIÓ amb 7 matriculats
  • CERTIFICAT EN EL FUTUR DELS DOCUMENTS ELECTRÒNICS. 4ªEDICIÓ amb 4 matricu- lats

ÀREA D’HUMANITATS

  • MASTER DE POSTGRAU I ESPECIALITZACIÓ PROFESSIONAL: “FORMACIÓN Y ACTUALIZACIÓN DE PROFESORES DE ESPAÑOL COMO LENGUA EXTRANJERA”. 3ª EDICIÓ amb 23 matriculats
  • DIPLOMA D’ESPECIALITZACIÓ PROFESSIONAL: “FORMACIÓN Y ACTUALIZACIÓN DE PROFESORES DE ESPAÑOL COMO LENGUA EXTRANJERA amb 6 matriculats

ÀREA DE SALUT

  • CERTIFICAT D’ESPECIALITZACIÓ EN AVANÇOS DE PEDIATRIA. 8ªEDICIÓ amb 7 matriculats

15.7.- Conferències i taules redones

  • Conferències: “Aporofòbia: el rebuig al pobre. Un desafiament de justícia”, “El Mediterrani davant del canvi climàtic. Esdeveniments meteorològics extrems”, “Moros en la costa. Temps de pirateria al mediterrani” , “El turisme i la gastronomia”, “Marketing sensorial: comprem amb els cinc sentits?” , “Republicans vençuts: dels camps de refugiats francesos a Mauthausen-Gusen (1939-1945)” i “Els aliments influixen en els nostres gens. Consells d’alimentació i hàbits de vida saludable”
  • Taules Redones: “Educació pública i educació privada. Dos models a debat”, “L’organització territorial en Espanya a debat”, “Els drets del planeta” i “Periodisme i política davant de la corrupció”
  • Espai d´Economia: “Futur immediat de l’economia valenciana i espanyola. La influència del context internacional” , “Trencant el sostre de cristal” ,“El corredor Mediterrani: una infraestructura cabdal, el tren que La Safor no pot perdre” i “Bancs, ‘Big Tech’ i criptomònades”

15.8.- Oferta cultural

  • Exposicions “Distopia” de Juan Cuellar, “Paisatges valencians. Territori Turístic” i “Creadors valencians pels drets humans”, “Corredor mediterrani, reivindicació centenària”.
  • Concerts: Concert d´Obertura de Curs, Concert de Primavera, Concert de Nadal, Concerts de la Universitat d´Estiu de Gandia: Las Libelu, Pep el Botifarra i Ahmed Touzani, París 1940 i Júlia i Clara Andrés.
  • Teatre:´Una cançó per Europa´, d´Escena Erasmus, en la 36a UEG.
  • Cinema en valencià: “La societat literària i el pastís de la pela de patata” i “Dia de pluja a Nova York”

15.9.- Actes institucionals

  • XV Fira de l’Estudiant a Gandia (del 2 al 5 d’abril). El Centre de Gandia de la UV participa anualment en aquesta fira com a representant de la Universitat de València. Ací es donen cita universitats de tot el país i l´afluència d´estudiants és molt important.
  • V Fira dels Majors (8 i 9 de juny). Organitzada per l’Ajuntament de Gandia a la Casa de la Mar- quesa, també hi participa el centre cada any per a informar de les activitats adreçades a la gent gran que realitza el Centre. És un esdeveniment on també es troben entitats locals i empreses.
  • El 6 de juny té lloc l’acte de lliurament de diplomes de la Universitat dels Majors al Teatre Serrano de Gandia.

15.10.- Altres activitats

  • El 17 de gener té lloc la presentació del llibre d’Angeles Solanes: “Derechos y culturas. Los retos de la diversidad en el espacio público y privado”.
  • El 31 de gener el CIG-UV participa en el Fòrum “Un nou model turístic” que se celebra en el Saló Corones del Palau Ducal de Gandia.
  • El 7 de febrer el CIG-UV participa en la “Jornada transparència efectiva. La veu de la ciutadania” organitzada per l’Ajuntament de Gandia i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.
  • el 3 d’abril de 2019 els alumnes de la Universitat dels Majors participen en Ontinyent en l’encontre d’alumnes d’Unisocietat. Participen 66 persones.
  • El 17 de maig te lloc l’Encontre dels alumnes UNIMAJORS i altres alumnes de les diferent seus a La Nau. Assiteixen 54 alumnes de primer curs.
  • La Universitat participa amb un stand en la Fira del Major de Gandia que té lloc el 8 i 9 de juny.