UV General FoundationPerforming ArtsUniversity of Valencia Logo del portal

Cartell de l'exposició
Signes de Puntuació. Passat i present al Premi de Pintura de Mainel

En 1998, Mainel, una jove fundació valenciana, va celebrar la primera edició del seu Premi de Pintura per a artistes menors de 35 anys. Va nàixer amb el desig de donar suport als i a les artistes en el sempre difícil trànsit des dels seus anys formatius fins a la professionalització, en el pas de la universitat al mercat d'art. Des de l’inici, el Premi ha sigut possible per la generosa i desinteressada col·laboració dels membres del seu jurat, que de forma habitual ha inclòs importants representants del mig artístic i universitari valencià, així com també professionals de galeries que participen en fires nacionals.

En els anys inicials, les exposicions del Premi es van celebrar a les instal·lacions del Col·legi Major de l'Albereda, adscrit a la Universitat de València. Des de 2001, l'exposició del Premi s’ha celebrat en diverses galeries de la ciutat de València. A partir de 2010, l'exposició té lloc cada estiu a la seu de la mateixa Fundació Mainel, i ve després acompanyada per una mostra comercial, en alguna galeria valenciana, en la qual participen alguns dels artistes seleccionats. El Premi no ha conegut interrupcions, malgrat les dificultats experimentades per altres iniciatives similars, fins i tot en els anys més durs de la crisi econòmica i social iniciada en 2008.

El registre històric de les obres seleccionades o premiades durant tots aquests anys ofereix una àmplia perspectiva sobre la pintura jove, valenciana i espanyola, d'aquestes darreres dècades. La diversitat de tendències, estils o tècniques és tan extrema com de costum en aquesta mena de convocatòries col·lectives. Ací radica una de les seues riqueses, que es completa amb el seu caràcter d’“instantània” consecutiva, que documenta moments concrets d'una escena artística jove. Alguns participants han seguit (i segueixen avui dia) trajectòries professionals d'èxit creixent; altres han pres sendes de menor reconeixement, però de gran interès, en qualsevol cas. D'una banda, doncs, signes de primerenca i diversa maduresa; per una altra, indicis de transitivitat, d'estar en camí cap a altres moments d'una trajectòria: l'exposició aspira a cartografiar aquesta complexitat pictòrica i històrica, tan pròxima.

'Signes de puntuació' ofereix, en primer lloc, l'exposició resultant de la 26a edició del Premi de Pintura Fundació Mainel, perquè no hi ha millor manera d'explicar la naturalesa del Premi que mostrar-lo en la seua present condició. A més, presenta una selecció retrospectiva del Premi, incloent-hi algunes de les obres premiades al llarg dels 25 anys de la seua història. L'exposició incorpora també els catàlegs publicats cada any, com a testimoniatge integral dels artistes seleccionats durant tot aquest temps.

Comissarien Jorge Sebastián Lozano (professor del Departament d'Història de l'Art, Universitat de València; president de la Fundació Mainel) i Inmaculada Zarranz Niederleytner (historiadora de l'art; gestora cultural de la Fundació Mainel).

Horari

Inauguració 14 de setembre a les 18 hores. 

Dimarts - dissabte, 10:00 - 14:00 h i 16:00 - 20:00 h

Diumenge i festius, 10:00 - 14:00 h

 
Schedule:
  • From 15 september 2023 to 29 october 2023. Tuesday, wednesday, thursday, friday and saturday at 10:00 to 20:00.
  • From 15 september 2023 to 29 october 2023. Sunday at 10:00 to 14:00.
 

Place Sala Martínez Guerricabeitia, Centre Cultural La Nau, 1ª planta

 
Organized by

Col·lecció Martínez Geurricabeitia i Fundació Mainel.

 

Contact cmg.fguv@uv.es

 
More information