University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

La Federació de Falles de Gandia encarrega a la Càtedra Joan Noguera un estudi sobre l'impacte econòmic i social de la festa

  • UVGandia
  • March 11th, 2025
Foto: Àlex Oltra
Foto: Àlex Oltra

La Federació de Falles de Gandia ha formalitzat un acord amb la Càtedra de Pensament Territorial Joan Noguera de la Universitat de València per a la realització d'un estudi que analitze en profunditat l'impacte econòmic i social de les Falles a la ciutat.

L'estudi busca quantificar de manera rigorosa la repercussió que esta festivitat te en diversos sectors econòmics, així com el seu impacte en la comunitat local. La Federació de Falles de Gandia, conscient del paper fonamental que exercix la festa en l'economia i la identitat cultural de la ciutat, ha apostat per este anàlisi per a obtindre dades concretes que permeten continuar impulsant el desenvolupament de Gandia a través de les seues tradicions.

Francisco Martínez, president de la Federació de Falles de Gandia, ha destacat la importància d'este estudi per a conèixer amb exactitud la repercussió econòmica de la festa a la ciutat: "Les Falles de Gandia són molt més que una celebració cultural; són un motor econòmic clau per a la nostra ciutat. Amb este estudi volem disposar de dades reals que ens permeten dimensionar el seu impacte i continuar treballant en la millora i promoció de la festa".

Per part seua, el codirector de la Càtedra Joan Noguera i director de l'estudi, Adrián Ferrandis, ha subratllat el compromís de la Universitat de València amb el territori: "Des de la Universitat de València i la Càtedra Joan Noguera entenem que la nostra labor ha d'estar al servici de la societat. Este estudi és una mostra de la nostra voluntat de contribuir al desenvolupament de Gandia i la seua comarca, proporcionant un anàlisi detallat que ajude a una millor comprensió de l'impacte de les Falles".

L'acord entre les dos entitats reforça la col·laboració entre la Federació de Falles de Gandia i la Universitat de València, promovent la investigació i el  coneixement com a ferramentes fonamentals per al progrés de la ciutat. Els resultats de l'estudi es donaran a conéixer en els pròxims mesos i serviran com a base per a futures iniciatives orientades a la sostenibilitat i el creixement de la festa.

L'estudi que desenvoluparà la Universitat de València analitza la traçabilitat de la festa i el seu impacte, afegint un sondeig amb els agents i les institucions que participen d'alguna manera en esta.

Així, es contempla la realització d'una sèrie d'enquestes i treballs de camp que permetran conéixer el número i perfil dels visitants que hi ha efectivament en la ciutat durant la setmana fallera i analitzar l'impacte de la festa en les empreses del sector turístic i de servicis.

En este sentit es realitzaran enquestes a famílies falleres, comissions falleres, visitants, excursionistes i residents. Paral·lelament es contactarà amb les empreses vinculades (hostaleria, restauració, oci, allotjament, sistemes de transport urbà i interurbà…). Tot això es completarà amb informació recopilada de manera directa d'administracions i institucions. Finalment, l'estudi incorpora un model INPUT-OUTPUT, una tècnica que considera la interdependència entre els diferents sectors d'una economia, il·lustrant com els productes/servicis de cada sector es convertixen en imputs per als altres.