University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

L'Arxiu Valencià del Disseny conservarà l’obra de JJ Belda, clau del panorama nacional dels anys 80 i 90

  • UV General Foundation
  • September 10th, 2021
JJ Belda.
JJ Belda.

L’Arxiu Valencià del Disseny, amb seu a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, ha rebut bona part del llegat del dissenyador José Juan Belda (JJ Belda, Bétera 1947), figura clau del disseny nacional en els anys 80 i 90. El centre documental conservarà així el treball creatiu de més de dues dècades, reunit en 11 caixes i dues carpetes de dibuix de gran format que ja s’ha començat a estudiar i catalogar.

La família de JJ Belda va depositar el llegat del dissenyador valencià aquest mateix any, pocs mesos després de la seua defunció i, pendent l’acte formal de donació, s’han iniciat els tràmits documentals per a la conservació de fotografies, esbossos, textos i documentació original de projectes desenvolupats, que seran digitalitzats i accessibles.

JJ Belda, que va morir el passat 16 de gener, va esdevindre una de les figures centrals del panorama nacional dels anys 80 i 90, aconseguint entroncar el disseny espanyol, tal com destaca Javier Gimeno en el seu llibre ‘José Juan Belda: objectes i espais’ (Castelló, UJI, 2009), amb els moviments internacionals de finals del segle XX, a través d’una visió personal de l’espai i dels objectes que l’integren.

El llegat de Belda incrementa així els fons d’un joveníssim Arxiu Valencià del Disseny que, més de pressa que a poc a poc, està aconseguint agrupar en un únic lloc l’obra de creadors valencians principals com ara Xavier Bordils; Eduardo Albors; l’arxiu de disseny gràfic del també desaparegut Paco Bascuñán; els arxius de 15 pioners del disseny d’interiors cedit pel Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana; l’obra gràfica dels valencians Nacho Lavernia, Pepe Gimeno i Isabel Martínez per a Punt Mobles; l’obra de Manuel Lecuona; els fons de l’arxiu Martínez Peris, La Mediterránea, Curvadora Valenciana, Gasisa, Hijos de Mariano García, Martínez Medina, Mariner, I.G.D. Proyecto IMPIVA; i els fons amb els quals es va fundar en 2018 l’Arxiu, que inclouen tota l’obra dels dissenyadors Vicent Martínez i Lola Castelló, juntament amb els arxius de Punt Mobles des de la seua aparició fins a 2012. Aquests darrers arxius aglutinen les diferents generacions de creadors valencians i europeus dels anys 80, 90 i 2000.

JJ Belda, 1947-2021
José Juan Belda, conegut per la seua signatura JJ Belda, va iniciar la seua marxa en el món del disseny en els anys 70, després de graduar-se a l’Escuela Barreira i l’antiga Escuela de Artes y Oficios. Va començar treballant per a l’empresa Muebles Mocholí, on va conéixer la tecnologia del sector i les tendències del disseny del moble, i en abandonar-la, contacta amb altres professionals del disseny valencià. Trobades i reunions donaran lloc a la formació constant de diferents grups que arrancava amb la fundació de Nou Disseny Valencià (1975).

Carlos Albert, el seu antic company d’estudis, i Belda es van unir després a l’estudi Caps i Mans de Jorge Luna i Eduardo Albors. Per Caps i Mans van passar també els dissenyadors gràfics Nacho i Luis Lavernia, que van començar a col·laborar a principis dels 80 amb el grup ENEBECÉ, format per Paco Bascuñán, Quique Company i Daniel Nebot.

Tots dos estudis coincideixen per primera vegada per a treballar en el logotip i la senyalització de la Devesa de l’Albufera, i continuaran col·laborant en altres projectes fins a fusionar-se en el grup La Nave, actiu entre els anys 1984 i 1991.

Amb la dissolució de La Nave, JJ Belda s’uneix a un altre estudi, NI, juntament amb altres antics membres de La Nave, com Luis González, Marisa Gallén i Sandra Figuerola.

Durant els anys 80 i 90, Belda es va especialitzar en el disseny de mobiliari i d’interiors, especialment d’espais expositius. En mobles, destaquen, per exemple, la butaca Gong i les cadires Mosca i Cebra, la llibreria Columnas de Trajano i la butaca Japan, així com la seua participació en el pavelló de la Comunitat Valenciana de l’Expo 92. Va treballar amb companyies d’alt nivell, com Salix, Artespaña, Punt Mobles o Sancal.

Quant al disseny d’espais, sobreïxen els treballs realitzats a les botigues La Luna o Agua de Limón a València, i en les exposicions dels premis IMPIVA de 1985 i 1986, del centenari de Mariscal en 1988, i sobre dissenyadors valencians l’any 1994 a l’IVAM.

A més, José Juan Belda va ser professor d’interiorisme i projectes a l’Escola Superior de Disseny Industrial del CEU (actual Universitat Cardenal Herrera CEU) entre 1992 i 2000.

Images: