General FoundationMusical Activities DepartmentUniversity of Valencia Logo del portal

La Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura presenten la 34 edició del festival Serenates a La Nau

  • UV General Foundation
  • June 14th, 2021
 

La Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura-GVA (IVC) van presentar, el passat dia 10, la 34 edició del festival Serenates, que se celebrarà al claustre de La Nau del 24 de juny a l’1 de juliol. L’edició d’enguany inclou huit concerts, entre els quals destaquen les actuacions del cantautor internacional Pablo Milanés, així com les de les formacions professionals valencianes i les agrupacions de joves estudiants.

Tots els espectacles començaran a les 22 hores i la venda d’entrades, a un preu simbòlic de 3 euros, s’efectuarà a través de latenda.es/entrades, excepte per al concert de l’Orquestra de València el dia 25 de juny, que és gratuït amb reserva prèvia a partir de 72 hores abans del començament. La capacitat per a tots els espectacles serà limitada.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va presidir l’acte de presentació del festival -conduït per la directora del Servei de Cultura de la UV, Adela Cortijo-, i va comptar amb la participació de la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba; el director general de l’IVC, Abel Guarinos; i el director del Palau de la Música, Vicent Ros; així com amb la presència de la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete.

En la seua intervenció, Mª Vicenta Mestre es va referir al festival SERENATES “com un referent musical però, més enllà, com a una fusió entre tradició i modernitat, entre formació, creació i innovació, que són els trets que ens caracteritzen com a Universitat de València”. I va afegir: “Per això, SERENATES és molt més que un festival de música. Ho és de valors. No podria ser de cap altra manera en una universitat pública i valenciana com la nostra. D’aquesta manera, com a universitat, la principal participació és de joves: més del 60% de les i els artistes seran menors de 26 anys. Però també de dones: més del 65% de les persones que formen l’elenc són dones, i es retrà homenatge a Nadia Boulanger, alhora que estrenem la composició de Llum Martín”.

Per la seua banda, Abel Guarinos va afirmar que “per a l’Institut Valencià de Cultura és una alegria continuar coorganitzant i apostar més que mai per un festival de tan llarga trajectòria com Serenates, que té ja la xifra rècord de 34 anys portant música a les nits estiuenques de la ciutat. Serenates és un exemple més de com la col·laboració entre institucions és necessària, i molt fructífera, per a apropar la cultura a les persones, fer-la accessible i atractiva”. En aquest sentit, va recordar altres projectes culturals conjunts com ara Polirítmia, La Cabina o el concert commemoratiu del 25é aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la UV, diumenge 13 a Les Arts, on participà el Cor de la Generalitat Valenciana.

El programa del 2021, al detall
La vicerectora Ester Alba, que va detallar el programa de les Serenates 2021, va celebrar que, després d’un any de pandèmia, “recuperem la presencialitat en aquest espai tan emblemàtic com és l’edifici històric de la Universitat, patrimoni de tots els valencians i totes les valencianes, i a més en el context tan especial del 25 aniversari de la nostra orquestra, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València”.

També va parlar de les noves línies de treball del Vicerectorat que dirigeix com ara l’obertura de l’oferta musical a diferents tendències i gèneres. I Serenates 2021 hi és un exemple: amb un disseny eclèctic i variat, la seua programació inclou música de cambra, música d’autor, música simfònica o jazz.

Destaca en el cartell d’enguany l’artista convidat, el cantautor Pablo Milanés, que visitarà València el pròxim dia 26 amb la seua gira ‘Días de luz’: un espectacle íntim, sorprenent i emocionant per a obrir un nou horitzó esperançador en aquests moments tan crítics i incerts.

Com és habitual en la programació de Serenates, actuaran així mateix les diferents formacions universitàries valencianes, aprofitant aquest marc emblemàtic per a presentar, d’una banda, dues estrenes absolutes: el Grup de Dansa de la Universitat de València, amb direcció de Toni Aparisi (recentment nominat als Premis Max), acompanyat pels músics de l’Acadèmia Capella de Ministrers (CDM), donarà el tret d’eixida al festival amb la producció pròpia ‘Abans de la llum’, on les huit ballarines que formen l’staff de l’espectacle mostraran com es pot passar de la desesperança a l’esperança, de les tenebres a la llum; mentre que, sota la direcció de Francesc Valldecabres, l’Orfeó Universitari de València, en la seua actuació del diumenge 27, oferirà el concert ‘Distopia’ que inclourà el debut de l’obra ‘This is your judgement’, de la jove compositora Llum Martín, sobre conceptes d’utopia i distopia.

