University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

La Col·lecció Martínez Guerricabeitia té com a finalitats principals fomentar i difondre l’activitat artística en el camp de les arts plàstiques entre la totalitat dels membres de la comunitat universitària i incrementar el patrimoni artístic de la Universitat de València.
D’acord amb el document signat el 7 de juliol de 1999 per la Universitat de València i Jesús Martínez Guerricabeitia, aquest donà a la Universitat la seua col·lecció d’obres pictòriques i gràfiques.
Ara, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia és responsable de la custòdia i l’administració de la col·lecció d´art contemporani de la Universitat de València, i gestiona la sala d´exposicions temporals que la Universitat destina permanentment a la seu històrica per a exposar-hi tota o part de la col·lecció, així com per a presentar-hi exposicions temporals relacionades amb aquest fons artístic.
La preparació i celebració d´exposicions per a la Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau, així com la preparació i celebració de la 14a Biennal, i la conservació, difusió, gestió i acostament de la col·lecció a l´estudiantat de primària i secundària, i a la comunitat universitària i públic en general, han centrat l’activitat de la Col·lecció l´any 2019. Destaca l´organització d´exposicions amb activitats didàctiques -com ara la de Antes del Arte- o amb un servei gratuït de visites guiades -com la mostra sobre Isabel Oliver o la de Rebeca Plana-; l´edició de publicacions; i l´organització de cursos sobre art contemporani i matèries afins. En 2019 s’ha continuat condicionant i gestionant les peticions de préstec de les peces donades a la Universitat pel nostre mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia.

ACTIVITATS 2019

10.1.- Exposició “Isidre Manils. Moments ago: de l’infern al paradís”
Sala Martínez Guerricabeitia. Centre Cultural La Nau. Del 24 d’octubre de 2018 al 30 de gener de 2019

La mostra va estar comissariada per Jesús Martínez Clarà i Isidre Manils. Al llarg de les diferents etapes del seu esdevenir, Manils ha mantingut una idea comú, i és que per a ell només és possible expressar l’horror a través de la bellesa. Al seu quefer, tamisa les imatges de conflictes i les retorna a través de l’art. Per aquest motiu tria 
expressar-se a través de la figuració i el realisme, marcat pel discurs i la cadència cinematogràfica.
Es va coordinar i publicar un catàleg sobre l’autor. I amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a la societat, l’exposició es va completar amb visites guiades i activitats didàctiques d’inscripció gratuïta. Hi van col•laborar en l’organització de l’exposició Banco Santander i Heineken España. Ha rebut un total de 1.567 visites.

10.2.- Exposició “Antes del arte. Cinquanta anys després”
Sala Martínez Guerricabeitia. Centre Cultural La Nau. Del 22 de febrer fins el 9 de juny de 2019

La mostra plantejava una revisió del projecte desenvolupat entre 1968 i 1969 que va ser coordinat per Vicente Aguilera Cerni, amb els artistes Eusebio Sempere, Joaquín Michavila, Ramón de Soto, José María Yturralde, entre altres. L’exposició feia referència a experiències òptiques, perceptives i estructurals. Ha estat comissariada per Santiago Pastor.
Es signà un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant per a que aquesta exposició fora mostrada al Museu d’Art Contemporani-MACA als mesos d’estiu, així com per a l’edició del catàleg de manera conjunta. Es presentà el catàleg el 19 de juliol al MACA, amb la presència del director d’activitats de la CMG José Pedro Martínez, del pintor José María Yturralde, per part del MACA Rosa Mª Castells i del comissari, Santiago Pastor. Des de la FGUV hem coordinat l’edició d’aquesta publicació.
Amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a la societat, l’exposició es va completar amb visites guiades i activitats didàctiques d’inscripció gratuïta. Hi van col·laborar en l’organització de l’exposició Banco Santander, Heineken España i l’Ajuntament d’Alacant. Ha rebut un total de 3.027 visites.

10.3.- Exposició “Isabel Oliver. 40 anys d’art compromès (1970-2009)”
Sala Martínez Guerricabeitia. Centre Cultural La Nau. Del 9 de juliol al 3 de novembre de 2019

Aquesta exposició configura un recorregut diacrònic per la trajectòria artística d’Isabel Oliver (València, 1946) que ha desplegat la seua vinculació a l’art com a pintora, gravadora i professora de la Facultat de Belles de la Universitat Politècnica de València. Es va formar en el rigor de l’escola i la disciplina de l’ofici.
Una vegada conclòs aquest període, va anar desenvolupant una preocupació de tarannà feminista i ecologista que ha vertebrat tots els seus treballs, des de la dècada dels anys setanta del segle passat fins a l’actualitat. L’exposició va mostrar obres d’aquesta autora seleccionades pel comissari i professor de la Universitat de València Pascual Patuel. Vam coordinar i publicar un catàleg sobre la mostra.
Amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a la societat, l’exposició es va completar amb visites guiades gratuïtes. Hi van col·laborar en l’organització de l’exposició Banco Santander i Heineken España. Ha rebut un total de 2.926 visites.

