UV General FoundationPerforming ArtsUniversity of Valencia Logo del portal

El projecte teatral Escena Erasmus de la Universitat de València enceta el 10é aniversari amb un manifest al crit d’‘Europa no existeix’

  • UV General Foundation
  • July 19th, 2019
Escena Erasmus arranca el desé aniversari a Bocairent.
Escena Erasmus arranca el desé aniversari a Bocairent.

Diu la saviesa popular que quan es tanca una porta s’obri una finestra; i això és el que ha fet Escena Erasmus aquest diumenge, 14 de juliol, a Bocairent, on acomiadà la gira de ‘Les Europes menudes’ 2019 amb l’espectacle ‘Una cançó per a Europa’ i arrancà la celebració del desé aniversari del projecte teatral europeu de la Universitat de València, reconegut amb el Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011, el Premi Talent Jove 2018 i el Premi Europeu del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe, per fomentar la identitat europea a través del teatre.

El vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, va afirmar, en aquest sentit, que “la commemoració dels 10 anys d’Escena Erasmus és una gran satisfacció per a la Universitat de València, perquè el seu impuls ha suposat, des del principi, una aposta ferma, cultural i institucional, per a construir Europa a través d’un projecte emblemàtic que començà des de baix i que ha tingut la capacitat de créixer fins a formar una xarxa teatral europea”.

“L’única i vertadera Europa és la que està construint el programa Erasmus, una lluita contra els tòpics i una demostració de que es poden encetar compromisos a través d’uns altres països”, va afegir Antoni Tordera, pare del projecte teatral Escena Erasmus junt amb la companyia teatral CRIT i autor de la Declaració de Bocairent ‘Escena Erasmus 2019’.

Amb el títol ‘Europa no existeix’, Tordera ha escrit un manifest on ha volgut “dibuixar” l’esperit d’Escena Erasmus, el que ha suposat al llarg d’aquesta dècada, fent un diagnòstic de l’Europa actual fins a donar resposta a la realitat amb una aposta de futur: el teatre com a eina vertebradora del territori i la cultura.

Per la seua banda, Josep Valero, codirector del projecte Escena Erasmus juntament amb Daniel Tormo i Anna Marí, va remarcar: “És una crida a l’Europa que volem, una Europa real que podem crear a partir de la cultura, utilitzant com a eina l’escenari, un espai de llibertat i reflexió”.

Tots tres, amb els actors i les actrius Erasmus, realitzaren la lectura del manifest a la Sala Joan de Joanes de Bocairent, que comptà amb una nodrida representació institucional, acadèmica i cultural. D’aquesta manera, la Universitat de València encetà la celebració dels 10 anys d’Escena Erasmus que el projecte teatral europeu compleix en el curs 2019-2020.

D’altra banda, al Teatre Avenida de Bocairent va tindre lloc la darrera representació de l’obra ‘Una cançó per a Europa’, l’espectacle de la Gira 2019 dirigit per Javier Sahuquillo i que ha visitat 17 localitats valencianes dins del programa ‘Les Europes menudes’.

‘Una cançó per a Europa’ és una comèdia, amb cançons en directe de diferents èpoques i estils, i que pretén ser un crit d’optimisme i alegria davant l’auge dels populismes i l’extrema dreta. Interpretada per 16 actors i actrius de 7 nacionalitats diferents (Etiòpia, Alemanya, Noruega, Gàmbia, Itàlia, França i Espanya), mostra sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les diferències. Enfrontaments, discussions, populismes, fronteres creixents, amenaces, baixesa moral, col·lapse, banderes renovades, somriures torts. Camina Europa cap a un nou abisme? Arribem al final d’un llarg temps de pau? Podem eixir d’aquesta cruïlla? Cap a on anem? Aquesta és la premissa sobre la qual se sosté la trama de l’espectacle.

La jornada de cloenda de la gira finalitzà amb una passejada poètica nocturna pel centre històric de Bocairent, protagonitzada per l’elenc d’Escena Erasmus, on cadascú dels actors i les actrius interpretà un poema del seu país d’origen.

Escena Erasmus, en xarxa
‘Les Europes menudes’ és un programa cultural posat en marxa per Escena Erasmus (Vicerectorat de Cultura i Esports, i Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació) i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València, per a establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors i les actrius. A més del teatre, en cada municipi s’organitzen diverses activitats en què es potencia la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals. La gira té el patrocini de l’Institut Valencià de la Joventut-IVAJ, de l’Ajuntament de València, i compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Projecció Territorial i de la Fundació SGAE. 

Des de la seua fundació, la companyia universitària ha portat el teatre a més de 230 pobles de tot l’Estat espanyol; i ja s’ha instal·lat a les ciutats europees de Pàdua i Càller (Itàlia), Marburg (Alemanya), Lotz (Polònia) i Sofia (Bulgària) mitjançant la xarxa teatral europea Erasmus Europe on Scene Network, coordinada per la Universitat de València, que es va consolidar amb una trobada al Centre Cultural La Nau l’any passat i que va comptar amb la incorporació de persones refugiades a l’espectacle.

I és que la Universitat de València és la tercera de tot Europa en recepció d’estudiants ‘incoming’. De fet, fa sis anys, ja va rebre el reconeixement honorífic a la millor Institució Erasmus de l’any 2013.

Links: