UV General FoundationUniversity of ValenciaMartínez Guerricabeitia Collection Logo del portal

El cos maltractat. Contextos de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia

L’exposició col·lectiva El cos maltractat, formada per una trentena d’obres, explora els vessants del maltractament infligit voluntàriament tant al cos individual com al social. Aquesta reflexió es recolza en les creacions de set artistes contemporanis: Rafael Armengol, Carmen Calvo, Joan Castejón, Josep Díaz Azorín, Joan Genovés, Rogelio López Cuenca i Mayte. Una vegada més, el Patronat Martínez Guerricabeitia trau a la palestra un tema d’actualitat: els rituals que la societat contemporània ens imposa per formar part de qualsevol col·lectivitat i que, de vegades, s’utilitzen d’instruments sugtils de manipulació. La moda, el culte al cos i a la bellesa corporal ens mena a emprar com més va més temps per mirar-nos a l’espill i, així, ens manté apartats de qüestions realment primordials.

Aquesta mostra s’inclou en la tercera línia de treball del Patronat Martínez Guerricabeitia, que pertany als contextos de la col·lecció. Ens referim a exposicions que apleguen obres amb una relació temporal, estètica i ideològica amb les opcions estètiques dominants en ella.

L’anàlisi de totes les qüestions i crítiques d’aquest variat tipus de maltractament o ritual es recullen al catàleg i són defensades amb els textos del professor i comissari de la mostra Ricard Huerta, i de la crítica d’art Glòria Bosch. Així mateix, l’exposició es completa amb un taller didàctic orientat principalment als estudiants en edat adolescent que poden aportar la visió actual dels nous cossos decorats amb tatuatges o puncions (“piercings”).