University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

L’Orquestra de València estrena obres dels valencians Jaume Santonja i Voro García en Serenates

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • July 1st, 2022
Orquesta de València i Cor de la GVA en Serenates.
Orquesta de València i Cor de la GVA en Serenates.

Dijous, 30 de juny, el Palau de la Música tornà a col·laborar amb el festival estiuenc Serenates, que celebra la seua 35a edició i que està organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura. Un any més, l’Orquestra de València va pujar a l’escenari habilitat al claustre del Centre Cultural La Nau, per a oferir a les 22.00 hores, junt amb el Cor de la Generalitat Valenciana i la soprano paloma Chiner, un concert on s’estrenà dues obres de músics valencians, Jaume Santonja i Voro García.

El programa del concert, que esgotà les entrades, va ser dirigit per Jaume Santonja, i girà entorn del centenari del naixement de Joan Fuster. És per això que el públic va poder escoltar Marinada, el ballet simfònic per a soprano i orquestra que va compondre Vicent Garcés amb text de Fuster i que va cantar la soprano Paloma Chiner. Prèviament, s’estrenà la “Rapsòdia Bocairentina” del mateix Santonja, i conclogué el concert amb una altra estrena absoluta, “Terra en la Boca” de Voro García, a partir del poemari homònim de Joan Fuster, obra encàrrec de l'IVC, on també intervingué el Cor de la Generalitat Valenciana.

La presideta del Palau, Gloria Tello, ha afirmat que este concert “netament valencià pel programa i pels intèrprets, i amb dos estrenes absolutes, continua amb l’esperit de la temporada d’abonament que acabem de finalitzar amb tant d’èxit, i que hem dissenyat entorn de la recuperació i visibilització del nostre patrimoni musical”. En este sentit, el director del Palau, Vicent Ros, ha elogiat l’estrena de les obres de Jaume Santonja i Voro García, i ha destacat respecte a l’obra de Vicent Garcés, que “després d’interpretar en el nostre concert del 9 de octubre la “Dansa Pleniunial” del seu altre ballet “Passionera”, recordem de nou a un dels nostres grans músics valencians oblidats, que va pertànyer al Grup dels Joves en la Segona República”.

Al llarg de més de tres dècades, el festival Serenates ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En esta edició, hi participen l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, la Diputació de València, Sabadell Fundació, Fundació Bancaixa, EASD i Women’s Legacy.

Jaume Santonja ha sigut nomenat recentment director associat de l’Euskadiko Orkestra (Orquestra d’Euskadi) de Sant Sebastià. Des de 2018 també és director assistent de la City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO). Va obtindre un gran èxit en els seus debuts amb la BBC National Orchestra of Wales, l’Orquestra d’RTVE així com en el seu primer concert de subscripció amb la City of Birmingham Symphony Orchestra en la celebració de la seua temporada del centenari.

Va ser seleccionat entre quatre joves directors prometedors per a participar el juny de 2020 en les masterclasses exclusives d’Iván Fischer i la Royal Concertgebouw Orchestra d’Amsterdam És també arranjador i orquestrador musical, a més de compositor d’obres de música de cambra.

La soprano valenciana Paloma Chiner ha desenvolupat una intensa activitat concertística, actuant a nivell internacional en prestigiosos auditoris com: Teatre Sant Carlo de Nàpols, Carnegie Hall a Nova York, Kioi Hall a Tòquio, Palau de la Música de València, Teatre Guimerá de Tenerife, Teatre de Skive (Dinamarca), Teatre Principal de Maó o Palau de les Arts Reina Sofia. En el camp de l’òpera, ha interpretat els papers de Tosca de Puccini, Santuzza de Cavalleria Rusticana de Mascagni, Salud de La Vida Breve de Falla, Donna Anna de Don Giovanni de Mozart, Elisabetta de Don Carlo de Verdi, Mercedes de Carmen de Bizet i Berta de Il Barbiere di Siviglia de Rossini, així com sarsuela i concerts lírics-simfònics.