10.4.- Exposició “Riu. Rebeca Plana”
Sala Martínez Guerricabeitia. Centre Cultural La Nau. Del 25 de novembre de 2019 al 23 de febrer del 2020.

La mostra ha estat comissariada per Martí Domínguez, professor de la Universitat de València, i hem coordinar i publicat un catàleg que la recull. A l’exposició, amb obra exclusiva per a aquest espai de grans formats, la pintora reivindica el riu Xúquer amb una visió particular del seu pas per la Ribera. La seua obra combina elements de composició estructurada amb un ambient salvatge i d’improvisació, i fa ús d’elements quotidians com a llenços-objectes que porta cap a l’expressionisme abstracte com ara un matalàs o portes de nevera.
Amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a la societat, l’exposició es va completar amb visites guiades gratuïtes. Hi van col·laborar en l’organització de l’exposició Banco Santander i Heineken España. Fins el 31 de desembre de 2019 ha rebut un total de 749 visites.

10.5.- Exposició “14a Biennal Martínez Guerricabeitia. Naufragis”
Museu de la Ciutat de València. Del 10 de desembre de 2019 al de 22 de març de 2020

La Biennal Martínez Guerricabeitia naix concebuda com a un caleidoscopi per a veure les últimes tendències de la creació, sondejar l’estat de l’art actual i augmentar alhora el patrimoni artístic de la Universitat de València mitjançant la selecció d’una vintena d’obres d’art contemporani avalades per un comité de selecció que formen experts en aquest àmbit.
Aquest comité de selecció proposat per a la 14a Biennal ha estat integrat pels crítics Paula Achiaga (Madrid), Susana de Blas (Madrid), Ángel Calvo Ulloa (Pontevedra), Javier Castro Flórez (Múrcia) i Regina Pérez Castillo (Granada), que han presentat obra dels artistes María Carbonell i Marco Godoy; Gabriela Bettini i Juan Zamora; Patricia Gómez i Mª Jesús González, i Carlos Maciá; Sergio Porlán i Marina Vargas; i Marta Beltrán i Arturo Comas, respectivament; i per les galeries Artnueve (Múrcia), Espai Tactel (València), Gema Llamazares (Gijón), La Gran (Madrid) i Pilar Serra (Madrid), amb els artistes: Alejandra Freymann i Javier Pividal; Aggtelek i Vicky Uslé; Sandra Paula Fernández i Guillermo Peñalver; Enrique Marty i Paloma Pájaro; Amparo Sard i Daniel Verbis, respectivament.
S’ha coordinat i publicat un catàleg amb les 20 obres participants i els textos que justifiquen la seua selecció. Abans de finalitzar la mostra algunes obres són adquirides per augmentar la col·lecció.
S’ha treballat en col·laboració amb la Filmoteca del IVC, amb l’objectiu de poder aprofundir en la reflexió que la Biennal ofereix. D’aquesta manera, la Fimoteca ha programat un cicle titulat “Naufragis. Imatges per a la reflexió”.
Com en anteriors edicions, la Biennal, que organitza la Col·lecció Martínez Guerricabeitia a través del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, compta amb el suport de l’Ajuntament de València, Banco Santander i Fundación Cruzcampo del Grupo Heineken, i la col·laboració de La Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura.

10.6.- Exposició “Martínez Guerricabeitia. Col·leccionisme i compromís polític”
Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. Del 17 de maig fins el 12 de juliol de 2019.

Aquesta mostra ha estat formada per una selecció de 18 obres de la nostra col·lecció, obres de Rafael Canogar, Equipo Crónica, Equipo Realidad o Simeón Sáiz Ruiz, entre altres. Va estar comissariada pels professors de la Universitat Politècnica de València Chema López, Ricardo Forriols i Miguel Corella. Des de la Col·lecció es gestionà el prèstec de les obres, així com la seua devolució.
L’exposició ha estat organitzada per la Universitat Politècnica de València, amb la col·laboració de la Universitat de València.

10.7.- Oferta formativa

La Col·lecció Martínez Guerricabeitia oferia en 2019 sis cursos en art contemporani i matèries afins. Es va repetir el curs “Planificació de projectes expositius” (5a edició), impartit per Rubén Pacheco, tècnic en conservació i comissari; “De l’arquitectura dels museus al disseny d’exposicions.
La materialització del discurs expositiu”, impartit per Santiago Pastor; “Mediació artística: acció social a través de l´art” (4a edició), impartit per Elizabet Català; “Conservació preventiva aplicada a col·leccions d’art contemporani” impartit per Mayte Pastor Valls; “Introducció al mercar de l’art” impartit per Amparela Benlliure i “Anglés per a historiadors de l´art” (4a edició), a càrrec del professor Jorge Sebastián.
Hi ha hagut un total de 90 persones matriculades.