University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

La Universitat de València presenta el projecte de Centre d’Excel·lència Jean Monnet

  • UV General Foundation
  • December 11st, 2019
D’esquerra a dreta: Arrufat, Tamarit i Moreira parlen a l’entrada de l’acte.
D’esquerra a dreta: Arrufat, Tamarit i Moreira parlen a l’entrada de l’acte.

La Universitat de València va presentar el passat 11 de desembre, al Col·legi Major Rector Peset, el projecte de Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la UV en el marc de les activitats programades dins del cicle ‘Desembre Europeu’. L’acte, ‘Café amb projectes: 30 anys de l’Acció Jean Monnet’, organitzat pel Centre de Documentació Europea de la UV, va consistir en un monogràfic sobre els estudis entorn del procés d’integració europea en les universitats valencianes i la presentació del Centre d’Excel·lència Jean Monnet concedit a la Universitat en la candidatura dirigida pel professor Cecilio Tamarit.

Tamarit va moderar la tertúlia que va comptar també amb la intervenció d’Antonio Bar Cendón, catedràtic de Dret Constitucional de la UV i titular d’una Càtedra Jean Monnet ad personam, i d’Alberto Arrufat, professor de Dret Internacional de la Unió Europea i titular d’una Càtedra Jean Monnet de la Universitat Catòlica de València.

En juliol del 2019, la Comissió Europea (Programa Erasmus+) va aprovar la creació d’un Centre d’Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Governança (INTEGO) a la Universitat de València. El Centre d’Excel·lència està dirigit pel professor Cecilio Tamarit, catedràtic d’Economia Aplicada en la Universitat de València i titular d’una Càtedra Jean Monnet ad personam sobre Integració Econòmica.

El Centre d’Excel·lència té la seua seu a la Facultat d’Economia de la Universitat de València i és producte de la unió de 12 professors pertanyents a tres universitats valencianes en les quals existeixen set càtedres Jean Monnet: cinc a la Universitat de València, una a la Universitat Jaume I i una altra a la Universitat Catòlica de València. El resultat és la creació d’una institució interuniversitària singular que genera sinergies a través d’un enfocament multidisciplinari que abasta tots els aspectes importants d’integració europea mitjançant activitats docents, investigadores i de difusió. Per aquest motiu, col·labora estretament amb el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València, així com amb altres institucions polítiques i socials valencianes.

Les funcions del Centre d’Excel·lència són impartir docència i generar recursos docents d’alta qualitat mitjançant un ús de noves tecnologies i recursos pedagògics; desenvolupar programes de recerca sobre governança, tant des d’un punt de vista econòmic (desequilibris macroeconòmics, comercials i les seues conseqüències), com a institucional (valors de la UE, drets fonamentals, socials, gènere, minories i immigrants); i promocionar i desenvolupar activitats de difusió per a la societat (conferències, seminaris, taules redones…).