La casa de la cultura Marqués de González de Quirós acull aquesta mostra que es podrà visitar fins el pròxim 8 de setembre. Dijous 18 de juliol, el comissari Rafael Gil, realitzarà una visita guiada per la mateixa.
Dilluns 15 de juliol es va inaugurar a la Casa de la Marquesa l'exposició 'Art, dolor i compromís' que mostra al públic la labor d'aquelles dones artistes que van poder fer front al context sociopolític que complicava la seua autonomia com a creadores i que, així i tot, van aconseguir subvertir la situació.
Aquesta mostra pretén, segons expliquen els seus comissaris, Rafael Gil i Mariángeles Pérez, “posar en valor el quefer de les dones artistes les obres de les quals integren la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Moltes d’elles són dones que van desenvolupar la seua labor en un context sociopolític que feia molt difícil la seua autonomia com a creadores. I, no obstant això, van aconseguir subvertir els paràmetres del poder que les subjugava. Unes altres, d’èpoques més recents, han gaudit d’un major prestigi en el seu moment, però encara hui la majoria d’artistes dones continuen reivindicant el seu lloc en un sistema artístic marcadament androcèntric”.
Així, algunes de les artistes representades en la mostra són, entre unes altres, Carmen Grau, Isabel Oliver o Carmen Calvo, guanyadora de la 1a Biennal Martínez Guerricabeitia 1990.
D’altra banda, i d’acord amb els comissaris, “exemple de la consideració i de l’entorn moltes vegades hostil en el qual van expressar la seua creativitat sobretot durant el franquisme és la representació femenina que apareix en moltes obres de la col·lecció realitzades per altres autors”, com ara Artur Heras, Rogelio López Cuenca i Josep Renau. “Unes imatges -sostenen- que mostren els estereotips presents en l’art contemporani patriarcal, que van ser el manteniment sobre el qual van traçar les seues trajectòries les artistes que malgrat l’adversitat van aconseguir expressar el seu compromís i lluita mitjançant l’art”.
Organitzen l’exposició la Universitat de València, l’Ajuntament de Gandia, el Vicerectorat de Cultura i Societat, UVGandia, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, la Fundació General UV, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular.
Images: