University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

El meteoròleg Rafael Armengot analitza a Gandia els episodis de pluja extrema

  • UVGandia
  • October 14th, 2021
Un moment de la conferència de Rafael Armengot a Gandia.
Un moment de la conferència de Rafael Armengot a Gandia.

El passat dimecres 13 d'octubre va tindre lloc la primera de les conferències del cicle "Pensament Ambiental i Acció pel Clima" i va estar dedicada als episodis extraordinaris de pluja extrema que donen lloc a registres històrics. En concret, Armengot va fer referència a l'episodi produït a Oliva el 1987 i que va suposar un rècord de precipitació a Espanya encara no superat.

Rafael Armengot, doctor en Geografia i meteoròleg, va ser l'encarregat de pronunciar el dia 13 d'octubre al Centre Internacional de Gandia de la UV la conferència "Pluges extremes mediterrànies: l'episodi de 1987 a La Safor. AVAMET una xarxa clau en la gestió metereològica". En aquesta conferència va tractar d'explicar els factors que determinen els episodis de pluja extrema en menys d'un dia que generen situacions excepcionals. 

Per tal d'explicar aquests fets, el meteoròleg es va fixar en l'episodi d'Oliva de 1987 quan es van registrar oficialment 817mm de precipitació en 24h, un rècord estatal que encara no ha estat superat. Episodis com aquests que, comentava Armengot, sempre estan produïts per sistemes convectius de mesoescala determinats per la temperatura de la mar. 

A més, Rafael Armengot, va explicar la dificultat de preveure aquest tipus d'episodis i la importància de comptar amb associacions com AVAMET

Aquesta fou la primera conferència programada dintre del cicle "Pensament Ambiental i Acció pel Clima" programada conjuntament amb el Diploma d'Especialització en Canvi Climàtic i Sostenibilitat Ambiental. La propera cita serà el 27 d'octubre amb una taula rodona sobre pobles indigenes que comptarà amb la participació de Perifèries i integrants de pobles indígenes. Dijous 11 de novembre serà el moment d'escoltar a Celsa Monrós, Directora General de Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, qui parlarà sobre el paper de les polítiques autonòmiques en l'emergència climàtica. Per tancar el semestre, Andrés Boix, del Departament de Dret Administratiu i Processal, coordinarà una taula sobre mobilitat sostenible. La inscripció per aquestes sessions s'obrirà uns dies abans i es podran seguir de forma presencial o en línia.