UV General FoundationUniversity of ValenciaCinema Logo del portal

Presentació de La Cabina 2022, el festival internacional de migmetratges de València

  • UV General Foundation
  • November 4th, 2022
Presentació de la XV edició de La Cabina.
Presentació de la XV edició de La Cabina.

L'edició número XV del festival internacional de migmetratges de València se celebrarà del 8 al 18 de novembre. Un total de 23 migmetratges de 12 nacionalitats diferents competiran en les seccions Oficial i Amalgama, dels quals 17 són estrenes a Espanya

La XV edició de La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València, organitzada per la Universitat de València, a través de l'Aula de Cinema, gestionada per la Fundació General de la UV, va ser presentada el dijous, 3 de novembre, al Centre Cultural La Nau, amb l'assistència de la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba; el director general de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat, Abel Guarinos; la directora del festival i coordinadora del Aula de Cinema, Sara Mansanet; i l'artista creadora del trofeu de La Cabina 2022, Reyes Pe.

En la presentació davant els mitjans, la vicerectora Ester Alba va destacar la consolidació del festival, promogut per la Universitat, que dóna cabuda al migmetratge: “El festival La Cabina té un ampli reconeixement en l'àmbit internacional com a promotor del talent jove. A més, integra maneres diverses de veure el món”.

Abel Guarinos, per la seua part, va ressaltar la gran tasca que el festival de migmetratges La Cabina porta fent durant 15 edicions de “posicionar a València com un referent en l'exhibició i defensa d'aquest format cinematogràfic. La Cabina és un dels pocs festivals de l'estat considerats de categoria A. Aquest festival reforça el sector audiovisual no sols valencià sinó internacional”.

“La Cabina és garantia de competició internacional al màxim nivell. La selecció de migmetratges ve avalada per premis i reconeixements internacionals, com les espanyoles 'Cuerdas', de Estíbaliz Urresola, seleccionada en la Setmana de la Crítica de Cannes i 'Cuando se hundieron las formas puras' (Alfredo Picazo), millor opera prima en el Festival de Mont-real o la polonesa nominada a l'Òscar 'The Dress' (TadeuszLysiak, Polònia). A més, tots els films que competeixen són estrenes absolutes en la Comunitat Valenciana, 17 dels quals són estrenes a Espanya”, va recalcar Sara Mansanet, directora de La Cabina.

Reyes Pe és l'artista creadora del trofeu de La Cabina 2022, per als films que s'alcen amb el premi a Millor Migmetratge de la Secció Oficial i Millor Migmetratge Amalgama. La figura que ha realitzat l'artista fallera és una vela amb forma de sabata amb la qual “volia enaltir l'objecte, però llevar-li també protagonisme. Amb la vela parle del temps com una cosa efímera”, va expressar Reyes Pe a la presentació.

La Cabina 2022

El festival inaugurarà la seua quinzena edició el 8 de novembre en el Teatre Talia amb una amfitriona d'honor, la humorista i presentadora María Juan. A partir de les 20h., La Cabina començarà una edició redona que comptarà amb la preestrena del migmetratge 'The Super 8 Years', documental entorn de la figura de l'acabada de guardonar amb el Premi Nobel de Literatura, Annie Ernaux, dirigit per ella mateixa i pel seu fill David Ernaux-Briot.

A més, en la gala d'obertura es farà lliurament del Premi Honorífic el nom del qual va donar a conéixer la directora del festival a la roda de premsa. El que va ser vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València fins a desembre de 2020, Antonio Ariño, serà el guardonat amb aquest premi per “ser artífex del creixement i consolidació de La Cabina des pràcticament els inicis del festival”, va assegurar Mansanet.

La Cabina aposta per una programació contemporània i moderna, per la innovació i pel desenvolupament audiovisual. És per això que enguany el festival ha apostat per Word-Frame La Cabina, un laboratori de desenvolupament de migmetratges i curtmetratges, amb el finançament de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, finançat pels fons de la Unió Europea – NextGeneration, juntament amb Torino Short Film Festival i la Fundació General de la Universitat de València.

La Universitat de València és seu imprescindible del festival, ja que el Centre Cultural La Nau acull una de les seccions a concurs, Amalgama. A més, La Nau continua sent espai de reflexió del festival com a seu de les projeccions especials, i el Jardí Botànic, de la gala de clausura, dins de la qual se celebra Visuals, que enguany comptarà amb l'actuació de la banda Margarita Quebrada. 

Una altra de les seus destacades del festival és La Mutant, gestionada per la regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, que torna a acollir el programa radiofònic Carn Crua on Tour, que tindrà lloc el 10 de novembre a les 20h i dedicat a la Ruta; Fashion Films, que compta amb la col·laboració de Barreira A+D; i AulaCabina, activitat didàctica que ofereix sessions matinals per a estudiants de secundària i batxillerat.