I, d’altra banda, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València reprendrà en Serenates, dilluns 28, la programació extraordinària pel seu 25é aniversari amb un concert dedicat a Verdi, juntament amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València, tots ells a les ordes de la directora titular de l’OFUV, Beatriz Fernández Aucejo.

L’Orquestra de València tornarà al claustre de La Nau, divendres 25, amb un programa del cicle dedicat a José Iturbi pel 125é aniversari del seu naixement, fil conductor de la temporada del Palau de la Música, i que també recordarà la seua germana Amparo. Sota la batuta de David Gómez, l’Orquestra interpretarà una obertura de Martín i Soler, un concert per a dos pianos i una simfonia de Mozart. L’entrada per a aquest espectacle serà gratuïta amb reserva prèvia 72 hores abans del començament.
 
“És un programa que sens dubte és l’ideal per a ser escoltat en aquest claustre tan volgut per totes i tots, i amb uns intèrprets de molta qualitat per a poder gaudir de música i arquitectura”, va dir Vicent Ros, qui es va referir a la col·laboració institucional entre el Palau i la Universitat com a “clau” per a “aprofundir en matèria cultural i musical”.

Una altra agrupació que repeteix en Serenates és Melomans. Dimarts 29, torna al claustre de l’edifici històric de la Universitat amb una proposta musical fresca, dinàmica i divertida: ‘Se canta pero no se toca-Live’ és l’espectacle que, a través de quatre veus a cappella, realitzarà una revisió de cançons de hui i d’ahir (“i de la setmana que ve”, diuen), amb l’humor com a vehicle.

No faltarà en Serenates el paper protagonista de la dona (més del 65 % dels participants en el festival són dones) amb l’homenatge de Kairós Project, dimecres 30, a la figura de Nadia Boulanger, l’obra de la qual és fonamental en la transició musical entre els segles XIX i XX.

Finalment, clourà el 34 Festival Serenates, dijous 1 de juliol, l’actuació de l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música Joaquim Rodrigo de València, dirigida per Jesús Santandreu. Aquesta jove formació posarà en escena una interpretació dinàmica que desplegarà nombrosos matisos i colors del repertori per a big band tradicional i contemporània, amb una interessant miscel·lània de pop modern, arranjaments sobre obres del romanticisme rus i altres tocs atrevits.

El festival SERENATES arriba el 2021 a la seua 34a edició, coproduït per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura-GVA, amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats: Diputació de València, Ajuntament de València, Palau de la Música de València, Fundació Banc Sabadell, Fundació Bancaixa, Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València, i Conservatori Superior de Música Joaquim Rodrigo de València.

Així, a la roda de premsa també hi van assistir el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; Ramón Satorra, directiu de Banc Sabadell; la directora del Conservatori Superior de Música de València, Mª Dolores Tomás; i la directora de l’EASD València, Rosa Esteban, entre unes altres personalitats acadèmiques, polítiques i de la cultura valenciana.

Quant a la imatge del cartell del festival, aquesta ha estat creada per l’alumna de Grau en Disseny de l’EASD València Irene Rubio Pérez, guanyadora del concurs convocat per la Fundació General de la Universitat de València i l’Escola. La il·lustració capta la llum nocturna que caracteritza el festival, així com el seu caràcter heterogeni.

Des del seu naixement, SERENATES dedica la seua programació, de base eclèctica, a la música composta i interpretada principalment per músics valencians. A més, una de les seus finalitats és esdevindre en escenari per a la formació, la creació i la innovació, d’ací que servisca de marc d’estrenes absolutes i de debuts de produccions pròpies. Altres característiques que diferencien SERENATES de la resta de propostes culturals valencianes són l’alta participació de músics, així com de dones.

Links: