UV General FoundationUniversity of ValenciaMartínez Guerricabeitia Collection Logo del portal

El Centre d’Art Tecla Sala exhibeix una seixantena d’obres de la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València

El Centre d’Art Tecla Sala de l'Hospitalet del Llobregat va inaugurar el 25 de setembre de 2014 l’exposició ‘Qui té por del roig?’, formada per una seixantena de pintures i gravats procedents de la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Són obres que reflecteixen l’art d’artistes espanyols del segle XX a favor de l’art compromés i hi van romandre a la sala fins el 8 de maig de 2015.

‘Qui té por del roig?’ pren el títol d’una obra de Valerio Adami que es podrà veure a l’exposició.

La col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València està integrada per artistes, principalment espanyols del segle XX, que han situat el seu ideari creatiu en el marc de la crítica sociopolítica.

L’exposició està dividida en sis àmbits: ‘Els fotomuntatges de Josep Renau’, una forma d’activisme; ‘El gravat al servei de la revolució’; ‘Crònica de la realitat’; ‘La figuració narrativa’; ‘Apropiació d’icones artístiques i revolucionàries’, i ‘Descodificar el llenguatge’.

A la mostra es podran veure peces d’Anzo, Equipo Crónica, Josep Renau, Manuela Ballester, Antoni Tàpies, Antonio Saura, Josep Manuel Bouzo, Artur Heras, Rogelio López Cuenca, Juan del Campo, Javier Valdeón, Simeón Saiz Ruiz, Pedro Romero i Valerio Adami, entre altres artistes.

La col·lecció està gestionada pel Patronat Martínez Guerricabeitia, fundat per iniciativa de l’empresari Jesús Martínez Guerricabeitia i la Fundació General de la Universitat de València, per difondre l’art contemporani i incrementar el patrimoni.

El 1999, la família Martínez Guerricabeitia va donar a la Universitat més de 400 peces —dibuixos, pintures, fotografies, serigrafies i aiguaforts— de 200 autors referents de l’art contemporani de la segona meitat del segle XX i pertanyents a corrents pròxims a l’art intel·lectual i ideològicament compromés. La col·lecció es continua ampliant.

La inauguració de ‘Qui té por del roig?’ va tindre lloc al Centre d’Art Tecla Sala i comptà amb l’assistència de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; el regidor de Cultura, Jaume Graells; el director d’Activitats del Patronat Martínez Guerricabeitia, José Pedro Martínez, i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria.